Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

A Don-kanyarban elesett hősökre emlékeztek

1943. január 12-én mintegy 200 ezer honvéd szolgált a második magyar hadseregben a Don partján. A 76 évvel ezelőtt megindult szovjet támadás miatt több mint százezer magyar katona, köztük háromezer szegedi és mintegy tízezer Csongrád megyei soha nem tért haza szeretteihez.
Róluk emlékezett meg pénteken a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a megyei önkormányzat a Szabad emlékezés szobránál Szegeden, a Rákóczi téren.

– Idén lesz tíz éve annak, hogy a megyei önkormányzat szobrot emeltetett az áldozatok tiszteletére. A nemzetáldozat-vállalásból Csongrád megye is kivette a részét, a II. világháborúban elvesztett katonák fele a Don-kanyarban esett el, ám ez évtizedeken keresztül súlyos, titkolni való emlék volt. A történelemkönyvekben csupán lábjegyzet volt, nem lehetett róla beszélni, pedig ők nem bűnösek, kötelességüket teljesítették, miközben áldozatot hoztak a hazáért. Éppen ezért fontos, hogy a magyar katonákról hősként emlékezzünk meg, hiszen életüket áldozták fel. Több mint megtanulandó lecke, sőt jelképe a felelőtlen politizálás következményeinek, a kitartásnak és az önfeláldozásnak – emelte ki Mikecz Péter, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója az ünnepségen. Hozzátette, kötelességünk leróni a kegyeletet, hiszen a katonák halála a magyar nemzet vesztesége.
A Don-kanyarban elesett hősökre emlékeztek - Galéria


Az áldozatokért Juhász András református esperes mondott imát. A szobornál Juhász Tünde kormánymegbízott, Mikecz Péter a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Zakar Péter, a Kormányhivatal igazgatója, Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Kovács Beáta, a közgyűlés alelnöke helyezett el koszorúkat. A hivatal dolgozói mécsesgyújtással emlékeztek meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olasz Attila tárlata a Somogyiban

Olasz Attila tárlata a Somogyiban
Olasz Attila festőművész első önálló kiállítását épp 20 éve tartotta Szegeden, így pénteken már… Tovább olvasom