Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

A gyógyfürdőben nyáron gyengébb a forgalom

A nyári szezon szükségszerűen gyengébb az Anna fürdő wellness- és termálrészlegén. Medencét terveztek az udvarra, hogy a szabadban is lehessen nyáron pancsolni – de elvetették a gondolatot. A harmadik részleg, a gyógyászat azonban pluszbevételt hozhat, mert az egészségbiztosító nyártól többet fizet.
Lazítás, kellemes környezetben. Fotó: Segesvári Csaba
Idén a szegedi fürdők nullszaldós működésében bízik a város vezetése. Az üzleti terv szerint az Anna fürdőben 35 százalékos bevételnövekedést várnak. A nyitás évében, 2004-ben augusztustól decemberig 21 ezren fürödtek az Annában, és 130 ezer gyógykezelést végeztek el. Tavaly – egész évben – 77 ezer fürdővendége volt a belvárosi palotának, 180 ezer esetben pedig gyógykezelést kértek.

A gyógyászat azonban veszteséges. Bánáti Antal igazgató szerint a gyógyfürdősök költségei jóval magasabbak, mint amennyit az egészségbiztosító fizet nekik. Biztató fejlemény, hogy a fürdőüzemeltetők szakmai szövetsége elérte, hogy az egészségbiztosító a közeljövőben valamennyire megemelje a gyógyászati kezelések térítési díjait. 10-20, illetve 30 százalékkal sikerült növelni a támogatást – várhatóan júliustól kapnak több pénzt a gyógyfürdők. Bánáti azonban hangsúlyozza: ebből a fürdő vendégei nem észlelnek semmit, hiszen az általuk fizetendő díjat nem emelik meg.

Az Anna fürdő számára kulcsfontosságú a gyógyítás, bevételeik kétharmada a gyógyászatból származik, így az emelés jót tesz a cégnek. A fürdő még az újonnan bevezetett gyógyászati szolgáltatásoktól is jó eredményt vár; nappalikórház-szerűen működő ellátásuk például különösen népszerű.

Az Anna termál- és wellnessrészlegén most a gyengébb nyári szezon kezdődik: a fürdőzők száma a strandszezonban mintegy ötödével csökken. Sokan ódzkodnak a zárt tértől nyáron, mert azt hiszik, olyan, mint az egykori gőzfürdő. Pedig Bánáti szerint itt nyugalomban, csendben pihenhetnek a belváros közepén. Nem mellékesen harmadával csökkentették a fürdő teljes területére érvényes kombinált jegy árát.

A nyári kihasználtságot azzal is igyekeznek javítani, hogy esti fürdőzésre ezentúl már szombaton is kinyitják a kiskörúti fürdőpalotát. Ilyenkor olcsóbb a jegy, a teljes ház bejárható, tele fiatalokkal – a nyugodt fürdő ilyenkor élettel, zajjal teli.

Az épület egyik nagy hiányossága, hogy strandidőben is csak zárt, mesterségesen szellőztetett helyiségekben lehet fürdeni. Hogy miért nincs vízfelület az épület udvarán? – A terveket örököltem – fogalmaz Bánáti. Az igazgató azt mondja, mivel a rekonstrukció során nem gondoltak arra, hogy udvari pancsolóra is szükség lenne, legföljebb egy mobil medencét szerelhettek volna össze. Erről aztán letettek, mert sok nehézséggel jár, és a területet is inkább rendezvények céljára szeretnék bérbe adni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három szegedi vállalkozás is bekerült a Top 50-be

Három szegedi vállalkozás is szerepel az ötven legígéretesebb magyar céget bemutató országos… Tovább olvasom