Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A fűzős kényelmesebb, mégis a csatos megy

A jégkorcsolyák esetében is igaz: az olcsó árú a szegények pazarlása. Ha egy korival több szezonon át szeretne csúszkálni a gyerek, a szülő válasszon márkásabb darabot.
A legtöbben műanyag korcsolyát választanak Fotó: Schmidt Andrea
Szétnéztünk Szegeden: hol, milyen jégkorcsolyákat kínálnak, és mennyiért. A legolcsóbb darabokat a hipermarketekben találtuk: e helyeken már 4-5 ezer forintért is vehetnénk egy pár korcsolyát. A szakemberek azt mondják: a vásárlásnál figyelni kell például arra is, hogy a kori éle acélból legyen, azt ugyanis jól lehet élezni, és tovább tart, mint a másféle fémes anyagból készültek.

Az árak változóak: egyik belvárosi sportboltban a kevéssé márkás korcsolyák ára 6 ezer 400 forintnál kezdődik, a márkásabbaké 14 ezernél. Majoros Róbert üzlettulajdonos azt mondta: manapság inkább a csatos, a sícipőhöz hasonló korikat keresik a fiatalok, mert azt gyorsabban, könnyebben fel lehet húzni. Szerinte jó, ha a cipő belseje kivehető, mert azt időnként ki kell szellőztetni, és mosni. A fűzős korcsolya kevéssé divatos, pedig ezt a cipőt lehet a legjobban a lábra szorítani. A legtöbben műanyag korcsolyát választanak, a gyöngyvászon kivitelűek kevéssé keresettek.

A csatos korcsolyát általában a hobbikorisok választják, olyanok, akik hetente egyszer-kétszer csúsznak a jégen. A sportolóknak inkább fűzőseket gyártanak. Még mindig a fekete és a fehér a legkedveltebb árnyalat, de egyes világcégek már előrukkoltak a színes cipőkkel is. Kisebb gyerekeknek – óvodásoknak, kisiskolásoknak – érdemes állítható méretű korcsolyát venni, mert így több éven át hordható ugyanaz a cipő. Egy pár állítható korcsolyáért legkevesebb 6 ezer forintot kell fizetni, de persze akadnak ennél jóval drágábbak is.

A használt korcsolyák olcsóbbak: márkás cipőt már 8-9 ezerért – tehát fél áron – is lehet találni.

Szegeden több helyen is éleznek korcsolyát: akad, ahol egy ilyen
Ingyen

November 18-án és 25-én ingyen lehet korcsolyázni a szegedi jégpályán. A Szeged Városi Sportigazgatóság a Nemzeti Sporthivatal Tárt kapus létesítmények programjának támogatásával mindkét napon 8.30 és 10.30, valamint 11.30 és 13.30 között várja a korcsolyázni vágyókat – azokat is, akik eddig még nem húztak korit a lábukra. 
beavatkozásért 500 forintot kell fizetni. A jégpályán 500-1000 forint az élezés ára, mert a nem acélból készült pengék rendben tartásáért többet kell fizetni, mert több munkát igényelnek. A szezon kezdetén érdemes megéleztetni a korcsolyát, mert élvezetesebb lesz a sportolás.

A jégpályán több száz pár kori áll a kölcsönözők rendelkezésére: a legkisebb cipőméret a 25-ös, a legnagyobb az 50-es korcsolya. A kori ilyen alkalmi használati díja itt 35-ös méretig 400, ennél nagyobb méreteknél 500 forint. A csoporttal érkező óvódások és iskolások kedvezményt kapnak, ha legalább nyolcan siklanának: az ovisoknak 300, a diákoknak 400 forintért adják oda a korcsolyát. A kölcsönzéskor fényképes igazolványt kell letétbe helyezni.

A szegedi jégpálya egész héten nyitva áll a közönség számára, ám egy egész napon át nem mindig látogatható folyamatosan a létesítmény. Hétköznap 2-4, hétvégén 4 alkalommal várják a vendégeket. A koripályán az élet mindennap reggel 6 órakor indul, a korai órákban a jég- és gyorskorcsolyázók edzenek. A közönség előtt fél, illetve egy órára zárják le a pályát: ekkor a jég felújítását végzik. A hét több napján esténként a sportolóké a terep: itt edzenek a Tisza Volán jégkorongosai, valamint a kistelekiek és a szentesiek.

Belépők, bérletek

A szegedi jégpályára a felnőtt jegy egy alkalomra 600 forint, diákok és nyugdíjasok 550 forintért válthatnak belépőt. A 10 alkalmas bérlet felnőtteknek 5500, diákoknak és nyugdíjasoknak 5000 forintba kerül. A jégdiszkóba 600 forint a belépő. Csoportos oktatási jegyet 380 forintért lehet venni. Azoknak is kell belépőt váltani, akik nem korcsolyáznak: az úgynevezett kísérő jegy ára alkalmanként 200 forint.   
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finisben a babafotózás

A Délmagyarország és a Délvilág legkedvesebb családi eseménye, Az év babája 2006 verseny utolsó… Tovább olvasom