Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A földrészeket átszelő kamion nem vírushordozó

Nem változtak a nálunk érvényben lévő jogszabályok a törökországi madárinfluenza-halálesetek óta, és maga a madárinfluenza-helyzet sem változott – mutatnak rá a téma szakértői. Hozzáteszik: kérdés, mit hoz a tavasz, amikor a vándormadarak visszatérnek telelőterületeikről.
Szigorú ellenőrzés a nagylaki határon. Fotó: Gyenes Kálmán
– Olyan családoknál történtek a madárinfluenza miatti halálesetek Törökország keleti részén, ahol az ember közvetlenül érintkezett a madárral – mondja dr. Kókai Károly állatorvos, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) megyei csoportjának alelnöke. Az esetekben az emberek úgyszólván „együtt laktak" a baromfikkal. Emberről emberre terjedésről pedig eleddig egyetlen esetben sem volt szó. Egyébként a H5N1 vírust török laboratórium mutatta ki a halálesetek kapcsán, és kérdés, az eredményt megerősítette-e nyugati vizsgálat.

A Törökországból érkező kamionok „vírushordozók" lehetnek-e? Aligha, mert a vírus csak tollal, hússal, egyéb baromfiszármazékokkal terjed, s ezek a járművekből nem kerülnek ki; de ha szükséges lenne, a járműveket is fertőtlenítenék. – A nagy kérdés az, mit hoz majd a tavasz, amikor a vándormadarak visszatérnek telelőterületeikről, és útközben olyan területeket is érinthetnek, ahol van fertőzött házi szárnyas. A legfontosabb teendő a mintavételeken túlmenően a nagy baromfitelepek fokozott ellenőrzése lesz, annak megakadályozására, hogy vadmadár érintkezhessen a telepek szárnyasaival – mondja a szakember.

Csak a nyers a veszélyes

Sokszor elhangzott-leírták már, de lehetnek, akik még mindig nem tudják: a hőkezelt, tehát megfőzött, megsütött sütött baromfi minden esetben fogyasztható, hiszen a vírus magasabb hőmérséklete elpusztul – hívja föl a figyelmet a megyei szakállatorvos.

– A sok száz minta közül, amelyeket a madárinfluenza-helyzet kialakulása óta kaptunk, és eljuttattunk az Országos Egészségügyi Intézetbe, vizsgálat céljára, mind negatív volt – halljuk dr. Prigl Máriától, a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás szakállatorvosától. Mint részletezi, ezek között elhullott madarakból vett minták éppúgy voltak, mint élő madarak speciális – a madár sérülését nem okozó – módszerrel nyert váladéka. A legkülönbözőbb baromfikból – sőt még struccból is – éppúgy vettek mintákat, mint vadmadarakból. A házi szárnyasokból rengeteg mintát küldött a lakosság, a vadmadarak testváladékának begyűjtésében pedig nagyon sok segítséget nyújtott a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

Egyébként – hívja föl a figyelmet a megyei szakállatorvos – az állomás továbbra is várja a lakosságtól a jelzést, ha elpusztult vagy beteg madárra figyelnek föl. Az intézmény eddig is nagyon sok tájékoztató előadást tartott madárinfluenza-témában, például falugazdászoknak, természetvédelemben tevékenykedőknek, diákoknak, és ha van rá igény, továbbra is tart ilyeneket. A tájékoztatás nem szükségtelen, hiszen tavasszal elképzelhető, hogy új állapot lép érvénybe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyvédi irodákba törtek be

Betörtek az egyik legnagyobb szegedi ügyvédi irodába. A tolvajok átkutatták az összes helyiséget,… Tovább olvasom