Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A gyógyszerek sem bírják sokáig a hőséget

Már kívülről fújjuk, hogy a gyógyszereket árnyékos, hűvös helyen kell tárolni. Legalább két hete harminc fok feletti hőmérsékletet mérünk; mit tehetünk, ha a tűző napon vagyunk kénytelenek szállítani orvosságainkat? Szakemberek szerint néhány óra alatt nem romlik meg a szer.
A speciális gyógyszereket hűtőtáskában adják Fotó: Segesvári Csaba
Gyógyszervásárlás után és használat előtt mindig figyelmesen elolvassuk a tájékoztatót. A tárolási szabályt már jól ismerjük: „szobahőmérsékleten, 25-30 fok alatt, száraz helyen, fénytől védve".

– Annyiszor eszembe jutott már, hogy ezek a drága gyógyszerek kibírják-e a nagy hőséget – osztja meg kétségeit Jobba Miklósné. – Remélem, hogy nem romlanak meg amíg hazaérek, mert annyi pénzünk nincs, hogy újra megvásároljuk őket – aggódik a nyugdíjas.

Semminek és senkinek sem tesz jót a tartós meleg, de a gyógyszerek többsége kibírja azt a három-négy órát amíg hazaérünk velük a gyógyszertárból – tájékoztat Zolnay Kriszta , a Kígyó Patika vezetője. Az orvosságok szállítására és tárolására szigorú szabályok vonatkoznak. A patikában három különböző – az ÁNTSZ által is ellenőrzött – helyiségben őrzik a szereket. Az egyik a normál raktár, a másik a hűvös szoba, itt 15-16 fokban tárolják például a tápszereket és a kúpokat. A harmadik már a hűtőszekrényhez hasonlít, ahol a védőoltásokat, a speciális injekciókat és az inzulinokat tartják. Akinek ilyet kell hazaszállítania, annak a patikusok egy jégakuval ellátott hűtőtáskát is adnak. Egy nagyobb gyógyszertárban körülbelül tizennégyezer különböző orvosság található, ezek közül mindössze néhányra vonatkozik jeges szállítás.

A gyógyszerészek azt mondják, hogy az elmúlt pár napban a betegek inkább csak kora reggel, vagy késő délután mennek be a gyógyszertárba. A déli órákban alig tér be valaki.

Többen vittek már vissza kenőcsöt azzal a panasszal, hogy folyékonnyá vált. Később persze kiderült, hogy a napon felejtették. – Strandra lehetőleg ne vigyünk magunkkal semmilyen gyógyító szert – tanácsolja Zolnay Kriszta. A hatóanyagok lebomlása nem pár óra kérdése, a lejárati idő viszont rövidülhet a tartós melegben. Vannak olyan összetevők, amelyek fényérzékenyek és nagyobb odafigyelést igényelnek, mint társaik, de erről a patikus mindig tájékoztat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még van igény nyilvános telefonokra

Graffitik, kitört üvegablakok csúfítják az utcai telefonfülkék nagy részét, holott még mindig sokan… Tovább olvasom