Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A górén átmegy az utca

Kisajátították is, meg nem is Zsigáék telkének egy részét: ami a földhivatal szerint utca, az a valóságban kert, kukoricagóré és melléképület. A Tiszavirág utcaiak azt mondják, ki kellene végre egyenesíteni az utat, megszüntetni a belógó kertet. Az önkormányzat is ezen van, de első fokon elvesztette a birtokvédelmi pert.
Az újszegedi Tiszavirág utcában a valóságban ott áll Zsigáék góréja és istállója, papíron ez azonban közterület. Fotó: Gyenes Kálmán
A csatornázást befejezték a Tiszavirág utcában, most építik az új utat. A lakók örülnek, hogy a sokáig sáros, gödrös utcájukban végre kényelmesen lehet közlekedni. Csizmadia Sándorné azonban többek véleményét tolmácsolja, amikor azt mondja: járdára is szükség van.

– A 21. században vagyunk, száguldó autók járnak az új úton, miközben az utcában gyerekek élnek, közlekednek. Legyen járda mindkét oldalon – jelenti ki. Ennek megoldása szerintük az önkormányzatra vár. A gond csak az, hogy a Tiszavirág utca vége összeszűkül, mert egy góré és egy melléképület áll a kerítések vonalából messze kinyúlóan. Így az új úttest is éppen csak elfért. Többen azt sérelmezik a lakók közül, hogy a város azért büntet, ha valaki egy autónyi sódert boríttat le a háza elé, de közben évek alatt nem tudja az utcát kiegyenesíteni, a vitatott terület sorsát rendezni. Ráadásul szerintük a tulajdonos nem gondozza a kertjét, zavaró a rendezetlen góré és udvar látványa – magyarázzák. Az udvar és a kert valóban elüt a környező kertvárosi házak hangulatától. Egy vakolatlan és egy öreg, omladozó épület, egy régi góré, téglarakások, lombja vesztett fatörzsek állnak az udvarban. A kertben szép, magas kukorica nő.

Zsiga Jenő, a sarki, kilógó ház egyik tulajdonosa azt állítja, az épületek még a harmincas években készültek el – engedéllyel. Szerintük ahhoz, hogy az utca vonalát ki lehessen egyenesíteni, ki kellene sajátítani a területet, ők valami pénzt szeretnének látni, akkor adnának területükből.
Az önkormányzat azonban nem tudja a területet kisajátítani, mert a földhivatal szerint a városé. Molnár László, a városüzemeltetési iroda vezetője hangsúlyozza: papíron közterület az a rész, ezért a város birtokvédelmi perre ment Zsigáékkal.

Tegnapelőtt nem jogerős, első fokú ítéletet hozott a Szegedi Városi Bíróság a Tiszavirág utcai kilógó telek ügyében. Az önkormányzat birtokvédelmi keresetében azt kérte, hogy az alperesek bontsák le a közútra eső épületrészt és kerítést, mert azt már kisajátították. A felperes keresetét a bíróság azonban első fokon elutasította.

Zsiga Jenő szerint még a hatvanas években kevertek össze valamit a tanácsnál. Valóban voltak akkor kisajátítások a környéken, de Zsigáék szerint a másik oldalon, a Szöri utcát szélesítették. Onnan tényleg elvettek tőlük, akkor keveredhettek össze a papírok. A nyugdíjas férfi szerint a földterület még 1929-ben került a tulajdonukba, a Tiszavirág utcát csak 1947-ben nyitották az akkori kerteken keresztül. Épületeik akkor már álltak – mondja – és azóta nem sajátítottak ki tőlük egyetlen négyzetmétert sem az új utcában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezret kaptak Karcsikáért

Százezer forintért segített kicsempészni az országból Mehmet Tüysüz Karcsikát a székesfehérvári… Tovább olvasom