Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A fák tehetnek a kezelő hanyagságáról?

Szeged - Néhány hete az országos médiát is bejárta a hír: a tavalyi szegedi taxisbaleset ügyében a városi önkormányzat által létrehozott Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. felelősségét állapította meg az ügyészség.
Korábban megírtuk: az újszegedi Ligetben egy tölgy rádőlt egy éppen arra járó taxira. A baleset a növény-egészségügyi vizsgálatok elhanyagolása miatt következett be.

A Védegylet Egyesület szerint az eset nem a szakmai munka átgondolására – és a személyi következmények levonására – ösztönözte a kft.-t, hanem az eddig megszokottnál is sokkal nagyobb mértékű fakivágásba kezdtek városszerte (mintegy bosszút állva a fákon) – nem kímélve a helyi védettséget élvező parkokat, fasorokat sem.

Ilyen irtás történt például a Tisza Lajos körút és az újszegedi Liget fasoraiban. A kitermelt fák túlnyomó részénél teljesen nyilvánvaló és bizonyítható, hogy szó sincs komolyabb károsodásról, főleg nem olyanról, ami azokat balesetveszélyessé tenné. Történt mindez annak ellenére, hogy a védett területek jogszerűtlen kezelése és indokolatlan fakivágások miatt már többször elmarasztalta a kft.-t a hatóság – véli a Védegylet.

Olvasóink írták

 • 7. VE 2009. március 12. 19:36
  „A DM-online védelmében azért azt meg kell jegyezni, hogy épp a rendkívül kritikus első részt hozták le - szemben a DM papír változatával, ahol pedig (olvasói levélként!) teljesen kasztrálták (sterilizálták) az anyagot, és a nyolc pontra redukálták, minden helyi vonatkozást, a felelősség felvetését, a kht. említését "kiretusálva" belőle...
  Az így megjelent szöveg akár Sopronban vagy Berlinben is megjelenhetett volna - minden helyi aktualitást és vonatkozást nélkülözve...
  Még a címet is "leszedálták" . Civilek a fákért lett belőle...”
 • 6. ottoman 2009. március 12. 18:35
  „dova
  Nem mondanám, hogy nem örülök neki. Csakhogy, egy ilyen jellegű hírt alapból le kellett volna hozniuk, teljes terjedelemben. A hozzáállásuk sokat elárul a jelenlegi "sajtószabadságról". Ráadásul, a nyomtatottba sztem be se került...
  A hozzászólásoddal egyébként egyetértek. Béke!”
 • 5. dova 2009. március 11. 13:01
  „OFF
  Én annak is örülök, hogy egyáltalán kikerült a delmagyar.hu-ra. Nem néztem még, hogy a nyomtatottban benne van-e?
  Szerintem ehhez is nagy bátorság kellhetett.
  Csak így tovább!
  ON

  Mélységesen megalázónak tartom azt a hozzáállást, amit az önkormányzati vezetés tanúsít a fák ügyében, és más fejlesztési-kivitelezési ügyekben.
  A lakosság véleményére mond nemet az önkormányzat, amikor alibi közmeghallgatásokat, alig beharangozott vitanapokat, fórumokat tart, ezekkel is elősegítve a még nagyobb lakossági közöny kialakulását.

  Így csak is olyan tervek valósulhatnak meg, amiknek a lakosság az elszenvedője és cseppet sem részese lesz.
  Nem kell majd azon csodálkozni, hogy az így kialakult infrastruktúráknak (parkok, utak, terek, stb..) a lakosok kevésbé lesznek gondos gazdái és nem a sajátjukként fogják óvni, félteni.”
 • 4. ottoman 2009. március 10. 21:28
  „Szerintem nem nagyon kell találgatni, hogy miért is vágták meg a szöveget - ráadásul annak lényegi része jócskán kimaradt... persze, hivatkozzanak csak a terjedelmi korlátokra.”
 • 3. kérdezem 2009. március 10. 19:01
  „ha a civilek leadták a teljes nyilatkozatot elég furcsa, hogy a DM nem adta le teljes terjedelemben, vagy, hogy egyáltalán megvágta azt. Mióta szokás nyílt leveleket, vagy nyilatkozatokat megvágni? Úgy tudom, annak pont a teljes terjedelemben való közlése a lényege? Ha ez így volt, ez igen inkorrekt a DMtől, illetve gyanús.”
 • 2. web 2009. március 10. 14:55
  „Ne vágj ki minden fát! Ha nem értesz hozzá kellőképpen!S mi lesz helyette,milyen fát ültetünk?”
 • 1. VE 2009. március 10. 14:16
  „Az 5 szegedi civil szervezet teljes nyilatkozata:

  "Nem a fák tehetnek a kezelő hanyagságáról!
  (Mit várnak el a civilek a zöldterületek kezelőjétől?)

  Néhány hete az országos médiát is bejárta a hír, hogy a tavalyi szegedi taxisbaleset ügyében a városi önkormányzat által létrehozott Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. felelősségét állapította meg az ügyészség. (Az újszegedi Ligetben egy tölgy rádőlt egy éppen arra járó taxira. Az eset a növény-egészségügyi vizsgálatok elhanyagolása miatt következett be.) Ez az eset nem a szakmai munka átgondolására (és a személyi következmények levonására) ösztönözte a kft.-t, hanem az eddig megszokottnál is sokkal nagyobb mértékű fakivágásba kezdtek városszerte (mintegy bosszút állva a fákon) - nem kímélve a helyi védettséget élvező parkokat, fasorokat sem. Ilyen irtás történt például a Tisza Lajos körút és az újszegedi Liget fasoraiban. A kitermelt fák túlnyomó részénél teljesen nyilvánvaló és bizonyítható, hogy szó sincs komolyabb károsodásról, főleg nem olyanról, ami azokat balesetveszélyessé tenné. Történt mindez annak ellenére, hogy a védett területek jogszerűtlen kezelése és indokolatlan fakivágások miatt már többször elmarasztalta a kft.-t a hatóság.

  Alulírott civil szervezetek álláspontja szerint a zöldterületek kezelője a következő szempontoknak feleljen meg.

  1. A zöldfelület kezelőjének működése legyen átlátható, biztosítsa a hozzáférést a kezelési tervekhez, szakértői anyagokhoz, állapotfelmérésekhez (amint azt a hatályos jogszabályok is előírják), az elszámoltathatóságot, az illetékességnek és a felelősségnek a pontos szabályozását és annak nyilvánosságra hozatalát.

  2. A zöldterületek rekonstrukciója során minden esetben a fakivágások valódi hátterét tárják a nyilvánosság elé, a fák balesetveszélyességét csak indokolt esetben, lehetőleg független szakértői vizsgálattal alátámasztva kommunikálják, az ne szolgálhasson minden egyéb szempont (fejlesztési, gazdasági, kertészeti, stb.) ,,alátámasztására".

  3. Tegye nyilvánvalóvá a városüzemeltetési iroda, hogy a fakivágási határozatokat hol és miképp teszi hozzáférhetővé az érintettek számára, hogy indokolt esetben (a törvény által is garantált módon) élhessenek fellebbezési jogukkal.

  4. A ténylegesen beteg, balesetveszélyes fák esetében (a jól dokumentált állapotfelmérés és kezelési javaslat alapján) viszont haladéktalanul járjon el, azokat időben kiemelve egészséges társai közül, hogy az előre kivédhető balesetek így elkerülhetők legyenek. Ugyanakkor a ténylegesen beteg egyedek ne szolgálhassanak ürügyként teljes fasorok, parkok eltávolítására, kitermelésére. Az így kitermelt fák pótlásáról haladéktalanul gondoskodjék a kezelő cég - annak tudatában is, hogy a csere csak évtizedek múlva ,,válthatja ki" azokat a szolgáltatásokat, melyeket egy több évtizedes, nagy lombfelületű fa a helyi lakosság számára nyújt. (A fapótlás az új favédelmi kormányrendelet és a tényleges lombfelületen alapuló, Radó-Párkányi-féle módszer1 alapján történjen.)

  5. A kezelő (és az illetékes iroda) számára legyen előírás az értékes idősebb fák esetében a műszeres vizsgálat, az állapotfelmérés szakszerű dokumentációja, a kezelési terv elkészítése és mindezek hozzáférhetőségének biztosítása. Ne legyen elegendő ,,szemrevételezésre" és ,,száraz fa kivágására" hivatkozni - különös tekintettel a védett fákra és a helyi védettség alá tartozó területeken történő beavatkozásokra. (Nem tartjuk sem tisztességesnek, sem jogszerűnek, hogy a rekonstrukcióban sok szempontból is érintett és érdekelt kft. kizárólag saját hatáskörben, saját szakértője véleménye alapján, mindenfajta külső kontroll nélkül hozzon meg ilyen nagy horderejű és visszafordíthatatlan döntéseket.)

  6. A nagyobb volumenű (különösen a védett területeken történő) beavatkozásokat feltétlenül előzze meg minden esetben szakmai-civil egyeztetés, amelyre a területen működő illetékes civil szervezetek képviselői is meghívást kapnak. Vitás esetekben legyen lehetőség független szakmai vizsgálat (állapotfelmérés) lefolytatására, ami így a külső kontroll lehetőségét biztosítaná.

  7. A fakivágások, cserjeirtások, metszések, nyesések és egyéb beavatkozások során keletkezett faanyag (és egyéb nyesedékek) egy ideig még legyenek hozzáférhetőek egy meghatározott helyen arra az esetre, ha a beavatkozás indokoltságával (szakszerűségével) kapcsolatban kételyek merülnének fel.

  8. A kitermelt fák és egyéb nyesedékek utóéletét is ismerhessék meg az érdeklődők - hiszen könnyen belátható, hogy nem érvényesülhetnek kizárólag szakmai szempontok ott, ahol a munkálatokat végzők esetleg a minél nagyobb mértékű beavatkozásban érdekeltek.

  Bármelyik fentebb említett pont (és így a jogszabályok) durva és ráadásul folyamatos megszegése (figyelmen kívül hagyása) járjon személyi következményekkel a városi (tehát köz-) tulajdonban lévő cégre nézve, a felelősség legyen egyértelműen megállapítható, a felelős pedig legyen számon kérhető és elmarasztalható.

  Csak ezen szempontok együttes érvényesítése vezethet egy olyan felelős zöldterület-kezelési gyakorlat meghonosodásához városunkban, amely elsősorban a lakosság érdekeit tartja szem előtt: egyrészt a rendkívül értékes, nagy lombfelülettel rendelkező korosabb fák, fasorok, parkok és erdők szakszerű kezelésével, lehetőség szerinti megtartásával, másrészt a menthetetlenül beteg, balesetveszélyessé vált egyedek időben történő felismerésével, azok eltávolításával.

  Szeged-Budapest, 2009. március 5-én.

  Védegylet Egyesület
  Csemete Egyesület - Szeged
  Csermely Egyesület - Szeged
  Levegő Munkacsoport
  Magyar Kerékpárosklub"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt napos ünnep kezdődik Szegeden

Szeged - A rendezvények sora az árvízi gálaesttel kezdődik a Szegedi Nemzeti Színházban. Az 1879-es… Tovább olvasom