Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

A gyilkosok 40 százaléka ittasan követi el tettét

Szeged - Az alkohol öl, butít, és nyomorba dönt – szól az ismert közmondás. Hazánkban az emberölések 40 százalékát ittasan követik el: az alkohol valóban képes ölni.
Magyarországon az emberölések 40 százalékában a gyanúsított alkoholos befolyásoltság alatt követi el tettét; tudata beszűkül, agresszivitása fokozatosan nő – hangzott el az egyik tévécsatorna bűnügyi magazinjában.

– Az alkohol majdnem minden típusú bűncselekmény elkövetésében egyre nagyobb szerepet játszik. Szegeden a garázda cselekedeteket szinte kivétel nélkül ittasan követik el, de már a rablók közül is sokan részegek – mesélt a Csongrád megyei tapasztalatokról Szenti Szabolcs főhadnagy. Az ittasan elkövetett emberölésekre megyénkben is számtalan példa akad.

Részegen erőszakolta és fojtotta meg 84 éves áldozatát egy szatymazi férfi április 27-én este. Előzetes letartóztatásban van, ügyvédje, Krajkó Zoltán lapunknak elmondta: sokan még mindig azt hiszik, hogy az alkoholos befolyásoltság enyhítő körülménynek számít, ám a bíróság az ittas állapotot minden esetben súlyosbító tényezőként veszi figyelembe az ítélethozatalkor.

Az ital miatt robbant ki veszekedés 2008 novemberében M. Viktor Gábor és élettársa között is. A férfi egy baltával agyonverte párját, majd meggyilkolta 9 hónapos kisfiukat. A folyamatos italozás és ütlegek vezettek tragédiához tavaly januárban Szeged-Baktóban is, ahol egy 35 éves nő szúrta szíven élettársát, miután számtalan pohár vörösboros kólát fogyasztottak el.

„Hol a borom, hova tetted a bort?" – ez a folyton ismétlődő ordítás visszhangzott Sándorfalva külterületének egyik szűk utcájában 2008 nyarán, mielőtt B. Géza a felismerhetetlenségig összeverte élettársát. A nő azonnal életét vesztette. A családta- gok lapunknak akkor arról számoltak be: a gyilkosság előtti egy hétben a pár mindennap folyamatosan részeg volt. Ahogy egy kis pénzük összejött, azt máris kannás borra költötték. Napi adagjuk a szomszédok szerint legalább hat-nyolc liter volt – ez vezetett a tragédiához.

Olvasóink írták

 • 9. jozko 2010. május 25. 22:13
  „A "személyiségjegyek "gyorselemzésével" 3 alapvető "gyilkos hajlamot" szoktam megülönböztetni. 1. Azonnali felindulásból öl: elönti az agyát <moderálva>, és azelső kéznél lév ő eszközzel gyilkol-az alkohaol vagy a tudatmódosító szerek felgyorsíthatják az eseményeket-de józanul is megteszi. 2. Az anyagi hasznszerzésre utazó gyilkos-józanul, felindultság nélkül, előre, profi módon öl, szinte szakmai kihívásként kezeli tettét. 3. A "méregkeverő", aki kéjjel öl: számára gyönyör szenvedést okozni! És ezek a hajlamok jól azonosíthatóak-de sajnos, a tettesek többnyire csak utólag kerülnek ilyen vizsgálat alá!”
 • 8. dodó 2010. május 25. 16:43
  „Meg a játékgípek miatt...”
 • 7. Állampolgár 2010. május 25. 13:35
  „6.) Ez ám a megoldás! Mint a ´20-as évek Amerikájában... Aztán jöhetnek a feketekereskedelemből meggazdagodott, magyar Al Caponék...”
 • 6. Ebgondolat 2010. május 25. 11:07
  „Tiltsák be az alkoholt!!!! Ez a legveszélyesebb drog!!”
 • 5. +36 2010. május 25. 10:58
  „iszik az ország ...iszik a többség...dobogós hely a világranglistán....az állam meg zsebeli be az extra profitot az alkoholból. ja....így megy ez évtizedek óta.
  isznak az utcán is...a rendőrséget nem zavarja...az sem h 18 év alatt isznak...a utcán a tesco eőtt ...a kárász utcán a dugó téren a tisza parton mindenhol...a borfesztiválon a sörfesztiválon....nem utolsósorban a városi diszkókban. az egyik egyetemi klubban állandó italakciók "csábítják" az otthonról elszabadult gyerekeket. már a gólyatábor a mértéktelen piálásról szól. kell a profit!
  az miér OK, hogy 18 -tól legálisan vedelhet akár pálinkát is ??? mert Ő már nem követ el semmit..csak ittasan randalírozik mint a legtöbb gyerek ha berúg.
  ezekből a gyerekekből lesznek a jövő alkeszei őket kell majd évek múlva gyógyítatni. ők lesznek az újságcikkekben az elkövetők.”
 • 4. maz 2010. május 25. 10:45
  „Szerintem füvezünk attól nem leszünk agresszívek mikor látjátok már be !!!!!”
 • 3. GAgyi 2010. május 25. 10:42
  „60%-át meg józanul.........és ez a nagyobb baj.”
 • 2. banew 2010. május 25. 10:38
  „A cigi ellen elkövetnek mindent, jogos. De abba mikor gondolnak bele az okosok, hogy az egészségre épp olyan káros a pia is, és a környezetre is, mint a cigi. Ha nem károsabb. Egy bagósnak nem megy el az esze, ha rágyújt, de az alkoholistának igen. A családnak is többet árt, mindenkit idegbeteggé tesz otthon. Szigorítsák meg ezt is, mint a cigit!”
 • 1. Állampolgár 2010. május 25. 09:47
  „A cikkből nem derül ki, hogy végül hol volt a bor. :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összművészeti fesztivál Gyulán

Szeged - Szegeden és Vásárhelyen is tartott tájékoztatót 47. évadjának programjáról a Gyulai… Tovább olvasom