Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

A gyógytornász szinte gyóntatópap

Szeged - A fizikai gyógyítás mellett a sérültek lelkével is foglalkozik Thékes Lászlóné Cini. Állítja: a jó gyógytornász olyan, mint a gyóntatópap, mindent meghallgat, és próbál segíteni.
– Minden a fejben dől el. Akik pozitívan állnak hozzá a dolgokhoz, azokkal a legkönnyebb együtt dogozni – mondja Thékes Lászlóné, vagy ahogyan mindenki ismeri: Cini, az új klinika fizioterápiás részlegének vezető gyógytornásza, aki azért választotta ezt a szakmát, mert szeretett volna másokon segíteni. Így is tesz már sok-sok éve.

– A legtöbb sérültet hosszú hónapokig kezeljük, így sokszor tartós kapcsolat, gyakran barátság alakul ki közöttünk – halljuk Cinitől, aki szinte minden sportág képviselőjét kezelte már, a sakkozótól a kosárlabdázókon át a kézisekig. De balettosok és táncosok bajára is gyógyírt jelentett elszánt munkája. A gyógyulás útján azonban nem járhat egyedül: a cél eléréséhez közös eltökéltség kell.

A gyógytornász Thékesné a szegedi új klinika fizikoterápiáján Petar Nenadics kézilabdázót tornáztatja. Fotó: Karnok Csaba
A gyógytornász Thékesné a szegedi új klinika fizikoterápiáján Petar Nenadics kézilabdázót tornáztatja. Fotó: Karnok Csaba

A gyógytornász biztatja a sérültet, s ő is erőt merít egy-egy olyan beteg láttán, aki hihetetlen erőfeszítéssel dolgozik felépüléséért.

A foglalkozások alatt a gyógytornász szigort és fegyelmezettséget követel, hiszen ez a sérültek felépülését szolgálja. – Azért nem olyan nálunk a hangulat, mint a siralomházban – mondja mosolyogva. Ezt igazolja, hogy akik már felépültek, azok is szívesen visszajárnak a fizioterápiás részlegbe. Cini a kollégákkal, a magánéletben és önmagával is szigorú. Szereti, ha övé az utolsó szó, s nehezen viseli a kudarcot.

– Az emberi szervezet sok titkot rejt, sokszor nem tudhatjuk, mi az, amiért nem sikerül előrehaladni egy sérültnél. Előfordul, hogy bármennyire is szeretnénk segíteni egy betegen, nem tudunk – beszél szakmája legnehezebb részéről. Szerencsére azonban gyakoribb a sikerélmény, mint a kudarc, s Thékes Lászlóné minden gyógyultjára rettentően büszke.

Sérültek

Cininél több szegedi sportoló, s más híresség is megfordult már. Nemrég Daniel Andjelkovics ujját hozta rendbe, de járt már nála a világ- és olimpiai bajnok kenus, Vajda Attila, s a kortárs balettos Markovics Ágnes, vagy a gyorskorcsolyázó Lajtos Szandra is. Legújabb sérültje pedig a Szeviép-Szeged játékosa, Németh Bernadett, aki porckorongsérvvel küszködik.

Olvasóink írták

  • 2. melody 2008. szeptember 07. 19:37
    „Én sem hittem, hogy valaha fog még "működni" a kezem. Ehhez hozzájárult, hogy olyan tornászhoz jártam, aki szintén nem hitt benne, műtétet javasolt...Aztán egy felháborodott professzor tanácsára ismét elkezdtem tornára járni....akkor már az Új Klinikára....és láss csodát....helyre jöttem. Köszönöm én is Cini néninek !!!!”
  • 1. egy 2008. szeptember 06. 08:30
    „Én köszönettel tartozom Cini néninek, és az ott dolgozó Süti Andinak is!!!!!!!!
    Térdemben kétszer végeztek keresztszalag plasztikát, és ők ketten segítettek a gyógyulásban!
    Kívánok nekik sok szerencsét, és legalább annyi (de inkább több) örömet, mint nekem volt, amikor újból focizhattam...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűségkártyával az OKJ-s tanfolyam is olcsóbb

Szeged - Hűségkártyával 8 százalék kedvezményt kaphatunk a Siker Bt. Felnőttképző Központ… Tovább olvasom