Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

A gázzal is spórol a gumigyár

Három éven belül megtérülő, és a környezetet védő beruházást hajtott végre a közelmúltban a szegedi Phoenix Rubber Gumiipari Kft. A cég a termelés során jelentős mennyiségű vizet használ, aminek a tisztításához eddig évi 162 tonna regeneráló só is kellett. Ezt a technológiát cserélték le egy jobbra. Az újdonsággal díjat nyertek.
Jóri Zoltán. Fotó: Gyenes Kálmán
Díjat nyert a szegedi gumigyár a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület pályázatán. Ez a szervezet azokat a cégeket támogatja, amelyek tenni kívánnak a környezetbarát termelésért. A Phoenix Rubber Gumiipari Kft. is ezek közé tartozik, hiszen már évek óta környezettudatos vállalatirányítással vezetik, s nyertes pályázatuk is a cég legújabb környezetvédelmi intézkedéseiről szól. Megtakarítási programjukban a termelés során használt energiaforrások maximális kihasználására, és a keletkező anyagok újrahasznosítására koncentráltak. A díjat a pályázat elkészítője, a szentesi születésű Jóri Zoltán, a cég környezetvédelmi vezetője vette át Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi minisztertől.

Mint Jóri Zoltán elmondta, a termelés jelentős mennyiségű vizet igényel. Eddig évi 162 tonna regeneráló sót is használtak, a tisztításhoz. Mióta az ioncserés vízlágyításról áttértek a membránszűrős technikára, feleslegessé vált a só használata. Ez a beruházás több mint 29 millió forintba került, de három éven belül megtérül – nem beszélve környezetkímélő hatásáról.

Második ilyen intézkedésük a termelés során használt gőz hőtartalmának lehető legteljesebb kiaknázása: a fáradt gőzt és az ebből származó forró vizet fűtésre és vízmelegítésre is hasznosítják. Mivel ezekre a célokra eddig évi 210 ezer köbméter földgázt használtak, a spórolás évente közel 12 millió forint lesz.

A gyártás során keletkező több tonna műanyag és papír újrahasznosítására is szerződést kötöttek. Az új hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése is másfél millió forintos megtakarítást eredményez.

Kozák Róbert

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírrablók is jártak az elhagyott kriptában

Ismeretlenek megbontottak egy kriptát a szegedi Belvárosi temetőben. Az elhanyagolt, szemetes… Tovább olvasom