Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

A Greenpeace a Szegedi Paprikát is támadta

Úgy látszik, a Greenpeace nemcsak a magyar mezőgazdaságot, hanem a magyar élelmiszeripart is igyekszik ellehetetleníteni – mondta az MTA Szegedi Biológiai Központ főigazgatója azzal kapcsolatban, hogy a környezetvédelmi szervezet aktivistái tegnap húskonzervekre ragasztottak figyelmeztető címkéket egy budapesti Tesco Áruházban.
„Génmódosított termék, nem kérünk belőle" feliratú piros-sárga matricát tettek a Greenpeace környezetvédelmi szervezet tagjai a Szegedi Paprika Rt. darált sertéshús konzervjeire. Nemes Noémi, a Greenpeace kampányfelelőse elmondta: több gyártó húskonzervét bevizsgáltatták az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézetnél (OÉTI): három konzervben mutattak ki a törvényben szabályozott 0,9 százalékot jóval meghaladó arányban génmódosított összetevőt, a szójafehérjét. A labor a Szegedi Paprika Rt. mellett a Globus Rt. és a lengyel Lidl húskonzerv termékeiben talált 3 százaléknál magasabb arányban génmódosított összetevőt. A törvények alapján a 0,9 százalék feletti „génszennyezést" minden esetben fel kell tüntetni a terméken – mondta Nemes Noémi.

– Ma már nem az számít kivételnek, ha egy szójanövény génmódosított, hanem ha nem az – hívja föl a figyelmet Dudits Dénes, az MTA Szegedi Biológiai Központ főigazgatója a Greenpeace-akció kapcsán. Voltaképpen nagyon nehéz nem génmódosított szójához jutni, akár élelmiszer-ipari, akár takarmánycélra. Hiszen a világ nagy szójaexportőrei jószerével teljes mértékben génmódosított szóját forgalmaznak.

A génmódosított szója alkalmazása azért terjedt el, mert így lehetővé válik bizonyos növényvédő szerek – herbicidek – alkalmazása a szójatermesztésben úgy, hogy a vegyszerek a gyomokat elpusztítsák, a szójanövényt viszont ne károsítsák. Mindezt egyetlen enzimfehérje egyetlen aminosavának kicserélésével sikerült a kutatóknak elérni – mindössze ennyi tehát a szójában a génmódosítás. A génmódosított szója behozatalát a kontinensre egyébként az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal engedélyezte.

– Amiben a Greenpeace által célba vett élelmiszer-ipari cégek hibáztak: nem tüntették föl a termék csomagolásán, hogy 0,9 százalékot meghaladó mértékben tartalmaz génmódosított összetevőt – mondja a professzor. Hozzátéve: az említett hiba nem feltétlenül olyan mértékű, hogy emiatt az ügyben szereplő cégek tevékenysége veszélybe kerüljön.
Bartos András, a Szegedi Paprika Rt. vezérigazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy tegnap a Greenpeace faxon szólította fel a céget, vonja vissza a génmódosított összetevőt tartalmazó termékeit. Kiderült, egy dobozukat – amit még 2004-ben gyártottak – vizsgáltatta meg a környezetvédelmi szervezet akkreditált laboratóriumban.

A vezérigazgató elmondta: a szóját beszállítóktól vásárolják, akik garantálják, hogy nem éri el a kifogásolt érték az egy százalékot. A cég a következő álláspontot képviseli: kérik a vizsgálat megismétlését, hiszen az aflatoxinügy is azt bizonyította, hogy az egyszeri alkalom nem elegendő. A társaság maga is bevizsgáltatja a kontrollmintát. Amennyiben a Greenpeace-nek igaza van, és az rt.-t kár érte, akkor a beszállító a felelős. Ha viszont a vizsgálat a Paprika Rt.-t igazolja, jogi elégtételt vesznek a környezetvédelmi szervezeten.

Bartos András munkatársa is megnézte a Szegedi Paprika Rt. Greenpeace által felcímkézett termékeit a budapesti, Fogarasi úti Tescóban, és megdöbbenve vette észre, hogy a 2005-ben és 2006-ban gyártott konzervekre is ráragasztották a figyelmeztetést.

F. K.–F. Cs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tímárné elindulhat a választásokon

Indulhat a szegedi 3-as választókerületben pénteken elutasított Tímárné Horváth Magdolna, az MDF… Tovább olvasom