Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A Gregor József-díj kitüntetettje, Fritz Mihály szobrászművész

Fritz Mihály 1947-ben született Marosvásárhelyen; az általános iskola után települt át családjával Magyarországra. Az akkor induló szegedi Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában 1961-ben kezdte meg tanulmányait.
Érettségi után a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Pátzay Pál volt a mestere. Diploma után visszatért Szegedre, és egykori alma materében tanított nyugdíjba vonulásáig. Oktatott ábrázoló geometriát, rajzot, mintázást és kőfaragást. Számos tanítványa a mai magyar szobrászat jeles alkotója, tőle tanultak szakmát, szemléletet és emberséget. Ötven évvel ezelőtt, másodévesen tollal, fekete tussal rajzolt egy nagyszerű férfiportrét, amely azóta is a Tömörkény rajzterméhez vezető lépcsőházban látható, etalonként az utódoknak, hogy ilyen idős korban ilyet is lehet csinálni, ha van elég tehetség és szorgalom. Fritz Mihályban mindkettő ötvöződik, így alkothatott és alkot maradandó életművet.

Fritz Mihály
Fritz Mihály

Fél évszázada van jelen Szeged szépművészetében, szobrai, portrédomborművei, emléktáblái mellett grafikai munkáival, rajzaival is. Dóm téri Vaszy Viktor-portréja, kettős portrédomborműve Hont Ferencről és Buday Györgyről, félalakos Reizner-szobra a Móra Ferenc Múzeum előtt ékei a városnak. Van köztéri alkotása Pécsett, Szentesen, Makón, Debrecenben, Kiskunhalason, Ópusztaszeren, Mindszenten, a németországi Hoyerswerdában is. Fritz Mihály az egyik legkiemelkedőbb magyar éremművész, több mint 900 érmet alkotott – különösen feltűnő érzékenysége a tudomány és más művészeti ágak jeles képviselői iránt. Az egyik legnagyobb megtiszteltetés 2012-ben érte, amikor a Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából rendezett szegedi konferencia emlékplakettjét és emlékérmét elkészíthette, és tavaly leplezték le a Klebelsberg Kuno Könyvtárban a kiváló kultúrpolitikusról készített domborművét. Szegediként nyerte el alkotásaival két alkalommal „A világ legszebb pénze" díjat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezár a Kerek-Perec

Az már szinte biztos, hogy megszűnik a 9 üzlettel rendelkező pékséghálózat, kérdés azonban, hogy mikor kerül rá végleg lakat. Tovább olvasom