Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

A Gách család négy generációja

A szegedi Lófaránál felállított huszárszobor alkotójának, Gách István szobrásznak a leszármazottai is művészek Amerikában. A lovas emlékművet három hónapja vitték el a Reök-palota előtti térről restaurálni, a tervek szerint tavasszal kerül vissza.
Év eleje óta többször foglalkoztunk a szegedi Tisza Lajos körút Lófaraként emlegetett szegletével. Megírtuk: a belvárosi sétálóövezet terjeszkedik, „teresítik" a REÖK előtti utcarészt. Vélemények és ellenvélemények csaptak össze az átrendezés miatt. A legnagyobb tiltakozást a 3. Honvéd Huszárezred emlékművének áthelyezése váltotta ki.

A legkevesebb szó a szobrászról esett mind ez idáig – hívta fel a figyelmet a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület. Összegzésükben olvasható, hogy a szegedi szobrot jegyző Gách István leszármazottai – fia, unokája és dédunokája – is elismert művészek. Gách István Lipót (1880–1962) Budapesten született, iparművészeti iskolában, Zala Györgytől és Párizsban tanult. Szabadságharcos és első világháborús emlékműve után aktszobrokkal jeleskedett. 1943-ban avatták fel Szegeden a 3. honvéd huszárezred emlékművét, melyhez Sebestyén Ferenc huszár ült neki modellt.

A művészfamília tagjai: Gách István, Gách György, a Susie Gach Peelle néven ismertté vált Gách Anna Krisztina, valamint Evan Gach Peelle. Fotók: DM/DV
A művészfamília tagjai: Gách István, Gách György, a Susie Gach Peelle néven ismertté vált Gách Anna Krisztina, valamint Evan Gach Peelle. Fotók: DM/DV

A műalkotás a háború éveiben alumíniumból készült, és 1943. május 9-én avatta Nagybaczoni Nagy Vilmos honvédelmi miniszter. (A sérülékeny fémalkotást 1994-ben bronzból öntötték újra.) A 2,5 méteres alkotás márványtalapzatára Turáni Kovács Imre domborművét rögzítették, mely rohamra induló huszárokat jelenít meg. Alá az elesett hősök nevét vésték.

A talapzatról három hónapja leemelt huszáremlékművet Bánvölgyi László restaurálja. Fotó: Frank Yvette
A talapzatról három hónapja leemelt huszáremlékművet Bánvölgyi László restaurálja.
Fotó: Frank Yvette

Gách Istvánnak a fia, Gách György (1909–1996) lépett a nyomdokaiba. Apjától és a képzőművészeti akadémián tanult. Sportos és általában dinamikus mozgást ábrázoló festményei és szobrai sikert arattak Európában és Amerikában. Átmeneti libanoni évek után 1952-ben telepedett le a tengeren túl, számos díj birtokosa. Neki lánya született 1944-ben: Gách Anna Krisztina. Belőle ugyancsak elismert festőművész lett Susie Gach Peelle néven. Long Islanden él, négy fia van. Egyikük, a most 26 esztendős Evan Gach Peelle örökölte a művészi vénát; festő, szobrász, illusztrátor Los Angelesben.

Huszár tavaszra

Három hónapja emelték le talapzatáról a huszáremlékművet, hogy mire a REÖK előtti teret átalakítják, restaurálva visszakerülhessen. Bánvölgyi László szegedi szobrászművésztől megtudtuk, elvégezte műhelyében a tisztítást. Átvizsgálás után kijavítja a hibákat, közben újraöntik a hiányzó részeket. Azokat felhegeszti, újrapatinázza. Közben zajlik a 3,3 milliárd forint értékű belváros-rehabilitáció munkálatainak pályáztatása. Várhatóan november végén kezdődik a kivitelezés – tudtuk meg Nagy Sándor alpolgármestertől. A Kölcsey utcánál előreláthatóan márciusban fejezik be, akkor tér vissza a lovas huszár az új talapzatára.

Szerzői jog 2037-ig.

A szobor elmozdítását ellenző Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület a szegedi önkormányzatot megtámadta előbb a szoborral kapcsolatos eljárásra kijelölt makói jegyzőnél, majd a közigazgatási hivatalban. A térrendezés ügyében kijelölt vásárhelyi építési hatóságnál is kifogást tett. Mindkét ügyben kimondták, az egyesület nem járhat el ügyfélként a hatóságoknál. Szilágyi Árpád elnök erre a fejlesztési minisztériumhoz fordult, ahonnan azt a választ kapta, hogy a civilszervezetet mégis ügyfélként kell tekinteni. A szobor megbolygatását ellenzi írásban Gách István megözvegyült menye és unokája, erre hivatkozik az egyesület, amikor a szerző – 2037-ig érvényes – jogának védelmében bírósághoz fordul. Az Amerikában élő leszármazottakat lapzártánkig nem értük el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vendégségben ebédelnek a diákok

Vándorol ebédidőben sok szegedi iskolás – a „kis Ságvári" felsősei az Ortutay-kollégiumban étkeznek, a Déri-szakközépiskola tanulói megszűnt konyhájuk helyett két intézmény közül választhattak. Tovább olvasom