Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A flakonokat az áradó Maros hozta

Hol a Tiszán érkezik időnként műanyaghulladék-tömeg – mint történt télen –, hol a Maroson, mint a napokban. Igaz, szakemberek szerint ez utóbbi jóval kisebb mértékű volt, mint a téli, és főleg a hétvégi motorcsónakverseny miatt szúrt szemet. A Felső-Tisza határon túli területeiről most nem várható flakontömeg.
Az úszó flakonok esztétikai szennyezést jelentenek. Ma már szebb a folyó képe. Fotó: Karnok Csaba
Vörösesbarna volt még tegnap a Tisza Szegednél, még az óvárosi oldalon is, jelezve: a víztömeg elég nagy hányada érkezik a város fölött betorkolló, jellemzően ilyen színárnyalatú Marosból. S bár a hét végén már tetőzött a Maros, elkezdődött az apadás, egyre-másra érkeztek a pillepalackok, flakonok. – Szeméttelepeket moshatott el Romániában a víz – tolmácsolja a közvélekedést a Szabadság úszóház gondnoka. Hozzátéve: hat-hét ember háromnapos munkájára volt szükség, hogy eltávolítsák az úszóház alól a fönnakadt uszadékot.

– Az uszadékmennyiség meg sem közelítette a télen a Tiszán érkezett pillepalacktenger mennyiségét – értékeli a helyzetet Andó Mihály, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság főmérnöke. Mint mondja, elsősorban a motorcsónakversenynek köszönhető, hogy ennyire a figyelem középpontjába került az uszadék. Állati tetemek leúszását nem jelentették az Atikövizignek, és – tudtuk meg Kardos Sándor igazgatótól – az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek sem. Célszerű-e mostanában a Tiszában, Marosban fürdőzni? Nem ajánlott, de nemcsak most, hanem áradásmentes időszakban sem – hívja föl a figyelmet a felügyelőség-igazgató. Hogy pontosan honnan érkezett-érkezik a flakontömeg, nehéz kideríteni; a Maros völgye hatszázötven kilométer hosszú, a legföntebbi részeket nem számítva, és a folyó vízgyűjtője harmincezer négyzetkilométernyi.

Akárhol bekerülhettek az uszadékok a hullámtérből.
A Tisza is áradni kezdett kissé. Kérdés, a folyó felső szakaszáról, a határon túlról várható-e most a télihez hasonló hulladékdömping? – E pillanatig nem érkezett hozzánk olyan jelzés, hogy illegális hulladéklerakót mosott volna el a víz – hallottuk Szentesi Pétertől, a Felső-Tisza-vidéki felügyelőség igazgatójától. Hozzátette: sajnos lassanként odajutunk, hogy a percenkénti tizenöt-húsz flakon leúszása már mindennapos. Ha az emberek felhagynának a hullámtéri szemeteléssel, azonnal megjavulna a helyzet.


A Maros áradása és a vízzel érkező hulladék megakadályozta az elmúlt hét végén a motorcsónak-versenyek zavartalan lebonyolítását a Tiszán. A szegedi szervezők mindent megpróbáltak: uszályokat állítottak csatasorba a Maros-torkolatnál, ezek fölfogták a nagyobb darabokat, a kisebb hajókról pedig folyamatosan „halászták" ki az uszadékot. Hiába: az F-500-asok nem vállalták a versenyt. 

Olvasóink írták

  • 1. Mese 2008. február 12. 15:19
    „Ki is szedik a palackokat és egyéb szemetet,vagy hagyják,hogy tovább ússzon?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényesített forradalom: Pozsony mérsékelte Pest radikalizmusát

Szeged - Jókai így sóhajtott fel: Pestről képtelenség befolyásolni a hatalmat, mivel a király, a… Tovább olvasom