Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

A felújítás most elmarad

Tizenhat év után rendeződni látszik egy jellegzetes szegedi épülettömb, a Roosevelt tér 6. helyzete. Az emelet egyházi, a földszint pedig állami, majd városi és megyei tulajdonba kerül. A város pénze megvan, a felújítás azonban egyelőre elmarad.
A belváros kapuja a tulajdonosaira vár Fotó: Frank Yvette
A szegedi önkormányzat az idei költségvetésében elkülönített negyvenmillió forintot, hogy amint kitavaszodik, az ingatlankezelő renováltathassa a Roosevelt tér 6. szám alatti épülettömböt. Pénz, paripa, fegyver tehát készen állt, hogy a belváros régi híd felőli kapuja megszépüljön – egyedül a tulajdonosra kell várni. Pontosabban a tulajdonosokra. A rendszerváltás óta ugyanis nem sikerült tisztázni, kié a ház. Bonyolítja a helyzetet, hogy az épületen több tulajdonos osztozna. Az emeleti négy lakásra a katolikus egyház tart igényt, a földszinti helyiségek először az államhoz kerülnek vissza, onnan pedig a város és a megye kérné el.

– Az emeleten lévő egykori káptalani lakásokat a padlás- és pincerésszel a rendszerváltás után kérte vissza az egyházközségünk. Most nem egyházi személyek lakják. Ők kiköltöznének, és felújítás után szolgálati lakásokat alakítunk ki – tájékoztatott Kondé Lajos, a belvárosi plébánia vezetője. A mostani lakók az önkormányzattól bérlik a lakásokat, az elhelyezésükről a városnak kell gondoskodni, ezért cserébe kártalanítást kap az államtól.

– Az épület sorsa most a kormány döntésére vár, amely kimondja, hogy a tulajdonviszonyok tiszták, és megvan a pénzügyi fedezet a lakók elhelyezésére, vagyis a város megkapja a 35-39 millió forintot – tudtuk meg Lele Gyula műszaki főelőadótól a Kincstári Vagyoni Igazgatóság szegedi irodáján. A földszint állami tulajdon marad, a híd felőli sarkot a város kérné, a másik, cukrászda felőli sarkot a megyei önkormányzat szeretné megkapni. Ott most régiós fejlesztési iroda és a megyei sporthivatal működik, a későbbi tervekről még nem határoztak. A közös városi és megyei érdekeket a kincstárnál a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodája képviseli.

– Az emelet jövője nemsokára elrendeződhet, a földszinté viszont tovább húzódik – tájékoztatott Molnár László, a városüzemeltetési iroda vezetője. – A kormányhatározat ugyanis csak ajánlja, hogy a két önkormányzat vegye át az ingatlan alját. Utána még hosszas procedúra következik: az iroda a Belügyminisztériumhoz fordul, ahol végleges döntés születhet. Amíg az épület nem városi tulajdon, nem végezhetünk rajta munkát. A homlokzat és a tető felújítási költségének harmada megmarad, várja a döntést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Francia filmnapok Szegeden

A legújabb francia filmeket nézhetik meg az érdeklődők jövő hétfőig a szegedi Belvárosi moziban. A… Tovább olvasom