Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A Fidesz akarata érvényesült a szegedi közgyűlésben

Szeged - A közgyűlés megszavazta a tanácsnokokat és a bizottsági struktúrát. A Fidesz akarata érvényesült.

A Fidesz-KDNP által benyújtott bizottsági struktúrát szavazta meg pénteken a közgyűlés. A frakció a 9 bizottságból ötnek adja az elnökét. Szocialista elnöke kettő bizottságnak van, egyet vezet a Jobbik ,és egyet az LMP. Megválasztották a négy tanácsnokot, és elfogadták a két önálló képviselői indítványt is.

A részletekért olvassa el percről perce tudósításunkat! 

10.37: Így alakulnak a bizottsági elnöki helyek: a jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság elnöke Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik), az egészségügyi és szociális bizottságé Kozma József (MSZP), a kulturális, egyházügyi, közművelődési és idegenforgalmi bizottságé Haág Zalán (Fidesz-KDNP), az ifjúsági és sportbizottságé Szentgyörgyi Pál (MSZP), az oktatási bizottságé Farkasné Pocsai Blanka (Fidesz-KDNP), a pénzügyi bizottságé Farkas László (Fidesz-KDNP), a városüzemeltetési és fejlesztési bizottságé Juhász Gyula (Fidesz-KDNP), a vagyongazdálkodási bizottságé Bohács Zsolt (Fidesz-KDNP), a városkép- és környezetvédelmi bizottságé Szentistványi István (LMP).

10.32:A közgyűlésnek vége, de az LMP hamarosan sajtótájékoztatót tart.

10.29: A közgyűlés megszavazza a Fidesz-KDNP, vagyis a Bohács-féle javaslatot. 15 igennel, 3 nemmel, 11 tartózkodással. Nemmel szavazott Révész Mihály, Szentistványi István, Kenyeres Lajos (Szabad Város Egyesület).

A Fidesz-KDNP által benyújtott bizottsági struktúrát szavazta meg pénteken a közgyűlés. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

10.22: A négy tanácsnokot 15 igennel, 1 nemmel, 13 tartózkodással megszavazzák. Ahogy a delmagyar.hu korábban már megírta, ők Hüvös László (humán közszolgáltatási), Póda Jenő (gazdasági), Gyimesi László (városfejlesztési és külügyi), Kalmár Ferenc (városüzemeltetési).
Megszavazzák az ideigelenes bizottságot is, ezt egyhangúlag.

10.21:Személyekről senki nem akar egyeztetni, így a zárt ülés elmarad.

10.20: Botka beszél a vita lezárásaként arról, hogy az egy fős mandátumtöbbség a Fidesznek 44 helyet biztosítana a Fidesz javaslata szerint, az MSZP-nek viszont 27-et. Ez szerinte provokáció. Úgy gondolja, ha a két kis párt képviselője megszavazza ezt, azzal lemond a mérleg nyelve szerepről. Ha tartózkodnak, adnak esélyt a Fidesznek a javaslat újragondolásra. Ő a négy tanácsnok személyéről való szavazáskor tartózkodni fog. Az ideigelenes bizottságot meg fogja szavazni.

10.10: Póda Jenő (Fidesz-KDNP): "Provokál minket az MSZP és az SZDSZ, azt akarják, hogy elveszítsük a fejünket." Szerinte egységes szerkezetben kell tekinteni a rendszert, beleszámítva a polgármestert, alpolgálmerszert is. A javaslat ezért álláspontja szerint arányos. Bohács Zsolt (Fidesz-KDNP frakcióvezető) ügyrendi javaslata: zárják le a vitát, majd szavazzanak. Bár még heten be voltak jelentkezve, de a vitának vége, így nem beszélhetnek.

10.08: Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP): az MSZP, és a másik frakció, aminek még nem tanulta meg a nevét (egyébként Szabad Város Egyesület) az országos kommunikációt hozza Szegedre. Szerinte érdekes, hogy éppen az MSZP beszél arroganciáról, amikor az elmúlt 8 év erről szólt. Az ő javaslatuk a jobboldal fölényét azért tükrözi, mert fölényben van a jobboldal. "Hol voltak akkor, amikor az öszödi beszéd elhangzott? - kérdezi Kalmár - és hol voltak, amikor mi voltunk a bugyuták és önök az ész?"

10.00: Az MSZP variációja: 27 a Fidesz-KDNP-nek, 27 az MSZP-nek, 9 a Jobbiknak és 9 az LMP-nek.

9.59: A Fidesz a 72 bizottsági helyet úgy osztaná fel, hogy 40-et kapna a Fidesz-KDNP, 21-et az MSZP, 11-et kapna a Jobbik és az LMP. A 4 tanácsnokot is a Fidesz-KDNP adná.

Az MSZP azzal érvel, hogy a Fidesznek nincs többsége, tehát szerintük ez a felosztás torz lenne.

9.55: Ménesi Imre (MSZP): a Fidesz vizet prédikál, de bort akar vedelni!

9.52: Szentistványi: egy bizottságban 4 fideszesnél ne legyen több, így kénytelen lenne együttműködni a Fidesz-KDNP. Az LMP szerint a két frakció álláspontja közötti álláspont lenne jó.

9.49: Szentgyörgyi folytatja, felhívja a figyelmet arra, hogy a pozíciók pénzzel is járnak. Szerinte legalábbis megkérdőjelezhető a 8 tagú városkép bizottság  fontossága, aminek a feladata például kijelölni a folyékony hulladék leeresztő helyét.

Megkezdte a munkát a szegedi közgyűlés. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

9.45: Kónya Gábor szerint a Fidesz nem akar együttműködni, de bizonyítsák, ha mégis. Szentgyörgyi Pál (MSZP) kitekint: "mindenki látja, hogy mi folyik az országban. Folyik az államhatalmi ágak önállóságának csorbítása, nagytakarítás folyik a közigazgatásban, lenyúlják a magánnyugdíjpénztári befizetéseket." Szegeden azonban nem volt "fülkeforradalom", a szegediek együttműködésre kényszerítették a képviselőket. "Meg kell rökönyödni" a Fidesz javaslatától, amely túlreprezentálja a Fidesz-KDNP-t.

9.39: Gila Ferenc szerint kísért a múlt, visszatért Bartha szelleme. Szerinte a választói akaratot hamisítja meg a Fidesz-KDNP. Bízik benne, hogy "vannak tisztességes emberek is a túloldalon " - vagyis a Fidesz-KDNP frakcióban - , akik ezt nem fogadják el. Az arrogancia visszaüt - figyelmeztet.

9.36: Nagy Sándor: a Fidesznek akkor van többsége, ha valamelyik kis pártot is maga mellé tudja állítani. Az ő javaslatuk ezt tükröztetné.

9.34: Póda Jenő (Fidesz): Felelősséget érzünk a város sorsáért. Együttműködünk a város ügyeiben, de nem minden kérdésben és nem parttalanul. Nincs nagykoalíció! Abszolút többséget tudja biztosítani a  tapasztalatok szerint a Fidesz-KDNP. Ennek meg kell jelenni a bizottsági struktúrában, csak így biztosítható a hatékony működés.

9.27: Rossz hír: nyílt ülésen csak általánosságban, az elvekről vitáznak, a nevekről zárt ülésen lesz szó. Az elvek, kívánságok pedig már ismertek, lásd lentebb.

9.26: 28 igennel, egy tartózkodással a Gyimesiét, 29 igennel a Szentistványiét is elfogadják. Egyelőre nagy az egyetértés, de most jönnek a nevek, pozíciók. Még ma ki fogják hirdetni az elfogadott előterjesztések miatt módosuló szmsz változását.

9.24: Kozma József (MSZP frakcióvezetö): mindkét képviselői előterjesztés a nyilvánosság növelését célozza. A vizsgáló bizottság ugyan szerinte nem indokolt, de "ha valakiben kétség támad", akkor támogatandó egy ilyen bizottság. Gila Ferenc (MSZP) is támogatja a bizottságot, de szerinte 20 évre visszamenően vizsgáldjon!

9.19:A két önálló képviselői indítványról - Szentistványi István (LMP), Gyimesi László (Fidesz) együtt fognak szavazni. Mindkettőt támogatja Botka László is.

9.14: Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) egyetért Nagy Sándorral, mert "úgy kell a lézerközpont mint egy falat kenyér", ezért együttűködést kér. Akár demonstrációt is tartana. Botka László polgármester úgy válaszol, hogy interpellálni fog ez ügyben a parlamentben. Ha nincs siker, megfontolandó Keresztúri ötlete.

9.11: Napirend előtti felszólalással kezd Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület): a lézerközpont a téma. Emlékeztet, hogy továbbra sincs döntés arról a 992 millió forintos támogatásról,  ami a gazdasági operatív programból biztosítaná a projekt megvalósítását. Ezért bizonytalanná vált, hogy egyáltalán lesz-e lézerközpont. Felhívja a figyelmet, hogy legalábbis érdekes fényt vetne a kormányra az európai projektből való kiszállás, különösen hogy az uniós elnökséget kezdené így az ország.

Tóth Károly (MSZP) is napirend előtt beszél a most zajló beruházásokról. Tegye meg mindenki a maga dolgát, folytatódjék a sikeres időszak - fogalamaz.

A pénteki közgyűlésre két képviselő adott be önálló képviselői indítványt. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

9.04: Zakóigazítás, helyezkedés - kezdődik a közgyűlés

Úgy tudjuk, a tanácsnokok személyében és a bizottságok elnöki tisztségének elosztásában meg tudnának állapodni a képviselők, de a bizottsági helyekben már nincs egyetértés.

Mint arról korábban beszámoltunk, a négy tanácsnok Póda Jenő (gazdasági), Kalmár Ferenc (városüzemeltetési), Gyimesi László (városfejlesztési és külügyi), és Hüvös László (humán közszolgáltatási) lehet. A 9 bizottság élén 4-3-1-1 arányban lennének a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői. Eddig az egyetértés.

Azonban a szocialisták álláspontja szerint az lenne a megfelelő felosztás, ha minden bizottságba 3 Fidesz-KDNP-s, 3 MSZP-s, 1-1 jobbikos és LMP-s képviselőt, illetve külső tagot választanának, mert így senki sem szerezhetne abszolút többséget. A Fidesz ezt nem tartja elfogadhatónak, mert érvényesíteni szeretnénk a bizottsági struktúrában azt a minimális többségüket, ami a közgyűlésben megvan.

A 9 bizottság a következő az új szervezeti működési szabályzat értelmében: jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság, egészségügyi és szociális bizottság, kulturális, egyházügyi, közművelődési és idegenforgalmi bizottság, ifjúsági és sportbizottság, oktatási bizottság, pénzügyi bizottság, városüzemeltetési és -fejlesztési bizottság, vagyongazdálkodási bizottság, városkép- és környezetvédelmi bizottság.

A pénteki közgyűlésre két képviselő adott be önálló képviselői indítványt.
 
Szentistványi István (LMP) újra benyújtja a zárt ülések elrendelését korlátozó szmsz-módosító indítványát. Az önkormányzati képviselő és Málovics György, a párt megyei koordinátora egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondták: legutóbb a két nagy párt leszavazta az LMP javaslatát. Ez arról szól, hogy a közgyűlésen és a bizottsági üléseken zárt ülést – amely szerintük a korrupció melegágya – csak név szerinti szavazással lehetne elrendelni. Valljanak színt a Fidesz és az MSZP képviselői, hogy miért nem támogatták, támogatják javaslatunkat, amely csökkenti annak esélyét, hogy a zavarosban halásszanak – hangsúlyozta Málovics György.

Szentistványi szerint a zárt ülés intézménye korlátozza az átláthatóságot és a külső demokratikus kontrollt. Példaként említette a 2006 decemberi bizottsági és közgyűlési döntést a víziközmű ügyében, amikor is a város zárt ülésen a korábban kötött és eredetileg 2015-ben lejáró szerződését meghosszabbította kilenc évvel, 2024-ig a szolgáltatóval. Az LMP azt szeretné elérni a javaslatával, hogy számon kérhetők legyenek a politikusok olyan döntések után, mint például amilyen a víziközmű ügyében született.

A másik önálló képviselői indítványt Gyimesi László (Fidesz-KDNP) jegyzi. Ez arról szól, hogy álljon fel a Fidesz-KDNP által szorgalmazott és az elmúlt 8 évet vizsgáló 7 fős Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottság. A bizottság zárójelentéssel fejezi be a munkáját, amelyet a közgyűlés elé terjeszt. A bizottság elnökét a közgyűlés választja meg.

Olvasóink írták

190 hozzászólás
 • 190. Sportplusz 2010. november 21. 18:07
  „botka takarodj .. és rend béke lesz”
 • 189. lácibetyár 2010. november 14. 08:59
  „182 Wágnerur oszt mi a jutalom? Minden bizottságba szakmailag hozzáértő van,ja,hogy a Makovi asszonynak 8 általánosa van,az nem számit,jellemzi őket a hatalomért mindent.”
 • 188. kamba 2010. november 13. 21:26
  „Sportplusz olvasd el az szmsz-t ! A polgármesternek és az alpolgármesternek a személyi kérdések kivételével vétó joga van ! Ki is a gyöztes ? A vétó jogot csak 2/3-al lehet elvenni !! Na ez az ami nincs meg a Fidesznek Szegeden de még csak abszolult többség sincs ! Ezért van és lesz szükség állandó
  egyeztetésre a Fidesz és a polgármester között ! Ezért nem izgatta magát a polgármester úr !!!
  Egyébként az alakló ülésen erről állapodtak meg ! Ezért ment bele a polgármester az új szmszbe !

  CIBOLERÓ!!!!!!”
 • 187. Sportplusz 2010. november 13. 21:13
  „.. éljen a fidesz ill. a jobboldal győzelme .. ez a demokrácia .. hiába acsarkodnak . botka "hivei " végük ..végre minmt a botnak ill. botkának”
 • 186. macs 2010. november 13. 19:33
  „Azért kíváncsi lennék, hogy miért az ifjúsági és sportbizottság vezetője Szentgyörgyi Pál (MSZP). Ő úgy tudom közgazdász és a bank szférából került az önkormányzathoz.
  Póda gazdasági tanácsnok, vajon mennyiért fog szakértőket alkalmazni maga mellé?”
 • 185. ifj. Nagy Gábor 2010. november 13. 18:14
  „175. hozzászólás gavallér 2010.11.13. 11:18
  "Póda meg a Bohács a lézerrel foglalkozna inkább mint a helyi koncon civodik."

  Láttátok a VTV Napirend című műsorát péntek este?

  Kozma és Bohács volt stúdióvendég. Műsorvezető a lézerközpontot hozza szóba, hogy Orbán megígérte.

  Bohács sietve hozzáteszi, hogy B. Nagynak ígérte meg (és nem sül le a képéről a bőr...).

  Mv. pedzegeti, hogy ez azért fontos meg hasonlók.

  Bohács a költségekkel érvel, hogy 60 milliárd nagyon sok pénz és ebben a helyzetben ugye...

  Mv. helyében én itt azt kérdeztem volna, hogy ha B. Nagy nyer, akkor jobb lenne az országos pénzügyi helyzet? ő más utat választott és a debreceni 10 milliárdos stadiont hozta fel, hogy ha az belefér, akkor talán ennek is bele kéne.”
 • 184. ifj. Nagy Gábor 2010. november 13. 18:09
  „162. hozzászólás DobóI 2010.11.13. 05:39
  "Nem értem a Botkára szavazókat, miért nem örvendeznek, hiszem imádott választottjuk lett polgármester újra, nem kellene állandóan a Fideszre acsarkodniuk"

  A Fidesz szavazók viszont jó jártak nagyon, hogy Botka maradt, mert így továbbra is van kire acsarkodniuk nekik is. :))”
 • 183. avarua 2010. november 13. 16:11
  „Miért,mit gondoltál? Ez a törtető,diktatórikus párt betartja az "együttműködés" szabályait? Íratlan jelszavai:MEGBOSSZULNI,LEHENGERELNI,KIREKESZTENI! Ez orbáni "egész pályás letámadás" lényege!”
 • 182. Wagnerúr 2010. november 13. 14:40
  „Jobbikos Rácz Tibor a sportbizottságban? Milyen témában krigli emelgetés, Borpatika lépcsőn egyensúlyozás? Találós kérdés melyik az a párt aki külső bizottságba 8 elemivel delegál tagokat? Kíváncsi vagyok meddig tart még a szegedi jobbik ámokfutása. És: csicseregnek a verebek egy 2 milliárdos projektről amit Keresztúri Farkas Csaba testvérének a cége kapott meg.

  He he”
 • 181. szegedix 2010. november 13. 14:24
  „A FIDESZ bizonyított!! Fehéren-feketén látszik antidemokrata, egyeduralomra ÉHES párt.Felzabálta az MDF-t, Kisgazdákat? megszünt az SZDSZ (mondjuk ők a saját hülyeségük miatt, de jól jött a Fidesznek), Beolvasztotta a KDNP-t, most már a Jobbikot is a soraiba! Egy diktátor irányítja őket, pártjuk is olyan! A sok mezei tag meg követi. A választók biztos nem azt akarták, hogy Szegeden a Fidesz irányítson! A választót , az EMBEREKET, a Fidesz Leszarja, ha a hatlmáról van szó! Ez az igazság. Nem baj! Az EMBEREK most látják tisztán mit jelent a Fideszre szavazni! Egy szegedi Fideszesnek se a városa a fontos! Szolgák ők, a Nagy DIktátor szolgái!”
 • 180. Naívolvasó 2010. november 13. 13:32
  „178. hozzászólás Marcsy 2010.11.13. 12:55
  Tévedésben vagy, mert ez nem egyszerűen csak számtan. Aki ellopta meg elpazarolta azt el kell kapni...”
 • 179. expro 2010. november 13. 13:29
  „178.Marcsy,
  Nállad a pont.
  az eddigi egyik legjobb hozzaszóllás.
  Nagyon sokunknak ugyan ez a véleménye,csak én nem tudom ilyen
  jól és frappánsan megfogalmazni.
  Egyet értek.”
 • 178. Marcsy 2010. november 13. 12:55
  „Zaporozsec neked meg el kellene gondolkodnod azon, hogy mit keres ennyi FIDESZ-es a városvezetésben!? A drága jobboldalad sz...-ik a választók akaratára, ezt is meghamisitják, mint mindent ebben az országban. Botka több mint 4000 szavazattal győzött, a közgyülésben csak 201 többségi szavazata volt a FIDESZ-nek, akkor miről beszélsz? Tudod: az arány még mindig: 4-3-1-1. Még akkor is ha a nyelved tövig eltünik valaki seggében. Ugy látszik még mindig nem tanultatok meg számolni. Nektek semmi nem szent!!!! A sarlót és kalapácsot talán ajánlgasd a szüleidnek, nyilván ők sokat álldogáltak alatta. De ha Joszip Tot-ról és Kaja Ibrahimról vannak hireid, azt szivesen meghallgatjuk. Ugye tudod kiket takarnak ezek a nevek.”
 • 177. Marcsy 2010. november 13. 12:55
  „Zaporozsec neked meg el kellene gondolkodnod azon, hogy mit keres ennyi FIDESZ-es a városvezetésben!? A drága jobboldalad sz...-ik a választók akaratára, ezt is meghamisitják, mint mindent ebben az országban. Botka több mint 4000 szavazattal győzött, a közgyülésben csak 201 többségi szavazata volt a FIDESZ-nek, akkor miről beszélsz? Tudod: az arány még mindig: 4-3-1-1. Még akkor is ha a nyelved tövig eltünik valaki seggében. Ugy látszik még mindig nem tanultatok meg számolni. Nektek semmi nem szent!!!! A sarlót és kalapácsot talán ajánlgasd a szüleidnek, nyilván ők sokat álldogáltak alatta. De ha Joszip Tot-ról és Kaja Ibrahimról vannak hireid, azt szivesen meghallgatjuk. Ugye tudod kiket takarnak ezek a nevek.”
 • 176. N.P. 2010. november 13. 12:02
  „A Fidesz a számarányánál sokkal több helyhez jutott a bizottságokban, annak ellenére, hogy nagyon rosszul állhat ide delegálható szakemberekben. Másként nem fordulhatna elő, hogy az országgyűlési és városi képviselő Kalmár a tanácsnokság mellé még 2 db bizottsági tagságot is kénytelen vállalni..... Csak a pénzért ezt persze nem tenné, ugye nem?????”
 • 175. gavallér 2010. november 13. 11:18
  „Póda meg a Bohács a lézerrel foglalkozna inkább mint a helyi koncon civodik.”
 • 174. mediaset 2010. november 13. 11:12
  „173
  Látod engem nem ez tenne boldoggá,
  hanem az ha 20-éve szinre szagra való tekintet nélkül ,
  mindenki mindenkor az ország és a köz érdekében végezné a munkályát.
  Az lenne az igazi fejlödés utja.”
 • 173. magyarock1 2010. november 13. 11:00
  „Most az mszp-szdsz van a szopóágon, ebbe bele kell törődnötök.”
 • 172. achilleus 2010. november 13. 10:52
  „170. hozzászólás TrombiFrédi 2010.11.13. 10:14
  Én is így látom.
  A Fidesz a jogkörökkel a felelősség döntő részét is magára vette. Remélem, érzik már a súlyát.”
 • 171. TrombiFrédi 2010. november 13. 10:15
  „polgármester”
190 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszfaltozás miatt bedugult Szeged belvárosa

Az Aradi vértanúk tere és a Bécsi körút között aszfaltozzák a Boldogasszony sugárutat. Tovább olvasom