Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

A gazdagok nemet mondanak a krízisalapra

Szeged - Reklámfogás a kormány tervei alapján létrehozandó krízisalap – véli Baranyi Sándor, a Szeviép egyik tulajdonosa, míg Magyar József, a szentesi Hungerit vezetője azt mondja: nincs rá garancia, hogy a megfelelő helyre kerül a pénze.
Szocialista javaslat, hogy a leggazdagabbak és a politikusok járuljanak hozzá a válság miatt nehéz helyzetű családokat segítő pénzalaphoz.

Járuljanak hozzá a kormány által létrehozott kríziskezelő alaphoz! – kérik a szocialisták a 100 leggazdagabb magyartól, bankoktól, valamint az országos és helyi politikusoktól. Ezzel egy vissza nem térítendő támogatást – 20–50 ezer forint – tudnának biztosítani a válság miatt nehéz helyzetbe került családoknak – véli Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója. Az adakozás nem kötelező.

A 100 leggazdagabb magyar listája utoljára május elején jelent meg, amelyen a 61. helyet szerezte meg 8 milliárd forintos vagyonával Baranyi Sándor a Szeviép Zrt. egyik tulajdonosa. – Nem hallottam a kezdeményezésről, mentségemre szóljon, hogy Kanadában vagyok. Első hallásra reklámfogásnak érzem ezt az egészet. A 100 leggazdagabb ember vagyona egyébként elenyésző a magyarországi vállalkozások vagyonához képest, amelyek többsége már úgyis támogatja például a sportot – így a Szeviép is – vagy kulturális eseményeket – nyilatkozta lapunknak a tengerentúlról Baranyi Sándor. A vállalkozó azt is elmondta, hogy vagyonából minden évben különböző alapítványokat és jótékonysági aukciókat is támogat.

Magyar József,  a szentesi Hungerit Zrt. többségi tulajdonosa és vezetője 4,5 milliárdos vagyonával a lista 97. helyén állt. – Évek óta támogatok szentesi nagycsaládokat például vásárlási utalvánnyal, különböző étkezési csomagokkal és játékokkal. A vállalat szakszervezetei és üzemvezetői javaslatára választunk ki minden decemberben 15–20 rászoruló családot. Így mindig tudom, hogy hova megy a pénzem, míg ha beadnám a közösbe, nem tudnám, mi lesz a sorsa. A kríziskezelő alapot ezért biztosan nem támogatom – magyarázta Magyar József.

A gazdaglista szereplői után kíváncsiak voltunk két szegedi politikus, Szentgyörgyi Pál szocialista gazdasági alpolgármester és Gyimesi László, a Fidesz városi elnökének véleményére.

– Nem idegen tőlem az adományozás, elsősorban gyermek- és egészségügyi alapítványok számlájára fizettem már be pénzt. Ezt az alapot is támogatnám egyhavi képviselői fizetésemmel – nyilatkozta Szentgyörgyi Pál.

– Csak azután lehetne tárgyalni a krízisalapról, ha a kormány elkezdi visszaadni mindazt a pénzt, amit az elmúlt években elherdált – közölte Gyimesi László. – Magam rendszeresen szervezek jótékonysági akciókat, illetve alapítványok számára is szoktam pénzt befizetni.

Olvasóink írták

  • 1. web 2009. június 16. 20:02
    „A nyugdíjasok pénze viszont kitűnő helyre kerül,ha jók lesznek még emelést is kapnak!.........stb”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlagfűirtás helyett sárdagasztás

Szeged - Két hét múlva már bünteti a hatóság azt a gazdát, akinek a földjén parlagfüvet talál.… Tovább olvasom