Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

A feltámadt macska és az édesszájú nyúl

A lisztkukacon nyomorgatott kaméleonban, sómérgezésben szenvedő macskában és tortával tömött nyúlban is van közös: segítséget a kisállatrendelőben remélhetnek. Az 1992 óta praktizáló dr. Szendrei Gáborhoz látogattunk el Szegeden.
Egy kisállatrendelő is lehet csodák helyszíne: Pakai Andrásné Mária például cicája „feltámadásának" lehetett tanúja. – Ötéves macskám, Miska tavaly februárban feldagadt lábbal jött haza, beleakadhatott egy drótkerítésbe. Nagyon csúnya sebe volt, amely többször begyulladt, és két műtét után újból szétnyalta. Nehéz szívvel kértem az állatorvost, altassa el, hiába győzködött, van még remény, végül beleegyezett. Azt hittem, Miska elpusztult – kezdi a hölgy. Aki viszont nem tudott arról, hogy az állatorvos, dr. Szendrei Gábor nem adta fel a harcot: két kollégájával és egy új módszerrel két hónapon át saját fürdőszobájában kúrálta az állatot. – Majdnem elájultam, mikor elhozta nekem Miskát. Nagyon boldog voltam, hiszen imádom az állataimat. Nálunk nincs például olyan, hogy a család összes tagja együtt nyaraljon, hiszen mindig marad otthon valaki a négylábúakkal. A doktor úrnak pedig rengeteget köszönhetek, rendszeresen járunk hozzá – mesélt állatok és emberek iránti kötődéséről Pakai Andrásné.

Az 1992 óta praktizáló Szendrei Gábor kisállatrendelőjében ottjártunkkor senkit sem találtunk, nem is csoda. – Nyáron jóval kevesebb gazdi indul útnak, magát és az állatot sem teszi ki a melegnek – magyarázza Szendrei. Megbecsülhetetlen és változó, hányan jönnek. Pácienseinek mintegy fele kutya, 40 százalékuk macska, rajtuk kívül hörcsögök, görények, teknősök a gyakori vendégek. – Az állatok általában nem félnek: tudják, hogy itt jót teszünk velük – vallja az orvos, aki leggyakrabban emésztőszervi zavarokat kezel, például a „hétfői betegséget". Az állatokat ugyanis a nagy vasárnapi ebédek után általában túletetik. Sok a légzőszervi probléma, vannak daganatos betegek is.

Túlzásba vitt szeretet

Szendrei Gábor praxisában olyan is előfordul, hogy a gazdik túlzásba viszik a gondoskodást: egyszer az ÁNTSZ-szel kihívták egy 52 négyzetméteres lakásba, ahol 28 macska talált otthonra. Szerencsére nem ennyit, csupán egyetlen kígyót tartott az a fiatalember, aki annyira sürgősen akart megoldást találni, hogy testére tekerve, inge alá rejtve hozta be kedvencét. Kiderült, az állat rosszullétéért az volt a felelős, aki nem tette időben hűtőbe az elemózsiául szolgáló döglött egereket.  
A doktor délelőtt általában operál, az esetek mintegy 80 százalékában ez ivartalanítást jelent. Hogyan zajlik egy műtét? – kérdezzük a rozsdamentes acél műtőasztal mellett. – Félnapos koplalás előzi meg a beavatkozást, amely tovább tart, mint egy humán műtét, hiszen a procedúra egyharmada, fele maga a szőreltávolítás. Ezt követi a bemosakodás, steril lepedő, steril kesztyű – tájékoztat Szendrei Gábor, akinek leghosszabb műtéte egy macska este nyolctól éjjel tizenkettőig húzódó húgykő-eltávolítása volt. Ám a cica mégis elpusztult. – A gazdiknak javasoltam, enyhén sózzák az ivóvizét, hogy a macska folyamatosan igyon. Na ebből csak a só maradt meg nekik: egy régi ásványianyag-tablettát oldottak fel egy deci vízben, két nap múlva sómérgezésben pusztult el az állat – vázolja fel a gazdik gyakori felelőtlenségét a szakember. Egy kaméleont is tíz perccel a halála előtt hoztak be. A ma 80 ezer forintot érő állat tulajdonosai nem tudták, hogy kedvencük a trópusi 34 fokban érzi jól magát, és ha tücsköt eszik – a szobahőmérséklet és a lisztkukac nem megfelelő számára.

A gazdik nagy része nem foglalkozik eleget kisállatával. A kutya társas lény, kommunikálni kell vele, mindennap. Egy rottweiler fél pofája például azért sorvadt el, mert két napig nem vették észre, hogy oldalt a fogsorai közé szorult kedvenc teniszlabdája.

– Ha pörköltet főzünk, akkor is a szakácskönyvet nyitjuk ki először. Ha állatot veszünk, járjunk utána, mi jó neki – javasolja az állatorvos, elrettentésképpen utalva arra a rángatózó nyúlra, melyet húsvét után egy hónappal hoztak be a rendelőbe. – Olyan kövér volt, majdnem lefolyt az asztalról. Kiderült, az ünnep óta tortával etették. Feltettem a kérdést: Hol él a nyúl? A mezőn. És mikor találkozik ott tortával?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörös Gabriella: Rehabilitáljanak minket!

Nem talált bűncselekményt a rendőrség és az ügyészség az M5-ös ásatások elszámolásaiban. Pedig Vörös… Tovább olvasom