Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

A fogadalmi templom 75. születésnapján

A szegedi dóm felszentelésének hetvenötödik évfordulóját ünnepelték a hét végén a szegediek és az egész magyar egyház. Szombaton sokadalom töltötte meg a teret, este görögtűz várta a közönséget. Vasárnap ünnepi nagymisét tartottak a fogadalmi templomban, amelyet Ternyák Csaba érsek, a vatikáni papi kongregáció titkára celebrált.
Többezres közönség tapsolta meg az alázúduló görögtüzet Fotó: Frank Yvette
A szegedi dóm ünnepi hétvégéje szombaton templomtéri sokadalommal kezdődött. Az időnként szemerkélő eső sem tartotta vissza a gyerekeket és a felnőtteket, hogy – emlékezve a templom hetvenöt évvel ezelőtti építőire – megalkossák saját dómjukat.

A negyedik osztályos Dobi János Mátyás farudakból emelt nála is magasabb tornyot, Káity Anna és Sára képes játékkockákból rakott falakat, a másodikos Kiss Olivér papírból hajtogatott színes épületet, Dári Gerda pedig alaprajzra ragasztott mákszemeket, rizst és más terményeket.

Délután Mózes Ervin jegyző és Szalay István egykori polgármester élő figurákkal vívott sakkjátszmát – a bábukat a szegedi sakkiskola növendékei keltették életre. Az „elesett" hősöket – a világosoknál elsőként Békési Gergő Bendegúzt, a sötétek közül Újházi Mihályt – hangosan szirénázó mentősfiúk cipelték le a tábláról. A játszma lépésismétléses döntetlennel zárult, csakúgy, mint hetvenöt évvel ezelőtt, amikor Maróczy Géza szegedi születésű nagymester csatázott kubai ellenfelével.

Este ismét benépesült a templomtér. Több ezres tömeg szegezte tekintetét a tornyokra. Előbb a székesegyház, majd a zenélőóra harangja kondult meg. A fogadalmi templom harangzúgására aztán görögtűz futott le ropogva több mint negyven méter magasból. A látványt tapssal üdvözölte a közönség. Szabó Éva és Mazur Tamás pesti vendégeinek magyarázta az egyházmegye és a dóm kettős ünnepét. Zoltai Boglárkának a nagymamája mesélte a ritka fényes látnivalóról, és fiatalsága régi szabadtéri előadásairól.
A leütött figurákat mentősfiúk vitték le a tábláról Fotó: Gyenes Kálmán


A tegnap délelőtti nagymisére hatalmas tömeg zsúfolódott össze a templomban. Gyulay Endre megyés püspök köszöntötte az egybegyűlteket, a szertartást Ternyák Csaba érsek, a vatikáni papi kongregáció titkára celebrálta. Az ünnep túlmutatott az egyházmegye és az ország határain – az egész magyar egyház ünnepelt. Erről tanúskodott a teljes püspöki kar jelenléte, valamint a nagybecskereki és a temesvári egyházfők részvétele.

– A szegedi nagyárvíz lerombolását követően a polgárság nevében a város elöljárói fogadalmat tettek, hogy hatalmas templomot emelnek Szűz Mária tiszteletére, ha a város felépül – emelte ki szentbeszédében Ternyák Csaba. Az érsek hozzátette: a fogadalmi templom megvalósításában kiemelkedő szerepet vállalt Somogyi Szilveszter polgármester, Klebelsberg Kunó kultuszminiszter és a csanádi püspök, Glattfelder Gyula. Az ünnepségen a régiek előtt tisztelegve állt a jelenlegi polgármester Szeged országgyűlési képviselőivel. Ternyák Csaba hangsúlyozta: a dóm képe az egész várost szimbolizálja. Égbe szökő két hatalmas tornya mint két felkiáltó jel hatol a magasságokba. Az egyik kiáltása bizonyosan a vízről szól, a másiké talán a nemzeti tragédiára utal. Arról tanúskodnak, hogy ez a város nem fogadta el sem azt, hogy a víz, sem pedig hogy más legyen az úr. Lakói az egek urát hívták segítségül, ez a templom mindenkit arra emlékeztet, hogy Istenről nem szabad megfeledkezni.

Az érsek utalt XVI. Benedek pápa beiktatási beszédére, melyben elődje, II. János Pál szavait idézte: Ne féljetek, nyissátok és tárjátok ki az ajtót Krisztusnak! A pápa szavaival arra buzdított, hogy a teljes szabadság: Jézus beengedése életünkbe.

A fogadalmi templom két tornya, a két fogadalomra emelt ujj hivatott emlékeztetni a mostani és az elkövetkezendő generációkat az ősök hitére és buzgóságára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos karambol Kisteleknél

Egy ember életét vesztette szombaton késő este az E75-ös főúton Kistelek közelében, amikor… Tovább olvasom