Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

A fonnyadt gyümölcs is gazdára talál

Hova kerül az a gyümölcs és zöldség, amit a boltokban a vásárlók már nem vesznek meg? Piacon, kisboltban, hipermarketekben néztünk körül.
A Mars téri piacon hatalmas a kínálat – alapos mustra után be kellett látnunk: felesleg nemigen termelődik.

Pálinka, ivólé

Erről erősített meg a szőlőt és paradicsomot áruló Farkas Gábor is. – Bár mindkét termék hamar romlik, napi egy ládánál több selejt, felesleg nem keletkezik. Amíg viszik, megpróbáljuk eladni. Először akciózzuk, a maradékot pedig a család fogyasztja. A gyümölcsből pálinka és bor, a zöldségekből ivólé készül. Annyi nincsen, hogy állatkertnek, hajléktalanszállóknak adjunk belőle – mondja. A árusok többségénél ugyanez a helyzet: mindenhol pár kiló a napi maradék. Ha a több száz standét összeadnánk – az már nem lenne kis mennyiség.

Vannak, akik egyből a jótékonykodásra gondolnak, a legkisebb feleslegnél is. Közéjük tartozik Sándor Leander őstermelő. Domaszéken termelt gyümölcseiből már falatozhattak a vadaspark állatai, a Waltner
Hallgató multik

Szerettük volna legalább az egyik hipermarket kommunikációs igazgatóját elérni, de kitartó próbálkozásunk ellenére sem álltak rendelkezésünkre. A Tescóban – úgy tudjuk – az összes eladhatatlan zöldség egy közös tömörítőbe vándorol, de további útjáról nincsenek információink. Pedig olyan gyümölcsök is kerülnek a komposztba – berepedt héjú mandarinon és kókuszon át a félig megbarnult körtéig, almáig – amik emberi fogyasztásra még alkalmasak lennének. 
Károly-gyermekotthon és a Kálvária sugárúti nyugdíjasotthon lakói. – A napokban 790 kiló almát adományoztam a szegedi állatkertnek – mutatja az átvételről kiállított bizonylatot. – A gyümölcs kicsit pöttyös volt, de amúgy semmi baja. Léalmaként elment volna, de olyan jó adni – mondja.

Vadaspark: igen

Fülöp Zsolt, a Zöldségkuckó tulajdonosának fia elmondta, nekik sem marad ki sok árujuk. – Ami már egy picit hibás, olcsóbban adjuk, és általában minden elkel. Vannak akik nem is vásárolják a drágábbat, hanem a kicsit csúnyább, de lényegesen olcsóbbat veszik. Mi ugyan nem keressük azokat, akiknek szüksége lenne a kimaradt árura, de ha jönnének, biztosan tudnánk adni valamit – állítja.

A Szegedi Vadasparknak a Metro áruházzal van együttműködési megállapodása – tudtuk meg az állatkert logisztikusától, Simon Csillától. – Hetente jelentős mennyiséget, nagyjából háromszáz kilót kapunk tőlük – zöldséget, gyümölcsöt vegyesen. Ezen kívül őstermelők is adományoznak – mondja. A Corából régebben több gyümölcsöt kaptak, mára ez a mennyiség minimális. Sándor Csilla úgy tudja, az áruház a területét rendben tartó cégnek adja a maradékot.

Hajléktalanok nem

A Tescótól semmit sem kapnak. Korábban ebből a hipermarketből is érkezett hozzájuk gyümölcs, de igazgatóváltás után nemet mondtak nekik – a miértet nem tudják.

Stelczner Jenőné, a Hajléktalanokat Ellátó Hálózat népkonyhájának egységvezetője elmondta: senkitől nem kapnak ilyen jellegű adományokat. – Kapnak a gyermek-, és nyugdíjasotthonok, az állatok, csak mi nem. Az áruházak azzal hárították el kérésünket, hogy a hajléktalanok inkább dolgozzanak – mondja. A Tescóból több évvel ezelőtt nekik is szállítottak, de az említett vezetőváltás után megszakadtak a kapcsolatok. – Pedig a tél beköszöntével különösen kellenének a vitaminok. Természetesen el is mennénk érte – teszi hozzá.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombákat találtak a szegedi reptéren

Második világháborús lövedékeket találtak tegnap a szegedi repülőtér építése közben a munkások. A… Tovább olvasom