Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

A fészekrakókat a részletek riasztják

Egyéves a kormány Fészekrakó-programja, amelyben a fiatal házaspárok támogatott lakáshitelt kérhetnek. Az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal több mint 23 ezer szerződést tart nyilván. Az ingatlanpiac szegedi résztvevői kevés igénylővel találkoznak, bár a korhatáremelés több fészekrakót vonz.
A Fészekrakó-programban az állam tavaly februártól támogatott hitelfelvétellel segíti a fiatal házaspárok lakásvásárlását, amelyhez csupán 10 százalékos önrészt kell felmutatni. Saját erő sem szükséges, ha a fészekrakók a szocpolt is igénybe veszik. A minisztériumi számadatok azt mutatják, 23 ezer Fészekrakó-szerződést kötöttek országszerte. Mi csupán hosszas keresés után találtunk olyan párt Szegeden, aki ilyen támogatott hitellel vásárolta első fészkét.

– Albérletben laktunk a feleségemmel havonta 28 ezerért, plusz rezsi. Szerettünk volna saját lakást, ezért néztünk hitel után. Kezdőtőke nélkül alig álltak szóba velünk a pénzintézetek, végül az ingatlanközvetítő tanácsára a Fészekrakó-programot választottuk – meséli Horváth Gábor. – Az ügyintézés ugyanannyi ideig tartott, mint más bankhitelnél, nagyjából hat hét alatt tető alá hoztuk a hitelt és az adásvételi szerződést is. Egy hónapja költöztünk be első lakásunkba: 35 négyzetméteres, használtan jutottunk hozzá 4,8 millió forintért. 700 ezer önerőt adtunk bele, és húsz évre köteleztük el magunkat. Kevesebb a törlesztőrészletünk havonta, mint az albérlet díja: most 24 ezer 500-at fizetünk.

Egész más érzés a sajátunkért kiadni a pénzt, a részlet korrekt, sőt félre is teszünk egy keveset. Spórolással jut majd az otthonunk kicsinosítására.

Szabó Viktor másként látja: a támogatott hitellel rosszabbul jártak volna, mint a rendes banki konstrukcióval. A szegedi fiatalember magasnak találta a törlesztőrészleteket, ezért a feleségével nemrég devizaalapú hitelt vettek fel, és a 4,5 millió forintot ők is húsz éven át fizetik vissza havonta 32 ezer forintos részletekben.

A megkérdezett szegedi ingatlanközvetítő cégeknél ritkán érdeklődnek a Fészekrakóról, alig kötöttek támogatott hitelt tartalmazó adásvételi szerződést. Az egyik közvetítőiroda vezetője abban látja az okát, hogy sokakat visszatart a forintalapú hitel. Bátyiné Mester Zsuzsa szerint vevőik inkább a svájci frankban vagy az euróban bíznak. A másik ok, hogy ügyfeleik nem kérik a forintkamatozású konstrukciót, mondván, annak biztosan jobban emelkedik a kamata. Inkább vállalják a devizaalapú hitelekkel járó árfolyamkockázatot.

Az egyik bank szegedi hitelosztályán megtudtuk: jó esetben tíz hitelkérő közül egy igényel Fészekrakó-konstrukciót. Novemberig csak harminc év alattiak kérhették, amióta viszont öt évvel megemelték a korhatárt, többen érdeklődnek. Elsősorban kétgyerekes családok választják, akik kétszobás lakást vásárolnak 7-8 millió forint hitellel és szocpollal. Egy közvetítő cég ügyintézője, Kószó Edina jobb arányt tapasztal: tízből náluk két pár jut el a „fészekrakásig".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kárpótlást kér a Szegeden élő görög trónörökös

A Szegeden élő Domonyi Zsuzsanna – aki a görög királyi család leszármazottjának tartja magát… Tovább olvasom