Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A fiatalok nincsenek tisztában a következményekkel

Szeged - Lapunk azzal kívánja segíteni a CSMRFK bűnmegelőzési osztályának országosan is kiemelkedő munkáját, hogy időről időre megjelentetjük a szakemberek aktuális cikkeit.
Sokan tudják, hogy az emberi test számára drog minden olyan kémiai anyag, amely a szervezetbe kerülve megváltoztatja annak normális működését. Hat a központi idegrendszerre, s rendszeres használata előbb vagy utóbb függőséget alakít ki. Jogilag két csoportba soroljuk őket: legálisak és illegálisak. Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, hogy ez a szétválasztás a szerek élettani veszélyességével nincs összefüggésben.

Tudatmódosítóként alkalmazva számtalan legális anyag használata akár halálos is lehet. Ilyen például az öngyújtógáz. Az elmúlt hetek-hónapok tragikus kimenetelű esetei kapcsán sokat lehetett hallani az öngyújtók töltésére használt butángáz veszélyeiről. Ennek ellenére – amint azt a közelmúltban bekövetkezett halálesetek is bizonyítják – sokan még mindig nincsenek tisztában a lehetséges következményekkel, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyják azokat. Mert az öngyújtógáz olcsó és könnyen beszerezhető, hatása fokozható. Mint minden „anyagnak", ennek is lehetnek súlyos mellékhatásai: többek között járásbizonytalanság, koordinációs zavarok, hányinger, szédülés, különféle görcsök, de bekövetkezhet fulladás, halálos szívritmuszavar is. Egyes esetekben a hányadékba való fulladás, vagy valamilyen halálos szerencsétlenség – például a szer hatása alatt magasból való leesés, közlekedési baleset – a következmény. Különösen veszélyes azoknak, akiknek valamilyen rejtett szívproblémája van: esetükben akár az első felelőtlen kipróbálás is tragédiával végződhet.

Nincs olyan év, hogy ne történne néhány tragikus eset: a butángáz kipróbálói közül senki nem tudhatja előre, nem ő lesz-e a következő áldozat. A helyzetet tovább rontja, hogy rosszullétkor az áldozat sok esetben egyedül van. Többnyire egészséges fiatalokról van szó, ami még inkább aláhúzza haláluk értelmetlen voltát. Mentős szakemberek tapasztalatai alapján az öngyújtógáz áldozatai általában nem megrögzött drogosok, hanem felelőtlen, kíváncsi fiatalok, akiket vonz az újdonság varázsa, és akik sokszor csak a társak nyomására vállalkoznak a kipróbálásra. Mivel a szer hatása rövid ideig, csupán néhány percig tart, a tanár vagy a szülő általában semmit nem vesz észre.

A drog – legyen az legális vagy illegális – sajnos jelen van az iskolák környékén, sőt esetenként az iskolákban is. Nagyon fontos, hogy a szülők, a pedagógusok és a szakemberek egymást támogatva fokozottan figyeljenek a fiatalok biztonságára, a megelőzésre, az esetleges negatív csoporthatások ellensúlyozására. Az odafigyelés, a prevenciós célú hasznos tanácsok önmagukban azonban nem mindig elegendőek. Alternatívák nélkül nagyobb az esély, hogy a fiatal „rossz társaságba keveredik", hogy felelőtlenül súlyosan egészségkárosító anyagokat próbál ki. Ezért nagyon fontos a szabadidő ellenőrzött, hasznos, ugyanakkor élvezetes eltöltése. Számtalan lehetőség kínálkozik erre: az egyik legjobb a sport.

Kurzusok

Annak érdekében, hogy a leendő pedagógusok, a fiatalokkal foglalkozó majdani szakemberek minél felkészültebbek legyenek a problémát illetően, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya különböző programjai mellett a 2011/2012-es tanévben immár tizenegyedik alkalommal indítja el a Szegedi Tudományegyetem Főiskolai karán Drogprevenció elnevezésű kurzusát. Az egyetemmel együttműködve szintén szeptemberben kezdődik a Fiatalok biztonsága, jövőnk záloga című általános bűnmegelőzési szeminárium bölcsészhallgatóknak. Itt a gyermekeinkre leselkedő veszélyek, azok felismerése, kezelése és a megelőzés lehetőségei – így a drogprevenció is – szerepelnek a tananyagban.

Olvasóink írták

  • 2. polo 2011. szeptember 09. 06:23
    „sz.. érnek ezek jaj ne szed be mert.. inkább felhívják a figyelmet hogy próbálják ki pl a csattanó maszlag is tv bemonta azonnal héten rengeteg gyereket kellett csattanó maszlag mérgezéssel kórházba szállitani valóságos képeket megmutatni nekik milyen volt és milyen lett elsőnek csak ezeket a képeket vagy filmet kéne bemutatni és a szer nevét nem kéne említeni mert az előadás után rögtön kipróbáljak”
  • 1. ros-mary-53@hotmail.com 2011. szeptember 08. 16:41
    „"Annak érdekében, hogy a leendő pedagógusok, a fiatalokkal foglalkozó majdani szakemberek minél felkészültebbek legyenek a problémát illetően,"
    Nekem ezzel csak az a problémám, hogy épp az említett "leendő szakemberek" a mostani fogyasztók. Vonatkozik ez bármire, alkoholra, dohányra, kábítószerre. Csak szét kell nézni egy kollégiumban, vagy a környékén.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2014-ben Szegeden rendezik a Studiorum Novi Testamenti Societas konferenciáját

Szeged - 2014 augusztusában Szegeden rendezik meg a 700 egyetem kutatóit összefogó Studiorum Novi… Tovább olvasom