Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

A fegyveresek más városban gyakorlatoznak

A törvény szerint évente legalább négy alkalommal kell gyakorlatozni a fegyverrel rendelkező őrző-védőknek. A szegedi felsővárosi lőtéren a vizsgálatok befejezéséig felfüggesztették a lőgyakorlatokat – a zaj miatt a lakók panaszkodtak.
Andrássy Árpád elismerte, igazuk van a lakóknak. Fotó: Frank Yvette
A szegedi felsővárosi lőtér körzetében élők azt panaszolták október végén, hogy az objektumból kiszűrődő robbanásszerű zaj miatt nem tudnak pihenni. A lőtéren rendőrhatósági engedéllyel rendelkező Szeged Városi Lövészklub elnöke, Andrássy Árpád akkor elismerte: „Igazuk van a lakóknak!" Ha nagy kaliberű fegyverrel gyakorlatoznak, akkor a golyófogó falakról visszaverődő zaj zavaró. A lapunkban megjelent cikk hatására Mózes Ervin jegyző azonnali vizsgálatot rendelt el és felkérte az objektumot működtető városi sportigazgatóságot, hogy korlátozza a lőtér működését.

– Nullahuszonkettesnél nagyobb kaliberrel egyelőre nem lehet lőni, a gyakorlatokat csakis ilyen fegyverrel végezhetik az idejárók – mondta az elnök. Megtudtuk: a zajszintmérés megtörtént, aminek eredménye a napokban várható, de a vizsgálatnak ez csak az egyik része.

A korlátozás miatt többen kiszorultak a lőtérről, amit nehezményeznek, mert a gyakorlás a szakmájukhoz tartozna. A fegyveres pénz és értékszállítást végző egyik szegedi cég munkatársai ez idáig a felsővárosi lőtéren gyakoroltak. A kirendeltség vezetője érdeklődésünkre elmondta: szájhagyomány útján, szakmai berkekből tudták meg, hogy nagy kaliberű fegyverrel nem lőhetnek a megszokott helyükön. Sok lehetőségünk nem volt, el kellett menniük Szegedről. Más városban gyakorlunk, ami lakossági, közösségi érdek – jelentette ki a kirendeltség-vezető, aki elmondta, hogy egy évben több ezer – biztonsági okokból pontos számot nem árulhatott el – lőszert kötelesek ellőni.

A fegyverrel szolgálatot teljesítőknek a tavaly májusban hatályba lépett törvény évente négy alkalommal lőgyakorlatot ír elő. Ez a korábbi kötelezettségük nyolcszorosa. A Személy, Vagyonvédelmi, Magánnyomozó Szakmai Kamara Csongrád megyei szervezeténél 183 céget regisztráltak. Ezeknek – Németh Ferenc elnök szerint – egyharmada rendelkezhet fegyverrel.

– A repülőtéri és a rendőrség alagsorában található lőterek túlterheltek. Ez a szakma hol végezze a kötelező gyakorlatokat? Ha már megszületett a fegyvertörvény, akkor a feltételeket is biztosítani kellene – magyarázta a kamara elnöke. Véleménye szerint a felsővárosi lőtér néhány tíz millió forintos befedésére nem érdemes pénzt költeni, mert nem oldaná meg a problémát. Állítása szerint ötvenmillió forintból külterületen lehetne olyan objektumot építeni, ami nemcsak a szakmát szolgálhatná ki, hanem azokat a magánszemélyeket is, akik önvédelmi nagy kaliberű fegyverrel rendelkeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád áll a megyei bűnügyi toplista élén

Bűnügyi szempontból Csongrád a legfertőzöttebb város a megyében – derül ki egy hetilap által… Tovább olvasom