Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A főnővér szerint mindenki hibázott

A főnővér szerint elsősorban kollektív hiba és a nem megfelelő kommunikáció eredményezhette tavaly júliusban a szegedi betegcserét.
Tegnap folytatódott a betegcsereper a Szegedi Városi Bíróságon, amelyben az ügyészség egy beteghordót és egy ápolót foglalkozás körében elkövetet halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel, két orvost pedig foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádol, amiért 2004. július 3-án a szegedi városi kórház sürgősségi betegellátó osztályáról egy 80 éves férfi helyett egy azonos korú másik beteget küldtek koponyaműtétre. Előbb a sürgős beavatkozást csak későn megkapó bácsi, később a helyette megműtött is meghalt.

Az SBO főnővére, akit tanúként idéztek be a tárgyalásra, úgy fogalmazott: kollektív hiba, elsősorban a nem megfelelő kommunikáció eredményezte a betegcserét, de külső körülmények is közrejátszottak benne. A hibához például az is hozzájárult, hogy az osztálynak nem volt önálló orvosstábja. A főnővér a bíróságon azt is elmondta, a beteghordó csak akkor szállíthat beteget, ha az orvos vagy az ápoló megmutatja neki, kit kell elvinnie, önállóan nem dönthet. Az eset idején viszont gyakorlat volt, hogy az előkészített beteg feje alá tették a vizsgálathoz szükséges kérőlapot. Mindez azért fontos, mert az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott beteghordó az egyik férfit a másik ápolt nevére szóló kérőlappal vitte el CT-vizsgálatra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekült a Virág cukrászda

György Attila azt mondja, már megegyezett a Virág cukrászda felszámolását kezdeményező céggel. A… Tovább olvasom