Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A hajléktalanokért virrasztottak

A Virrasztás a hajléktalanokkal a hajléktalanokért elnevezésű demonstrációt, azaz a szolidaritás éjszakáját a Védegylet segítségével idén is önkéntes szegedi egyetemisták rendezték meg a Klauzál téren.
Szép szó és szeretet - híd embertől emberig Fotó: Karnok Csaba
A Kossuth-szobor talapzata előtt felállított két hordóból fellobbanó tűz szúrós szagú füsttel lengte körül a Klauzál teret, ahol a tavalyi sikeren felbuzdulva idén is megrendezték a szolidaritás éjszakáját.

A hajléktalanokkal a hajléktalanokért elnevezésű demonstráción Sipos Júlia, az egyik főszervező ismertette a programot, majd Székely Erika és Ragány Mihály énekelt a szép számmal kilátogató hajléktalanoknak és érdeklődőknek. Az önkéntesek eközben forró teát és szendvicset osztogattak a résztvevőknek. Jól öltözött férfiak és nők, idősek és fiatalok egymás után léptek a rögtönzött színpadtól balra felállított adományátvevő pulthoz.

Sokan csak csendben kipakolták szatyraik tartalmát – plédet, cipőt, nagykabátot, kötött pulóver és egyebet – majd ugyanolyan csendben távoztak is a helyszínről. A ruhaneműk szinte azonnal új szatyrokba vándoroltak – a hajléktalanok zsákjai teltek meg velük. Nagy József például egy prémes cipővel lett gazdagabb. Azt mondta: a régivel biztosan nem tudta volna átvészelni a telet.

Üzenet a falról

A paravánok egyikére a szervezők üzenőfalat helyeztek ki, amire bárki leírhatta véleményét a hajléktalanság kérdésével kapcsolatban. A papírlapra felkerült írások közül álljon itt kettő példa. „Én magánemberként adhatok pénzt, ruhát, ételt, de szállást nem tudok adni. erről a városnak kell gondoskodnia, hogy ne haljanak meg a fagyos éjszakákon azok, akiknek napközben adakozunk, mert így nincs semmi értelme". „A Klauzál téri hajléktalanoknak rendezett esemény nagyon megindító volt. Merem remélni, hogy elgondolkodtatja a magyar politikai elitet a szegénység, hajléktalanság kérdésének megoldására. Mert úgy érzem, nem elsősorban  
Az idő múlásával egyre jobb hangulat uralkodott el a téren, ahol kötetlenül beszélgetett egymással fedél alatt és fedél nélkül élő, idős hontalan és fiatal diáklány. A hajléktalanok egy csoportja még táncra is perdült a szobor árnyékában. – Ha más nem is, legalább ők jól érzik magukat. Nem hinném, hogy sok szervezett bulijuk lenne. Most nyugodtan énekelhetnek, táncolhatnak – mondta az egyetemista Nagy Mariann. Barátja hozzátette, fontos, hogy az évben legalább egyszer rendezzenek ilyen napot, hiszen ha ez nem lenne, nem lenne semmi.

– A paravánokon olvasható történetek sem arról szólnak, hogy a hajléktalanok jobb életkörülményeket szeretnének maguknak. Csak arra vágynak, hogy emberi nyelven szóljanak hozzájuk – beszélt Tomi a legfontosabb célról. A fiú szavait a hajléktalan Csala Ferenc is megerősítette. Elmondása szerint, még augusztusban a Centrumnál fiatalok egy csoportja összerugdosta és betörte az orrát.

Elárulta: az utóbbi idők megaláztatásai és a kilátástalanság miatt már többször érezte, feladja a küzdelmet.

– Azért vannak jó emberek is. Sokan odajöttek hozzánk, kedvesen beszélgettek velünk. Ők is erőt adnak a folytatáshoz – mutatott a téren megjelentekre.

Mint azt Engler Márta, a demonstráció egyik szervezője elmondta, az adományokból – előzetes számításuk szerint több mint harmincezer forint gyűlt össze az éjszaka – az egyetemi lelkészség önkéntes fiataljai a közelgő tél miatt hálózsákokat vásárolnak a hajléktalanok számára. Elmondta, a demonstráción többen jelentek meg, mint egy évvel ezelőtt. A virrasztás reggel hétig tartott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illatos tananyag a Fodor Józsefben

Az ötvenéves jubileumára készülő szegedi Fodor József szakközépiskolában az élelmiszeripar szinte… Tovább olvasom