Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A forradalomra emlékezik Csongrád megye

A hét végén az 1956-os forradalom és szabadságharc 49. évfordulóján megemlékezéseket tartanak országszerte. A forradalom hősei előtt fejet hajt Csongrád megye is.
Minden településen emlékeznek az évfordulón. Összeállításunkban a városok ünnepi programját ismertetjük.

Szeged

Október 21., péntek
17.00: Fáklyás felvonulás a szeged-szőregi Rózsák teréről Földesi Tibor emléktáblájához, a Hősök terére. Beszédet mond Solymos László alpolgármester.
19.00: Az Alsóvárosi Művelődési Házban ad ünnepi hangversenyt a Liszt Ferenc Kamarakórus. Vezényel Illés Mihály, közreműködik Lucz Ilona zongoraművész és Plugor Magor költő.

Október 23., vasárnap
9.30: A központi városi ünnepség fél 10-kor az országzászló ünnepélyes felvonásával kezdődik a városháza előtt a Széchenyi téren. Kiskundorozsmán a kopjafánál tartanak emlékezést és koszorúzást. Beszédet mond Fábián József önkormányzati képviselő. Közreműködnek az Orczy István Általános Iskola diákjai.
11.00: A szegedi városháza Lechner Termében az 1956-os szervezetek ünnepi üléssel emlékeznek a forradalomra, kitüntetéseket is átadnak. Beszédet mond Fejér Dénes, a Politikai Foglyok Szövetsége Csongrád Megyei Szervezete elnöke.
15.00: Megemlékezés a Rákóczi téren, a Nagy Imre-emlékműnél. Beszédet mond Tóth Ilona, a Tömörkény István gimnázium tanulója, a fiatalok éve városi beszédíró verseny győztese, majd az állami, párt- és civil szervezetek képviselői helyezik el a megemlékezés koszorúit. Az ünnepségen közreműködnek Dobos Katalin, Rácz Tibor színművészek, a Szegedi Rézfúvós Kvintett, a Pavane Táncegyüttes, a Fricsay Ferenc Városi Koncert Fúvószenekar. Vezényel: Blumenschein Gábor.
16.00: Megkoszorúzzák az emléktáblát a Csillag börtön falánál.
16.45: Koszorút helyeznek el Danner János emléktáblájánál a Tisza Lajos körúton, ezzel egy időben az SZTE Honvéd téri épületénél, a nemzetőr emléktáblánál.
17.30: A Dóm téren, az oktatási épületnél, Kováts József szobránál helyeznek el koszorút.
18.00: Koszorúzás és emlékezés a Rerrich Béla téren, az 1956-os emlékműnél. Köszöntőt Fejér Dénes, ünnepi beszédet Raffay Ernő történész mond. A fogadalmi templomban emlékező szentmisét tartanak.
19.00: Koszorúzás Schwartz Lajos emléktáblájánál a Takaréktár utcában. Ünnepi hangverseny a dómban: Händel Messiás című oratóriumát előadja Somogyvári Tímea Zita, Csapó József, Szerekován János, Altorjay Tamás, a Szegedi Kamarazenekar és a Vaszy Viktor Kórus. Vezényel Gyüdi Sándor.

Kistelek

Október 23., vasárnap
17.00: Városi ünnepség a rendezvényházban az Árpád Fejedelem Gimnázium növendékeinek közreműködésével. Koszorúzás a kopjafánál. Közreműködik az Idős Vándor Rudolf fúvószenekar.

Mórahalom

Október 21., péntek
17.45: Az Aranyszöm Rendezvényházban. Megnyitják Mráz János festőművész kiállítását. Ünnepi köszöntőt mond Lezsák Sándor országgyűlési képviselő. Műsort adnak a Móra Ferenc ÁMK diákjai. Közreműködik Farkas Mátyás és Fodor Ákos. Az Akropolisz Táncszínház táncetűdje zárja az ünnepi műsort, amelyet fáklyás felvonulás és koszorúzás követ.

Sándorfalva

Október 21., péntek
12.00: A Budai Sándor Művelődési Házban a Pallavicini Sándor Általános iskola diákjai adnak ünnepi műsort. Ezt követően Darázs Sándor polgármester és az iskola képviselői helyezik el az emlékezés koszorúit a templomkertben az 56-os emlékműnél.

Vásárhely

Október 23., vasárnap
13.30: Ünnepélyes zászlófelvonás a Kossuth téren.
14.00: Megemlékezés és koszorúzás a Nagy Imre sétányon, beszédet mond: Kovács László, a magisztrátus tagja, emlékműsort adnak a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákjai.
16.00: Díszközgyűlés a városházán, a díszpolgári, a Pro Urbe, valamint a Signum Urbis Honorantis kitüntető címek átadása.

Szentes

Október 22., szombat
10.00: Megemlékezés a Szeder temetőben Ambruzs József nyugállományú alezredes, a mosonmagyaróvári forradalmi katonai tanács elnökének a sírjánál.

Október 23., vasárnap
10.00: Zászlófelvonás a Kossuth téren, koszorúzás a református nagytemplom melletti kopjafá-
nál.
10.30: Megemlékezés és kitüntetések átadása a városháza dísztermében, ünnepi beszédet mond Szirbik Imre polgármester. Közreműködnek: Berkes János operaénekes, Galkó Bence színművész, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola blockflőte együttese és a városi fúvószenekar.
15.00: Az alföldi fotószalon díjátadással egybekötött megnyitója a művelődési és ifjúsági házban.
17.00: Nagy János (orgona) és Andor Csilla (ének) ünnepi hangversenye a felsőpárti református templomban; 23 órás egészségnap a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban.

Makó

Október 22., szombat
18.30: Marosi János ökumenikus istentiszteletet tart a Csanád vezér téri kápolnában.
19.30: Gyertyagyújtás az 1956-os emlékműnél

Október 23., vasárnap
10.00: Zászlófelvonás a Szegedi utcán.
10.30: Koszorúzás az I. világháborús emlékműnél, a Korona előtti téren.
11.00: Megemlékezés és koszorúzás a Csanád vezér téri 1956-os emlékműnél, közreműködik a Bartók Ifjúsági Fúvószenekar, köszöntőt mond Buzás Péter polgármester, beszédet tart Jámbor Zoltán, a Pofosz városi szervezetének elnöke. Az ünnepi műsort a József Attila Gimnázium diákjai adják.


Csongrád

október 23., vasárnap
10.00: Ünnepi képviselő-testületi ülés a városháza dísztermében, átadják a díszpolgári címet, a Pro Urbe – Csongrád kitüntetéseket, valamint a közszolgálati, közművelődési, egészségügyi, testnevelési és környezetvédelmi díjakat.
10.30: Városi ünnepség a városháza dísztermében.
11.00: Koszorúzás a városháza bejáratánál.
12.00: Koszorúzás az 56-os kopjafánál, a temetőben.

Mindszent

október 23., vasárnap
10.00: Koszorúzás a városházánál, ünnepi beszédet mond Kaczor István önkormányzati képviselő, békefát ültetnek a Tisza Művelődési Ház előtt.
15.00: Koszorúzás a volt hartheimi polgármester, Erich Dilger emlékére állított kopjafánál.
16.00: Aláírják a Mindszent és Hartheim települések közötti testvértelepülési megállapodást a városházán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi közgyűlés: mínusz 80 millió

Radikálisan csökkentené a képviselők számát a parlamentben és az önkormányzatokban a Fidesz és az… Tovább olvasom