Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A felújított kisszínházban tartották az új évad megnyitóját

Kísérletező, minőségi előadások létrehozását és a fiatalok megnyerését várja a fenntartó önkormányzat a másfél milliárdos költségvetésből működő Szegedi Nemzeti Színháztól, amelynek évadnyitó társulati ülését tegnap tartották a felújított kisszínházban.
A színház dolgozói megtöltötték a felújított kisszínházat, előtérben Molnár Zsuzsa, a teátrum szcenikusa. Fotó: Frank Yvette
Művészi, alkotói szabadság jellemzi a Szegedi Nemzeti Színház társulatának működését, az együttesnek az új évadban meg kell tanulnia élni az önállóság és a felújított kisszínház nyújtotta lehetőségekkel – hangsúlyozta a tegnapi évadnyitó társulati ülésen Kozma József.

Szeged alpolgármestere úgy fogalmazott: a fenntartó önkormányzat elvárja a másfél milliárdos költségvetésből működő teátrumtól, a város második legnagyobb intézményétől, hogy kísérletezzen is – vegye figyelembe az ifjúság igényeit. Pászti Ágnes tanácsnok azt hangsúlyozta: minden feltétel adott a minőségi munkához. Nemcsak a jegybevételt tekintik fontosnak, hanem azt is, hogy minőségi előadások szülessenek, az egyetemisták körében is újra sikk legyen színházba járni.

Székhelyi József színidirektor büszkén jelentette: az augusztus 1-jén megkezdődött bérletárusítás a vártnál is nagyobb sikerrel folyik: eddig már négyszer annyi bérletet adtak el, mint az elmúlt évek hasonló időszakában. A nézői igényekhez igazodva pörgősebb, változatosabb műsortervet állítottak össze, amely országos rekordként húsz premiert és továbbjátszást tartalmaz, ráadásul egyedülálló módon ebből hat ős- vagy magyarországi bemutató. Székhelyi szerint olyan népszínházat szeretnének létrehozni, amely az akadémiai értelmiségtől a halaskofáig minden réteget művészszínházi igényességgel szolgál ki. Ennek érdekében immár három játszóhelyen „csúcsrajáratva" dolgoznak, szerződtetett új tagokkal és visszatérő vendégekkel erősítik a társulatot.


A társulat új tagjai

A Szegedi Nemzeti Színház operatagozatának új magánénekesei: Wittinger Gertrúd és Bátki Fazekas Zoltán. A karigazgatói posztot az ügyvezető igazgatóként dolgozó Koczka Ferenc karmester helyett ezentúl Szakályné Kovács Kornélia tölti be. A prózai tagozathoz szerződtek: Bajcsay Mária, Bokor Noémi, Csarnóy Zsuzsa és Járai Máté színművészek, valamint Horváth Péter rendező. Sándor Tünde lett a színház új gazdasági igazgatója. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetőzik a héten a parlagfű pollenje

A növényvédelmi szolgálat helyrajzi szám szerint bünteti az elhanyagolt földterületek használóit.… Tovább olvasom