Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A fiatalok nem tudnak április 4-éről

április 4-én, a huszonöt alattiak azonban nem. Szegedieket kérdezgettünk a felszabadulási emlékmű virággal benőtt hűlt helyénél: megszállóknak vagy felszabadítóknak tartják-e ma az egykori szovjet katonákat.
Április 4-e a felszabadulás ünnepe volt a rendszerváltás előtt. A szegediek hogyan ítélik meg a szovjet katonák magyarországi tevékenységét?
A Széchenyi téren, a Szeged étteremmel szemközti zöld területen állt a kilencvenes évek elejéig a szovjet hősi emlékmű, a Szent István és Gizella-szobor helyén pedig a másik.

A középkorú Miklós Juliannának az jutott eszébe az egykori ünnepről, hogy biztonságosabb, jobb volt az élet a Kádár-rendszerben. Ezért szavaz most a Fideszre. Szerinte „a magát szocialistának tituláló" párt a külföldi tőkés kizsákmányolókat támogatja.

A hetvenhez közelítő Németh Gábor tudta, mit ünnepeltünk egykor április negyedikén, az obeliszkek azonban szerinte nem illettek Közép-Európa egyik legszebb terére, így azokért nem kár. A katonáknak viszont kijár a tisztelet.

A huszonkét éves Seres Attila tőlünk tudta meg, hogy április negyedike miről nevezetes, szerinte korosztálya, a fiatalabbak sem tudják. A Vörös Hadsereg bevonulását megszállásnak tartja, de a németek korábbi jelenlétét is – így szerinte cseberből vederbe kerültünk 1945-ben. – Inkább egy másik emlékművet tudnék itt: a szovjet csapatok kivonásáét – mondta Attila. – Ha már olyan sokáig „vendégeskedtek" nálunk, ennyit igazán megérdemelnének.

Illik megemlékezni

Dr. Marjanucz László, az SZTE Új- és Legújabbkori Magyar Történeti tanszékének vezetője szerint a hősi halottak között nem szabad különbséget tenni: ugyanúgy azok a Don-kanyarban elesett magyarok, mint az itt elhunyt szovjetek. Illik virággal, koszorúval megemlékezni róluk – de nem április negyedikén, mert a magyaroknak ez egy „rosszul csengő dátum". A történész szerint a Vörös Hadsereg bevonulását az átlagember újabb megszállásnak érezte, felszabadulásnak csupán a dunántúliak, ahol a nyilasterrortól mentett meg számos embert.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korai lenne a garantált bérminimum?

Kormányrendelet írja elő a vállalkozóknak , hogy a minimálbér mellett a garantált bérminimum… Tovább olvasom