Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

A fertőtlenítőcéget is csőd fenyegeti

Tizennégy Csongrád megyei települést, egy fővállalkozót és öt alvállalkozót hozott kilátástalan helyzetbe a kormány tavalyi döntése az árvízi fertőtlenítésekkel kapcsolatban az aránytalanul csekély összegű vis maior támogatásokról.
Tizennégy Csongrád megyei települést, egy fővállalkozót és öt alvállalkozót hozott kilátástalan helyzetbe a kormány tavalyi döntése az árvízi fertőtlenítésekkel kapcsolatban az aránytalanul csekély összegű vis maior támogatásokról. A tavalyi szerződések értelmében 180 millió forintos ki nem fizetett munka ránthatja csődbe a falvakat vagy a kivitelezőt.

Keresetet nyújt be Csanádpalota önkormányzata a hódmezővásárhelyi bírósághoz, mert Kovács Gábor polgármester szerint érvénytelen az a szerződés, ami 31 millió forint megfizetésére kötelezi a községet a tavalyi árvíz utáni fertőtlenítési munka ellentételezéseképpen. A probléma azonban nem az, hogy a feladatot nem végezték el, hanem az ígért kormányzati támogatások elmaradása miatt nem lehet teljesíteni a megkötött szerződéseket – tizennégy Csongrád megyei település ugyanis úgy szerződött a BS Alfa Bt.-vel, hogy a négyzetméterenként 31 forintos áron fertőtlenített területek után a vis maior keretből befolyó pénzekből fognak fizetni –, mert a kormány csak az ígért összeg töredékét utalta át.

– Nemcsak az érintett települési önkormányzatokat, hanem a mi cégünket is csőd fenyegeti, végközeli állapotba jutottunk. Bár több, jelentős tavalyi munkát ellentételeztek a megrendelők, Szeged városa például kifizette a szerződött összeget, és ami a vis maior keretből befolyt a falvakhoz-városokhoz, azt becsületesen át is utalták a számlánkra, azonban még így is mintegy 180 milliós kintlévőséggel kell számolnunk, és úgy tűnik, erre az összegre már nem nagyon számíthatunk. Mivel gyakorlatilag patthelyzet alakult ki, furcsa kimondani, de mi is örülünk annak, hogy feljelentettek bennünket, és bírósági tárgyalások kezdődnek az ügyben, mert ez az egyetlen mód, hogy felhívjuk a figyelmet erre a képtelen helyzetre – fogalmazott Túri József.

A kivitelezéseket vállaló cég, a BS Alfa megbízottja hozzátette: rajtuk kívül más vállalkozások is érintettek a vis maior ügyben. A BS Alfának a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a munkálatokat alvállalkozóknak adták tovább, így ez a helyzet jelentős gazdasági hátrányt jelent öt cég százhuszonöt munkavállalója számára.

Az igazi vesztesek azonban az érintett önkormányzatok, hiszen a tucatnyi, fizetésképtelen kistelepülés számára közvetlen csődhelyzettel fenyeget, ha a bíróság a tavalyi szerződésben foglalt összegek megtérítésére kötelezi őket. A bajba került falvak között egyformán akadnak Maros- és Tisza-partiak.

– Siralmas a helyzet, a községünk 21 millió forinttal tartozik, aminek a kifizetésére, ha erre kötelez minket a bíróság, még csak reményt sem látunk – osztotta meg lapunkkal aggodalmait Tóth Margit. Dóc polgármestere elmondta: nemrég reménykedésre adtak okot a híradások, hiszen úgy tűnt, hogy a kormány mégsem hagyja magára a településeket, ám végül az a döntés született, hogy az állam nem utalja át a hiányzó pénzt.

Több mint tízmillió forinttal tartozik Apátfalva önkormányzata is a BS Alfának. Varga Péter polgármester szerint a községi alkalmazottak bérezése is veszélybe kerülne, ha ki kellene fizetniük a tartozást. Bíznak benne: az igazságszolgáltatás méltányos megoldást talál a mindennapi működésüket veszélyeztető helyzetre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szénhidrátmentes születésnap

Egy születésnap általában a nagy kajálásról, a tortaevésről szól. A Délmagyarország azonban 97.… Tovább olvasom