Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

A gazdáknál járt Orbán Viktor

Demonstrációs előkészítő bizottságot hoznának létre a gazdakörök. Erről is megállapodtak tegnap kisteleki kongresszusukon, ahol beszédet mondott Orbán Viktor. A Fidesz elnöke javasolta, pártja a szövetséges Magosszal együtt induljon az önkormányzati választásokon is.
Sok kisteleki várta Orbán Viktort. Fotó: Schmidt Andrea
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) tegnap Kisteleken tartott kongresszust. Ezen részt vett Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is. A sportcsarnokba több száz küldött érkezett az ország minden tájáról, a kistelekiek pogácsával, pörkölttel látták őket vendégül.
Jakab István Magosz-elnök demonstrációs előkészítő bizottság létrehozását javasolta. Akkor döntenek erről, ha úgy látják, programjuk komoly érdeksérelmet szenved. Jakab szerint a kormány nem tartotta meg ígéreteit, és minden évben agrárdemonstrációval tudták kikényszeríteni azt, ami nekik jogszerűen járt.

A Magosz Fidesz-színekben bejutott parlamenti képviselői a kétharmados törvények közül csak azokat támogatják, amelyek figyelembe veszik követeléseiket. Magyarul feltételekhez kötik a kétharmados törvények megszavazását – hangzott el. Azt szeretnék elérni, hogy a magyar föld maradjon a magyar gazdák tulajdonában és használatában. Ugyanígy alapvető fontosságú a szövetkezetek fejlesztése és a családi gazdaságok megmaradása. Követelik, hogy a II. Nemzeti fejlesztési terv célkitűzéseit a nyilvánosság előtt határozzák meg; beleszólást követelnek abba, hogy a magyar vidék, a magyar gazdatársadalom számára milyen forrásokat biztosítanak, hogyan csoportosítják az uniós pénzeket.

Orbán: Egy hónapja nem történik semmi. Fotó: Schmidt Andrea
Orbán Viktor: Ragaszkodunk a pénzügyi válság tisztázásához


A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kisteleki kongresszusán beszédet mondott Orbán Viktor. A Fidesz elnöke javasolta, pártja a szövetséges Magosszal együtt induljon az önkormányzati választásokon is.

– A választásokon vereséget szenvedtünk, de nem győztek le bennünket – jelentette ki tegnap Kisteleken Orbán Viktor. – Azt győzték le, aki beletörődik a vereségébe, de a Fidesz és szövetségesei nem adnak fel semmit abból, amit eddig képviseltek a magyar vidék és a gazdák érdekében – indokolta álláspontját a Fidesz elnöke.
Orbán részletesen beszélt a kormány által tervezett reformokról. – Másodszor kerül hatalomra ugyanaz a koalíció, így ugyanazoknak kell szembenézni az ország nehéz helyzetével, akik előtte vezették az országot. Egy hónapja nem történik semmi, csak egy gigantikus megszorító csomag készül – figyelmeztetett.

Hogy miként viselkedik majd a legnagyobb ellenzéki párt a tervezett államreform parlamenti vitája során? Alkotó ellenzékként működik majd a Fidesz, és javaslataival megpróbálja elérni, hogy a kormány ne az emberekkel fizettesse meg az előző négy év hibáit – magyarázta Orbán Viktor. A pártelnök úgy véli: amikor a szocialisták reformot mondanak, az azt jelenti, hogy turkálni akarnak a zsebekben. Az államreform szerinte a kormány pénzbehajtó akciója. Véleménye szerint ha az egészségügy és az oktatás fizetős lesz, véglegesen kettészakad a társadalom; kialakul egy latin-amerikai típusú állam.

A jelenlegi államadósság kapcsán a Fidesz elnöke sürgette a felelősségre vonást. – Világosan kell meghatározni a jelenlegi helyzetet, és a koalíció nem bújhat ki a felelősség alól, mert maguktól vették át a kormányzást – mondta. – Már a kormányprogram vitájában ki kell mondani, hogy kivéreztették, pénzügyileg tönkretették az országot – szögezte le.
Orbán Viktor állást foglalt a jobboldali együttműködés mellett. Szerinte ugyanez baloldalon működik, hiszen egy kommunistának nem okoz gondot, hogy a szocialistákra szavaz. Javasolta, hogy újítsák meg a Fidesz és a Magosz szövetségét az önkormányzati választásra; céljuk, hogy minden megyei közgyűlésben legyen képviselete a gazdáknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállításrendezők nagy álma

Milliárdos festményeket foghatnak kezükben, mégsem ezt tartják a legkülönlegesebbnek munkájukban a… Tovább olvasom