Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

A gyári Mikulás nem fél a vírustól

Szeged - Bár az ÁNTSZ nem korlátozza a téli ünnepekkel kapcsolatos rendezvények megtartását – óvatosságra int. A szegedi cégek véleménye megoszlik a kérdésben.
Az országos tiszti főorvos a múlt héten azt javasolta a cégeknek, idén ne tartsák meg vállalati Mikulás-ünnepségeiket. Ezeken ugyanis olyan gyerekek találkozhatnak egymással, akik korábban nem egy közösségbe jártak, így nagyobb az átfertőződés veszélye. Az ÁNTSZ november 21-i közleményében már az áll: a szolgálat a jelenlegi járványügyi helyzetben nem tartja szükségesnek a téli ünnepekkel kapcsolatos rendezvények korlátozását, ám számos ajánlást közölnek a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

Még a múlt héten érdeklődtünk néhány szegedi vállalatnál: influenzajárvány idején jön-e hozzájuk a Mikulás? A Tisza Volán Zrt.-nél december 5-ére tervezték az ünnepséget, ám a tisztiorvosi felhívás elbizonytalanította a szervezőket. – A járvány miatt dilemmázunk. Egyelőre nem döntöttük el, hogy megtartsuk-e a rendezvényt – mondta el lapunknak Keresztes Ottó, a Tisza Volán Zrt. szociálpolitikai és munkavédelmi szakmai vezetője, aki tegnap már azzal fogadott bennünket: lemondták az ünnepséget. A járványhelyzet miatt pedig más céges rendezvényeket is elnapolnak. A gyerekek azért nem maradnak csomag nélkül, szüleik vihetik haza az ajándékokat.

Tavaly még jött, idén talán hiába várják a gyerekek a Mikulást. Archív fotó: DM/DV
Tavaly még jött, idén talán hiába várják a gyerekek a Mikulást.
Archív fotó: DM/DV

A Démász Zrt.-nél az aktuális influenzahelyzethez igazítják a döntésüket. Ha kell, akár a rendezvényt megelőző napon is lefújják a „bulit", amit az IH Rendezvényközpontban tartanának – ezer gyermek részvételével.

– Meghallgattuk a felhívást, komolyan vettük, de nem bizonytalanított el bennünket – mondta el lapunknak múlt héten Sipos Aurél, a Szilánk Zrt. vezérigazgatója, akitől megtudtuk: a cégnél megtették a szükséges lépéseket. Oltási helyet alakítottak ki, a dolgozóknak csak a vakcinát kell kifizetniük, a beoltás ingyenes. A mosdókban fertőtlenítő folyadékot helyeztek ki. Felhívták munkavállalóik figyelmét a védekezésre, az influenzajárvány miatt azonban nem halasztanák el a programokat. Így december 4-én várhatóan megtartják az Üvegvár étterembe szervezett Mikulás-ünnepséget is, ahová 70 gyermeket és az őket kísérő szülőket várják. Az ünnepség csak abban az esetben marad el, ha addigra tömegesen megbetegednek, és sokan lemondják a részvételt.

A szegedi cégek között találkoztunk olyannal is, ahol kényes kérdésként kezelik a Mikulás-ünnepséget. A Főszer Electric Zrt. megkeresésünkre e-mailben válaszolt: köszönik az érdeklődést, de nem kívánnak véleményt formálni ez ügyben.

Szakemberektől várnak tanácsot

Nem csak cégek dilemmáznak a Mikulás-ünnepségek megtartásáról. Az SZTE Alma Mater vezetője, Görög Márta elmondta: amikor másfél hónappal ezelőtt elkezdték szervezni az Alma Mater-tagoknak és gyermekeinek meghirdetni a programot, nem volt hasonló tartalmú felhívás. A nyilatkozat fényében azonban megvizsgálják a kérdést, szakembereket is megkérdezve döntenek a Mikulás-ünnepség sorsáról. A TIK aulájában egyébként december 2-án ünnepelnének, két-háromszáz gyermeket várnak a műsorra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat év börtön a román férfinak

6 év börtönre ítélte, és 8 évre kitiltotta a Magyar Köztársaság területéről a Szegedi Városi Bíróság I. Petrut. Tovább olvasom