Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A gyógyító erő termesztői Öttömösön

Megkezdődött a spárgaszezon: magyarországi őshazájában, Öttömösön szinte mindenki a homokból kibúvó növényeket figyeli. Tíz év alatt több mint a tízszeresére nőtt a termőterület hazánkban, de még mindig a Csongrád megyei községben a legideálisabbak a feltételek az egyik legértékesebb kultúrnövény termesztésére.
Hajlongó, guggoló emberek sokaságával találkozni az öttömösi határban: érik a spárga, szedni kell. Vannak szabadföldi ültetvények, de a nagy termelők termésszabályozó fekete-fehér fóliákkal borítják le a több száz méter hosszú bakhátakat. Attól függően forgatják a takarót, hogy mennyit süt a nap. A bakhátakat úgy kell elképzelni, mint kisebbfajta töltéseket, melyek párhuzamosan egymás mellett sorakoznak. Ezekből nő ki a vér sav-lúg egyensúlyát helyreállító, vesetisztító növény. Ha a halványított – vagy ahogy a köznyelvben nevezik: fehér spárga – kidugja a „fejét" a felpúpozott talajból, azonnal ki kell ásni. – Ezzel a kis lapáttal – mutatja meg a betakarítás fogásait az öttömösi határban tíz hektáron gazdálkodó Szentkuti Magdolna, aki férjével tizenkét éve költözött vissza a fővárosból a községbe spárgázni. A férj, a feleség és az alkalmazottak az áprilistól májusig tartó szezonban reggel hattól éjfélig dolgoznak.

A jó spárga

A friss spárga nem hajlik, mert a növény kilencven százalékos víztartalmú. Eltörve roppan. Kalciumot, foszfort, nátriumot, káliumot, A és C-vitamint, niancint tartalmaz és nyomelemekben is gazdag. Jótékony hatással van a szívműködésre, a májra, a hasnyálmirigyre, a lépre, a tüdőre, a belső-elválasztású mirigyekre. A spárga megfőzve sokat veszít értékéből.  
– Nehéz ilyenkor munkást kapni, hiszen a településen mindenki spárgával foglalkozik. Ráadásul nagyon kemény munka – mondja az asszony, aki véletlenszerűen kihúz a fólia alól öt spárgát, amiből négy biztosan extra első osztályú: huszonegy centiméternél hosszabb és 22-26 milliméternél vastagabb.

– Ha kibújtak a homokból, azonnal ki kell szedni, nem szabad hagyni, hogy zöldüljenek – magyarázza tudományát Szabó Márta idénymunkás. A fáradságos munkával kitermelt spárgát az öttömösi belső majorban, az egykori Magyar László termelőszövetkezet főhadiszállásán azonnal megmossák. Ezen a tájon ez a művelet viszonylag gyorsan elvégezhető, mert a szárakról a humuszban szegény, kissé meszes, úgynevezett lepelhomok, amit a spárga kedvel, könnyedén lepereg. Ezután az osztályozásra előkészített, beládázott növényeket jégdarával megszórják, hogy a szelektálásig ne veszítsenek frissességükből. A futószalag közepén a gép a szortírozás előtt még egyszer jól átkeféli és átmossa az egyik legértékesebb kultúrnövényt, majd szorgos női kezek tizenegy csoportba sorolják a spárgákat. A minőséget ellenőrző Hajdú Ferencné a legmagasabb kategóriájú, exportra szánt növényekre külön figyel: tévedni nem szabad, mert a szigorú felvásárlók azonnal reklamálnának.

– A felvásárlók a termésünk hetven százalékát külföldre viszik, hiszen még mindig nagyobb a spárgakészítés és fogyasztás kultúrája az unióban, mint itthon. Már érzékelhető Magyarországon is valamiféle elmozdulás: az igényesebb szállodák és éttermek a jobb minőséget keresik, és egyre többen ismerik meg ezt a növényt – jelenti ki Szentkuti Magdolna, aki ezt annak tulajdonítja, hogy a kilencvenes évek második felétől támogatták az ültetvények telepítését. Ennek hatására hazánkban egyre több helyen termesztenek spárgát: tíz év alatt 700 hektárról tízezerre nőtt a spárgaföldek nagysága és miután az ültetvények termőre fordultak 2003-tól a keresleti piacot a kínálati váltotta fel. Éppen ezért a termelők nehezebb helyzetbe kerültek, mert a kereskedők próbálják alacsonyan tartani az árakat. Ahogy a magángazdálkodó mondja: legalább olyan nehéz feladat megvívni a küzdelmet a felvásárlókkal, mint hajlongani a földeken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Király Levente már túl van az első műtéten

Király Levente színművész bal térdét tegnap reggel operálták meg. Délben meglátogattuk a kórházban.… Tovább olvasom