Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

A férfiaknak is fel kell készülniük a báli szezonra

Szeged - Lapunk Presztízs-gáláján is bebizonyosodott: nem csak a nőknek kell felkészülniük a báli szezonra. A férfiak gardróbjából is előkerül a szmoking, a csokornyakkendő – akinek pedig nincs, kölcsönöz a jeles alkalomra.
– Vannak ünnepi és „ünnepibb" alkalmak, utóbbi kategóriába tartozik a Lions bálja vagy cégünk karácsonyi partija. A szmokingom ilyenkor kerül elő, évente maximum háromszor – mondja Domonkos András, a Lombard Lízing Zrt. vezérigazgatója. Amint az lapunk Presztízs-gáláján is bizonyítást nyert: a báli szezon a férfiakra is számos kötelezettséget ró.
Egyetért ezzel Kővári Árpád, a Pick Szeged szakmai igazgatója is. – Évtizedeken keresztül alapvető elvárás volt, hogy jeles társadalmi eseményeken elegánsan kell megjelenni – aztán lazultak a szabályok, voltak, akik világos, tavaszi zakót vettek fel egy-egy bálra – mondja.

Ő viszont kifogástalan eleganciájáról ismert Szegeden. – Frakkom nincs ugyan, szmokingom és sötét, elegáns öltönyöm viszont igen. Előbbit tizenegy-néhány éve szereztem be, a formám pedig tartom, hogy beleférjek – közli Kővári Árpád, aki a kreativitásnak csak az ing esetében enged: „egy enyhén színes darab még belefér". A csokornyakkendő és – „kiemelt alkalmakkor" – a szivar is elmaradhatatlan kellék. Néhány éve még az volt egy 30-as években készült, örökölt atilla is: ám ezt ma már nem hordja.

Domonkos András: Vannak ünnepi és ünnepibb alkalmak.
Fotó: Frank Yvette

– Elég sűrűn, havonta 8-10 alkalommal mutatkozom szmokingban. Az elegancia alapkövetelmény: jeles eseményekre legfeljebb nagyon halvány csíkozású öltönyt, fehér inget, lakk- vagy lakkozott cipőt illik választani – sorolja elvárásait Szeri István, a Tisza Volán Zrt. vezérigazgatója.

Természetesen ő maga bőven megfelel ezeknek: több szmokinggal és sokféle csokornyakkendővel rendelkezik. – Utóbbiból egy bálba bordó, barna vagy zöld is felvehető. Egy jó szmokingért pedig 70-80 ezer és 300 ezer forint közötti összeget kell kiadni – mutatja be a ruhatárbővítés anyagi követelményeit Szeri István.

Nem csoda, hogy a legtöbben inkább kölcsönöznék az exkluzív ruhadarabokat. Csakhogy Szegeden nem könnyű boldogulni: az általunk megkérdezett öt esküvőiruha-kölcsönző egyike sem foglalkozik férfidarabokkal. – A szmokinggal azért nehéz, mert azt nehéz személyre alakítani, majd másvalakire teljesen átvarázsolni – érzékeltette nehézségeit egy üzletvezető. Lázár György pedig kölcsönöz, de főleg szalagavatókra, táncokhoz. – Egy estére négyezer forintba kerül a darab, de egy díszesebb példány akár 10-15 ezer forint is lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülésturizmus a szegedi klinikán

Szeged - Ismerősökhöz, rokonokhoz jelentkeznek be ideiglenesen és csak papíron azok a nők, akik bár… Tovább olvasom