Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

A gyermekvilág kincsei a cifra nullától a csíkos kenguruig

Szeptember 23-ig láthatók azok a régi gyerekkönyvek és -játékok, amelyekből szerdán nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtárban A gyermekvilág kincsei címmel.
Az összeállítást, melyet Horniczky Anikó és Papp Andrea készített, Babik Barna egészítette ki a gyűjteményéből. A könyvritkaságokat Szalay István matematikus, korábbi polgármester méltatta a természettudós és egykori politikus szemszögéből. Megtudhattuk például Georg Christan Raff 1777-ben kiadott német nyelvű kötetéről, hogy nyolc nyelvre is lefordították, és hogy csak magyarul három kiadást élt meg Természethistória gyermekeknek címmel. Népszerűségét nyilván Mária Terézia a magyar lakosság iskoláztatását előíró rendeletének köszönhette.

A könyvritkaságokat Szalay István matematikus, korábbi polgármester méltatta.
A könyvritkaságokat Szalay István matematikus, korábbi polgármester méltatta.

A professzor matematikusi elfogultsággal idézett Losonczi István munkájából, mely szerint "ha valaki még nem tudja az egyszer egyet, az összeadást és kivonást tökéletesen, ne menjen át az elosztásra vagy a számvetés felsőbb és nehezebb részeire" vagyis, ne politizáljon. Egy feladványt is kapott a hallgatóság a könyvből: mi lehet a "czifra", ami olyan "számbetű", hogy ha szám elé tétetik jobb felől, tízannyit tesz, mint a szám volt. Gyorsan megvolt a megoldás: a "czifra" nullát jelent.

Fotó: Kuklis István
Fotó: Kuklis István

A 19. századi természettudományos ismeretterjesztés legjelentősebb gyerekkönyvéről is képet kaphattunk. Friedrich Justin Bertuch 12 kötetes művéről a matematikus elárulta, nem kevesebb mint 6 ezer ábrát tartalmaz. A könyvsorozat naprakészségét az is bizonyítja, hogy még az a rőtbarnás csíkos bőrű kenguru is benne szerepel, amit Napóleon Ausztrália (bizony, Ausztrália!) gyarmatosítására küldött expedíciója fedezett fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyuris László: Júliusban biztosan kinyitunk

Ötödik cukrászdáját nyitja meg Szeged szívében Gyuris László mestercukrász, aki a felújítás alatt álló Virág cukrászda teraszát ért kritikákra reagált, illetve tett a Kis Virág nyitási időpontjára egy újabb ígéretet. Tovább olvasom