Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

A francia kapcsolat

A harcművészetek mestere, a hétdanos Claude Boucabeille tartott bemutatóedzést a hétvégén Szegeden, a Csonka gimnázium tornatermében. A francia nagymestert szegedi barátja és egyben tanítványa, Kocsis István invitálta városunkba, aki korábban a magyar rendőrség kiképzésének irányításában működött közre.
Claude Boucabeille (jobbról) a bemutatóedzésen Fotó: Karnok Csaba
A két egykori rendőr, Claude Boucabeille és Kocsis István majd húsz évvel ezelőtt Párizsban, egy küzdősportversenyen találkozott egymással. A megismerkedés után gyorsan összebarátkoztak. A világról vallott azonos nézeteik mellett az is erősítette a barátságukat, hogy mindketten rendőrként dolgoztak. Kollégája hívására Boucabeille 1989-ben járt először Magyarországon, hogy részt vegyen egy edzőtáborban, ahol rendőröknek tartottak tréningeket. A francia férfi azóta évente kétszer is megfordul Magyarországon. Szeged mellett a fővárosban, Szolnokon, Veszprémben, Baján és Szombathelyen is tart edzéseket. A hétdanos mester hazánkon kívül Oroszországban, Horvátországban, Bulgáriában, Ukrajnában, Moldvában és Romániában is gyakori vendég.

– A tudásom, a technikám nagy részét Japánban sajátítottam el, ahol hatszor is megfordultam, de sokat tanultam a tibeti kultúrából is, a buddhista életfilozófiából – vágott bele a közepébe a hatvanhat éves francia mester. – Távol-keleti útjaimnak egy hátizsákkal és egy kamerával vágtam neki, kolostorokban vagy a szabad égbolt alatt aludtam, azt ettem, amit a szerzetesektől kaptam, mégis rengeteget tanultam. Óriási szerencsém, hogy a japán stílusalapító mesterek közül többel is találkoztam. Rengeteg harcművészeti ágat kipróbáltam, így a muai-thait, a judót, a thai-jitsut, az aikidót és a kung-fut is – mondta el a shito-ryu hétdanos mestere. Boucabeille a hetvenes évek elején gyakran járt küzdősport versenyekre az Egyesült Államokba és Kanadába. Egy ilyen gálán ismerkedett meg a filmipar máig egyik legjobban foglalkoztatott harcművészével, Chuck Norris-szal, aki 1972-ben Boucabeille meghívására Franciaországba, Le Mans-ba utazott, egy közös edzőtábor erejéig.

A francia exrendőr a kora ellenére máig kitűnő egészségi állapotnak örvend, pedig három komolyabb balesetet is szenvedett korábban. Az egyiknek a nyomát – egy széles heget – ma is ott viseli a koponyáján. A csupa energia, örökkön viccelődő harcművész szegedi bemutatójára Békéscsabáról, Kecskemétről és Székelyudvarhelyről is érkeztek érdeklődők. A nyolcéves Angyal Krisztofer nagyon várta a találkozást a shotokan, a shito-ryu és a goju-ryu nagymesterével.

– Örülök, hogy itt lehetek az edzésen. Két éve karatézom, formagyakorlatban szereztem már országos második helyezést is, de még nagyon sokat kell tanulnom, ha olyan kiváló harcos szeretnék lenni, mint Claude.

A mesterfokozat előtt álló, 38 éves pénzügyőr, Rigó Zoltán már több Boucabeille-edzést végigizzadt.

– Soha nem hagyom ki, amikor a mester Szegeden tart bemutató tréninget. Nagyon közvetlen, barátságos embernek ismertem meg, akitől rengeteget lehet tanulni. Alázatos, soha nem durva, inkább a lágyabb módszereket kedveli. Szinte kiszívja az ellenfél energiáját, ezzel megsokszorozva a sajátját.

És valóban Boucabeille a fizikum és a szellem tökéletes harmóniája. Elmondta, hogy amikor 1998-ban a franciák megnyerték a labdarúgó-világbajnokságot, minden gyerek focizni akart, senkit nem érdekelt a harcművészet. Nálunk emiatt nem kellene aggódnia, jönnének a gyerekek tömött sorokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ruhát kap a Tiszavirág épülete

Több mint 100 millió forintból újítják fel a Tiszavirág zónázó épületét, a Balassa-házat. A műemléki… Tovább olvasom