Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

A fjordoktól Kaliforniáig

Hűvös norvég muzsika, őrült fekete jazz, Tim Burton-ös hangulat, nézőket megosztó újdonság. A Szegedi Jazz Fesztiválon volt még hajnalig tartó örömzenélés, és teljesült Németh Gábornak, a Skorpió dobosának régi vágya is.
Susanna Wallumrod elvarázsolta a közönséget. Fotó: Frank Yvette
Klasszikus jazz, világsztár, a legújabb zenék – ezeket kapta az, aki jegyet váltott a Szegedi Jazz Napokra pénteken és szombaton. A klasszikus jazz-t ifjabb Szakcsi Lakatos Béla, Orbán György és Kőszegi Imre szolgáltatta, ők tartották a nyitó koncertet Vukán György együttese, a Creativ Art Trió helyett.

– Köszönjük, hogy ilyen kedvesen fogadtak minket, pedig nem is mi voltunk kiírva. Képzeljék el, ha még ki is írnak bennünket! – tréfálkozott a közönséggel Kőszegi. Az ifjúsági ház tele volt, Szakcsiékat David Murray zongoristája is élvezettel hallgatta.

– A jazz az, amikor a zenészek nem tudnak kétszer egymás után ugyanúgy eljátszani egy számot – összegezte barátja számára a lényeget egy fiatal néző.

Igaz volt ez David Murray-re, a fesztivál amerikai sztárvendégére is, aki a kellemes, klasszikus jazz dallammal kezdődő muzsikát megőrjítette improvizációjával. A hangosítás azonban – nagyrészt az alacsony színpad miatti rossz akusztikának köszönhetően – nem volt tökéletes, s ezt Murray is nehezményezte.

A fesztivál első napját a ház kávézójában zenélő Rácz Trió zárta. A muzsikusokhoz Murray zenekara is csatlakozott, az örömzenélés hajnali fél négyig tartott.

A szombat a kísérletezés napja volt. A szervezők próbára tették a szegedieket és nem bíztak bennük eléggé. A terem egy részét leválasztották, a nézőtér így kisebb lett, ezért a publikum egy része állva hallgatta a norvég újhullám előfellépőjét, a Susanna and The Magical Orchestra-t. Susanna Wallumrodról Drienyovszky András, a rendezvény szervezője azt mondta: a Björk utáni északi énekes zene következő sztárja. A különleges hangú fiatal énekesnő valóban nagy hatást tett a publikumra, Björk mellett nekem Didot idézte. A Magical Orchestra egyetlen tagból, Morten Qvenild billentyűsből állt, akit játékán kívül közvetlen beszólásaiért is rögtön megszeretett a közönség. Az érzelem kölcsönös volt, Morten többször hangsúlyozta: ennyire érdeklődő hallgatóknak öröm játszani. A duó a Depeche Mode Enjoy the Silence című számával kezdett, a színpadon gyertyák égtek, a hosszú vörös hajú Susanna fehér ruhában állt a deszkákon – a hangulat egy Tim Burton-film hangulatához hasonlított. Visszatapsolták őket, akár a következő zenekart, az In The Countryt is.

Vukánék nem léphettek föl

A Creativ Art Trió pénteki fellépését a szervezők nem engedélyezték. Vukán György ugyanis csütörtök este Szakcsi Lakatos Bélával adott zongoraestet a TIK-ben, amit a jazznapok szervezőivel nem egyeztetett. Ezért együttesét lecserélték.

Ebben a bandában is Morten Qvenild játszott, „Norvégiában egyedül én zongorázom" – humorizált a zenész, mire a dobos, Pal Hausken közölte: ne aggódjunk, Morten ma már más formációval nem lép fel. Hausken egyébként csodákat művelt a dobbal, a cintányért például vonóval szólaltatta meg. – Olyan fjordos – jellemezte jobbára lassú tempójú, kevéssé improvizatív zenéjüket az egyik hallgató.

A Supersilent ennek ellenkezője volt, itt minden az improvizációról szólt. Az elektronikus muzsika – ahogy Drienyovszky András megjósolta – megosztotta a közönséget. Többen elmentek, de akik maradtak, lelkesedtek.

A fesztivál vasárnap hajnalban a Belvárosi moziban fejeződött be, itt a lengyel SBB zenélt. Fellépett velük a Skorpióból Németh Gábor, akinek ezzel régi vágya teljesült, és Somló Tamás, aki az LGT tagjaként korábban többször koncertezett a lengyel jazz-rock együttessel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországon folytatnák a határsértő etióp futók

Maratoni futóknak vallották magukat azok a fiatal férfiak, akiket szombaton a határőrök fogtak el… Tovább olvasom