Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A gabonakutató nem nyilatkozik a perről

Szeged - Nagy port kavart, hogy megírtuk, a szennyezett guargumiról szóló nyilvános hatósági listán van egy megyei élelmiszergyártó, a szegedi gabonakutató. Pénteken 210 cseh és magyar vállalkozás neve szerepelt ebben a lajstromban. A gabonakutató vezetője azt nyilatkozta: bepereli a svájci adalékanyag-szállítót.
A héten megírtuk, hogy a Szegedi Gabonatermesztési Kutató Kht. tudtán kívül használt fel dioxinnal szennyezett guargumit az üzemében gyártott diabetikus lisztkészítményekhez. Az intézet igazgatója, Matuz János akkor arról tájékoztatta lapunkat, hogy a beszállító svájci Unipektin, majd egy német labor is úgy nyilatkozott az augusztusi vészriadókor, hogy a Szegedre szállított állományjavító anyag tiszta, később viszont ugyanabból a német laborból pozitív jelzést kaptak. Mire a vészjelzés megérkezett, a gabonakutató termékei elfogytak a harmincöt hazai pékség polcairól, mindössze hétszáz kilót sikerült zároltatni, azt most gyűjtik vissza. Egy kereskedelmi tévé hírműsorában később a kht. igazgatója azt nyilatkozta, beperelik a svájci szállítót, mert a jó hírnevük sérült azzal, hogy a vissza kellett gyűjteni a termékeket. Matuz János szerint eddig több tízmillió forint a kár, az erkölcsi kárról nem is beszélve.
Pénteken megkérdeztük, hogy az intézet vagy a termékeit értékesítő ugyancsak szegedi Diabet Trade Kft. indít-e pert. Szerettük volna azt is megtudni, miért hibáztatják az Unipektint, ha nem volt köteles dioxintesztet végeztetni. Hiszen a svájci cég is tudtán kívül adta el nekik a szennyezett guargumit. Az igazgató nem kívánt nyilatkozni.

A szennyezett tételekből nem csak a szegedi gabonakutató használt fel. Süth Miklós országos főállatorvos szerdai tájékoztatója szerint az eddig lezajlott vizsgálatok azt mutatták, hogy 202 magyarországi vállalkozás termékei szennyezettek dioxinnal vagy pentaklórfenollal. Termékeket 478 kiskereskedőtől és 156 vendéglátó-ipari egységből hívtak vissza. Összesen 291 tételt vetetett le a hatóság a polcról 112 tonna mennyiségben – közölte Süth Miklós. Az ellenőrzések során 26 esetben szabott ki a hatóság bírságot 20,4 millió forint értékben, többnyire késlekedő vagy elmulasztott adatszolgáltatás, valamint hamis adatok miatt. A szennyezett tételekből készült termékek listája az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság honlapján – www.oevi.hu – bárki számára elérhető.

Péntek délután a hatósági honlapon, mely négyóránként frissül, a magyarországi listán 210 vállalkozás neve szerepelt – cseh és magyari alapanyaggyártók, pékségek, cukrászatok, boltok, hipermarketek, nagykereskedők. Olyan több is van, aki értékesített a megyében, de megyei székhelyű élelmiszergyártót továbbra is csak egyet találni, a gabonakutatót. Legtöbbjük – a szegedi intézet is ilyen – neve mellett az intézkedés rovatban az szerepel: az adalékanyagok visszahívása megtörtént, a továbbiakban nem használhatóak fel. A vállalkozónál készült termékek forgalmazhatók, mert a bennük mért dioxin a határérték alatt van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Operaház fantomja a szegedi sportcsarnokban

Szeged - Egy csillár, két szerelmes és egy titokzatos harmadik, az Operaház fantomja, aki… Tovább olvasom