Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

A fiatalok nem bíznak a nyugdíjrendszerben

Szeged - Bizonytalanok a jövőjükben az általunk megkérdezett szegedi fiatalok. Pénzt félretenni a nyugdíjukra, előre takarékoskodni keveseknek telik, még kevesebben látják ennek értelmét.
– Szeretnék jól élni időskoromban, de nem hiszek a nyugdíjpénztárakban, főleg nem az állami intézményekben, kiábrándultam belőlük. Inkább lekötött betétbe fektetem a keresetem egy részét, mindig amennyit nélkülözni tudok – mondja Kovács Angéla. A 27 éves, egyetemet végzett lány pénztárcájában az albérlet, a számlák és a mindennapos költségek kifizetése után nem sok marad. E kevésből próbál félretenni, több-kevesebb sikerrel. Most egy belvárosi utazási irodában dolgozik. Előző munkahelye egy állami cégnél volt, ott a vállalat fizetett neki az önkéntes nyugdíjpénztárba, valamint az egészségpénztárába is. Mióta e magáncéghez került, nem nőtt egyik számláján sem a pénz.

A 16 és 35 év közötti, főállással rendelkező fiatalok jelentős része nem kellően tájékozott pénzügyi kérdésekben – derül ki az egyik nagy nyugdíjbiztosító megbízásából készített felmérésből. A megkérdezettek közül mindössze minden ötödik tekinthető komoly öngondoskodónak, ami azt jelenti, hogy magán- és önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal is rendelkezik, így biztosítja járandóságát. A válaszadók csaknem 60 százaléka szeretne félretenni öreg napjaira, de kedvezőtlen anyagi helyzetük ezt nem engedi meg számukra. A fiatalok 21 százaléka a jelenlegi életvitele miatt beáldozza jövőbeli megélhetését – ez a csoport képes lenne az öngondoskodásra, de nem hajlandó rá.

Mikor szegedi huszonéveseket kérdeztünk arról, vannak-e terveik időskorukra, a számítógépes munkákat végző Péter elárulta: tisztában van vele, hogy a minimálbér alapján, amit fizetésként kap, nem vár rá gondtalan jövő, mégsem tesz félre a vállalkozásából származó bevételből, inkább beruházásokra fordítja.

– Természetesen érdekel, miből fogom fenntartani magamat öregkoromban, de szerintem a nyugdíjrendszer tíz-húsz éven belül meg fog szűnni, vagy olyan mértékben átalakul, hogy senkit nem fog érdekelni, hogy ki és mennyit fizetett be. Magamban és a vállalkozásomban bízok. Ha jól működik, akkor nem lesz gondom, ha el akarok menni nyugdíjba, lesz annyi pénzem, amennyi kell – mondta, majd azt is hozzátette, akik most járnak a húszas éveik végén, mint ő, azoknak minimum 70-75 éves korukig kell majd dolgozniuk, ha valamilyen csoda folytán nem omlik össze a nyugdíjrendszer.

Néhány fiatal rendelkezik indulótőkével – külföldi munkából, családi vagyonból, esetleg örökségből –, ebből vállalkozásba fognak, vagy befektetik. Közéjük tartozik Péter is, akinek talán kevesebb gondja lesz öreg napjaira, mint a legtöbb 20-30 éves, főállásban dolgozó társának. A többség számára marad a nyugdíj és a bizonytalanság.

Örökségből, lottónyereményből

Nem reprezentatív közvélemény-kutatásunk szerint a Szegeden dolgozó fiatalok többsége szeretne gondoskodni öreg napjairól, de ezt lehetetlennek érzik. Tisztában vannak a különböző megtakarítási formákkal, de csak külső tényezők (munkáltató, szülők) hatására élnek ezekkel a lehetőségekkel. Legtöbbjük magánnyugdíj-pénztári tagságon kívül semmilyen más formában nem tesz félre pénzt. Az okok között a jövő bizonytalanságát és a kilátástalanságot említették, de az anyagi helyzetük sem nagyon engedi meg számukra, hogy előre tervezzenek. Öregkorukban örökségből, másik ember pénzéből vagy lottónyereményből szeretnének megélni, a nyugdíj csak utolsó lehetőségként szerepel terveik között.

Olvasóink írták

 • 5. Mese 2008. május 12. 14:50
  „Hellobello: Persze,menekülni mindig a legegyszerűbb megoldás. Valami gond van? Fussunk el előle külföldre!
  Sztem nem valami érett gondolkodás. Ismerős ez az idézet: "itt élned,halnod kell"”
 • 4. helloBELLO 2008. május 09. 23:23
  „INNEN MENEKÜLNI KELL KÖLFÖLDRE ! MÁR NAGYON SOKAN MENEKÜLTEK EL A SZEGÉNYSÉG ELÖL . HÁNY ORTOPÉD ORVOS VAN SZEGEDEN ? HÁT 1 !”
 • 3. Mese 2008. május 09. 21:43
  „Lehet én vagyok a hülye-sőt biztos-de én úgy tudom,nem lessz már nyugdíj,csak a magánnyugdíj,amire meg vonnak le a fizetésből(legalábbis az enyémből-igaz röhejes összeget,de ez mellékes)
  Mi teszünk félre havonta-kéthavonta egy kis pénzt,mert bármikor jól jöhet. Pl. multkor küldtek 40ezres villanyszámlát,melegvízszámlát. A poén: Ki kellett fizetni,pedig bementünk és ott megnézte az ügyintéző,hogy ennyi vizet tényleg nem használtunk el. De azért tessék befizetni.
  Papírt nem kaptunk róla,hogy mennyi volt a következő havi fogyasztás(amit nem kellett befizetni,de az sem volt 40ezer,ez biztos). utána már kérték a pénzt tovább,mintha mi sem történt volna. Ha volt plussz,az megmaradt nekik.
  Szóval egy fiatal párnak nem a nyugdíj miatt fáj a feje elsősorban,néha a rezsi és a havi étkezés(és akkor még ruhák,szórakozás,könyvek sehol)gondot okoz. Ha így megyünk tovább,nekünk nem lessz gond a nyugdíjaskor,beletanulunk hogyan lehet a semmiből ebédet főzni,stb. :D”
 • 2. Kolompár Rómeó 2008. május 09. 07:43
  „1: nem is fogjuk megérni a nyugdíjkorhatárt, addig felemelik 90 évre
  2: ha mégis, akkor semmit nem fogunk kapni
  3: a biztostók addig "kedvesek", amíg befele fizetünk, amikor neki kell kiadnia a pénzt, azonnal kiderül, hogy jajj, az nem is úgy van, kevesebb jár, mint ahogy azt 20 éve mondtuk
  4: az állam felé befizetett pénz elmegy a mostani nyugdjakra (ezzel semmi gond nincs, így van kitalálva), a többit meg ellopják adócsaló politikusaink”
 • 1. robee 2008. május 09. 06:55
  „Valaki csodálkozik ezen? A mai árakhoz,hogy még félre is tegyen az ember a fizetéséből,400-500 ezer forintos fizetés kellene.Ennyiből már lehetne félretenni szűkösebb időkre...
  De ki keres ennyit?Jó,ha a teljes lakosság 15%-a...a többinek tényleg bizonytalan a jövő!!! :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Postások számolták a gólyafészkeket

Szeged - Szeged 1958 óta a gólyakutatás központja. Kezdetben postások és önkéntesek figyelték a… Tovább olvasom