Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

A felvételi keretszám üzenetértékű

A jogász és bölcsész szakokon az állam a korábban meghirdetettnél öt százalékkal kevesebb hallgató képzését finanszírozza. Az elképzelést a munkaerő-piaci igényekkel magyarázzák. Az ötszázalékos karcsúsítás részleteit nem ismerik a szegedi egyetem érintett vezetői, de az újabb „tervszám" negatív hatásaitól tartanak.
A nagyításhoz kattintson a képre!
Öt-öt százalékkal csökken idén a jogász-, illetve a bölcsészképzésekre fölvehetők száma – adta hírül több médium is. Bazsa György, a Felsőoktatási és Tudományos Tanács (FTT) elnöke nyilatkozatát azzal magyarázta, hogy a felsőfokú műszaki, matematikai és természettudományos képzéseken diplomázók arányát a jelenlegi 18-ról 25,8 százalékra kívánják növelni.

A most bejelentett karcsúsításról „hivatalosan" nem kaptak értesítést a Szegedi Tudományegyetem jogi, illetve bölcsészettudományi karának vezetői.
– A júliusi vonalhúzáskor derül ki most is, egy-egy kar valójában hány hallgatót vehet föl a jogásznak készülők közül – mondta Szabó Imre jogi kari dékán. – Igaz, a klasszikus jogászi pályákra nehéz bekerülni, de ez a diploma jól hasznosítható az élet számtalan területén. Elképzelhető, hogy az államilag finanszírozott keretszám csökkentését úgy ellensúlyozzák az érintett intézmények, hogy az önköltséges képzésre felvettek számát növelik.

– Az újsághíren kívül nincs egyéb információm, ezért nem tudom értelmezni, hogy például a kar egészére, vagy csak a kifejezett bölcsész szakokra vonatkozik-e az öt százalék – hangsúlyozta Almási Tibor. A bölcsészettudományi kar dékánja elmondta, az idén ugrásszerűen nőtt a szegedi képzés iránti érdeklődés: a szegedi BTK-ra több mint ötezer-hétszázan, illetve szakok szerint vizsgálva hétezren szeretnének bejutni.

– A múlt évben 15-17 százalékkal már csökkentették a 2006-ra meghirdethető bölcsész keretszámokat, amit ha tovább faragnak, annak beláthatatlan következményei lesznek – magyarázta Kothencz Mihály, a BTK tanulmányi osztályának vezetője. Az idén államilag finanszírozott képzésre fölvehetők száma alapján határozták meg a tanárok terhelését, vagyis az olvadó hallgatói keret akár oktatók elbocsátásához is vezethet. De az ötszázalékos csökkentés üzenet az állami kötelezettségvállalás mértékéről is, hiszen a hallgatói létszám befolyásolja az intézmények költségvetését, meghatározza a mesterszintre bejutók számát is.

– Divatos mostanában jogász- és bölcsésztúlképzésről beszélni, holott a piac nem ezt igazolja vissza – véli Pukánszky Béla oktatási rektorhelyettes. – Az ilyen „előzetes tervszámok" többnyire nem befolyásolják diákság érdeklődését egy-egy szak iránt. Ugyanakkor orientálhatja a középiskolásokat. A hír arra ösztönzi a szegedi egyetemet, hogy tovább erősítse a természettudományi képzését, s mielőbb hozza létre mérnökképző karát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint kétezren lubickoltak az első forró nyári hétvégén

Több mint kétezer szegedi választotta pihenésre, kikapcsolódásra az újszegedi strandot, a SZUE-t az… Tovább olvasom