Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

A Fidesz szerint cinikus a szegedi polgármester

Szeged - Póda Jenő szerint a polgármester a pénteki közgyűlésen sajnálkozva fog a földgáz világpiaci árára hivatkozni a hődíj emelése kapcsán, pedig a Medgyessy-kormány idején Ujhelyi Istvánnal együtt támogatta és megszavazta a Mol gáz üzletágának eladását.
Póda szerint a megoldás az országgyűlés kezében van. Magyarországnak át kell állni a megújuló energiaforrásokra, vissza kell szerezni a befolyását az energiaszolgáltatásra, és törekedni kell a beszerzés (import) megosztására. Gyimesi László (Fidesz) gratulált Kecskemétnek a Mercedes-gyárhoz, ugyanakkor kifogásolta, hogy Szegeden hasonló nagyságú termelőberuházás nem, „csak magáncélokat szolgáló kereskedelmi beruházások történtek az elmúlt hat évben".

Olvasóink írták

 • 6. cyt 2008. július 09. 08:08
  „Jobb későn, mint soha - azaz én csak most teszem meg néhány észrevételemet.
  1) Amikor az ember Hegyeshalom mellett az M1-esen átlépi az országhatárt, akkor meglepetten látja, hogy egymástól néhány km távolságban hány tucat (!!!) osztrák szélerőmű MŰKÖDIK, és mellette hány darab (!!!) magyar szélkerék meg ÁLL (!!!!!!!). No ezt nem lehet sehogyan sem megérteni sem, meg magyarázni sem.
  2) A szegedi polgármester valóban cinikus, de mikor nem az? Neki ez az "alapállapota" minden nem MSZP-s dologgal kapcsolatosan.
  3) A szoclib kormány pancser kormányzásának éppen az az egyik jele, hogy eladta a MOL részvényeket. Nem volt ugyanis képes hosszútávon látni azt, mennyire fontos az ÁLLAM számára az energiahordozókkal kapcsolatos részvények birtoklása. Nem a visszavásárlásról kell most cseverészni, hanem az eladást "megfelelően honorálni" - magyarul a világosan káros tanácsokat adókat eltávolítani a kormányzati szférából.
  4) Európában mindenhol sokkal nagyobb az állami támogatás az alternatív energiahordozokat hasznosító kezdeményezések irányában, mint nálunk.
  5) A nyersolaj ára a nemzetközi pénzvilág, a globális nagytőke "manipulációjának" eredménye. 6 hónap alatt nem változott semmi de SEMMI úgy és annyira a világ energia felhasználásában és igényében, mint arra az áremelkedésekből lehetne következtetni akkor, ha csak valóban a piaci törvények uralnák a terepet. Csakhogy a világban ma már NINCS kereslet-kínálat alakította piacgazdaság, hanem a pénzvilág diktatúrája. Az okokat tehát a "globális gazdagok" taktikázása körül kell keresni.”
 • 5. magyarok 2008. június 25. 12:52
  „szerintem meg a Fidesz a cinikus a pártvezérük meg szélsőséges...”
 • 4. Macs 2008. június 25. 07:19
  „,,csak magáncélokat szolgáló kereskedelmi beruházások történtek az elmúlt hat évben". Ez mit jelent? A Mercedes is magáncég, a nagy cégek mind magáncégek, sőt a magyar cégek is azok.

  Diplomás a gépek mellé állna? Mondjuk a Szegeden végzett jogász, tanár? Mit csinálna? A cégeknek mérnökökre, műszaki végzettségű szakemberek kellenek.

  Az olaj hordónkénti ára 130 $ körül van. Miből tudná az állam a tényleges ár és a csökkentett ár közötti különbséget kifizetni? Gondolom az adónkból. A MOL pedig magáncég, vissza akarják államosítani? Akkor meg kellene vásárolni a részvényeit.

  A megújuló energiaforrássokkal az a baj, ha valaki szélerőmüvet, bioerőművet akar létesíteni, mindjárt megjelenik valaki, aki ellenzi.
  Ami igencsak érdekes, hogy Ausztriában sokkal nagyobb arányban használják a napenergiát, mint nálunk, pedig van egy kis különbség az adottságok között.”
 • 3. hojoj 2008. június 24. 23:01
  „Mindenki Európában fokozza a megújuló energiaforrások használatát csak Mi nem.
  Döbbenetes mértékű a különbség a megújuló energiák felhasználásában Magyarország és a többi uniós állam között.

  A Mercedes gyárba főleg nem futószalagmunkások kellenek egyébként, miután már azt a melót robotok végzik, nem emberek.
  Gyimesi szerintem pont azt mondta, hogy így, hogy nem Szegedre jön a Merdzsó, emiatt kénytelenek elmenni a diplomások.

  vagy maradhatnak is, lesz jó sok polcfeltöltői állás az Árkádban, az Intersparban, a legújabb Tescoban, Aldiban vagy ki tudja mi a f.szban ami még itt fog épülni...”
 • 2. Vega 2008. június 24. 20:01
  „"Gyimesi László (Fidesz) gratulált Kecskemétnek a Mercedes-gyárhoz, ugyanakkor kifogásolta, hogy Szegeden hasonló nagyságú termelőberuházás nem, ,,csak magáncélokat szolgáló kereskedelmi beruházások történtek az elmúlt hat évben"
  gondolom ha meg itt történne meg a beruházás, akkor meg az lenne, hogy csak ilyen futoszalagmunkasokat foglalkoztato cég jött ide, és igy nem maradnak varosunkban az itt végzett egyetemisták. láttam már annyi közgyülést, hogy ezt bátran kijelenthetem. (a szélkakas simán elbujhat a szegedi fidesz mögött)
  az alternativ energiaforrásokhoz csak annyit, hogy ideje lenne kivenni a szegedi ellenzéknek a biliböl a kezüket és inkább a földön kéne járni.”
 • 1. csanyiv 2008. június 24. 18:16
  „Nem lehet, hogy Póda a cinikus, amikor az 1%-os áremelés kapcsán visszanyúl a Medgyessy-kormányig? Nyilván mert nem lesz gázáremelés, meg lett mondva, soha-soha többé, becsszóra, ha elfogy a világ kőolajkészlete akkor sem...
  Csak tudnám a Mol miből tette volna meg az eddigi energiahatékonyság növelésére tett erőfeszítéseit, ha még ma is állami cég lenne? Miből állna majd át az ország alternatív energiahordozókra, amikor ez nálunk sokkal gazdagabb országoknak is csak lassan megy? Szegeden legalább a hőszolgáltatásban használatos gázmotorokat korszerűsítették az utóbbi években; de azért akkora naperőművet vagy szélenergia-parkot bajosan fognak ideálmodni, ami elbír egy ekkora város energiaszükségletével. A bioüzemanyagra váltás meg már hamarabb zsákutcába viszi a világgazdaságot, mint a szénhidrogének...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helybenhagyta az apa a dorozsmai szatírt

Kiskundorozsma - Őrizetbe vették azt a 42 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy március óta… Tovább olvasom