Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A harmadik este Szegeden

Körülbelül ezren tüntettek szerda este hét órától a harmadik napja tartó szegedi demonstrációsorozaton, ami az előzetes híresztelések ellenére nem a szocialisták székháza, hanem a városháza előtt kezdődött el.
Tüntetők az Anna-kútnál. Fiatalok jártak az élen. Fotó: Schmidt Andrea
A szervezők által tegnap este fél hétre meghirdetett időpontra a szocialista párt szegedi székháza, a Belvedere előtt több sajtómunkatárs, határőr és rendőr sorakozott fel, mint ahányan tüntetni szerettek volna. Néhányan ugyan szállingóztak az épület környékére, de még este hét órakor is azt kérdezgették tanácstalanul, vajon hova is kell menniük. A bizonytalanság egy idő után elmúlt, miután telefonon megkapták az utasítást: irány a Széchenyi tér! A kisebb szervezetlenséget egyébként az okozta, hogy a nap folyamán többen is olyan SMS-t kaptak, miszerint a rossz időjárás miatt a tüntetés elmarad.

Fél nyolc körül a városháza előtt nagyjából 250-300 tüntető követelte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását, valamint az új választások kiírását. A jól ismert jelszavakat skandáló tüntetők – ismét elhangzott a „Táncolj, Feri, búcsúbuli", valamint a „Magyar rendőr velünk van" – új rigmust is találtak maguknak. Egyre többször hangzott fel a „Megvédjük a Hír Tv-t" jelmondat is. A demonstrálók egyik leghangosabb csoportja egyébként azok a 16–17 év körüli lányok voltak, akik többek között a szegedi polgármester, Botka László politikai életből való eltüntetését, valamint Gyurcsány Ferenc Dunába dobását skandálták átszellemülten. A városháza előtt felsorakozott rendőrök eközben némán, majdhogynem unatkozó tekintettel őrizték az épületet. Nyolc óra körül lépett a tüntetők elé Péter Árpád gyógyszerész, aki arra kérte a demonstrálókat, békés, de hangos menetben vonuljanak végig a Kárász utcán, kanyarodjanak rá a Tisza Lajos körútra, majd forduljanak a múzeum felé.

A menet ezután rendben el is indult: a Tisza Lajos körúton már legalább kilencszáz tüntető haladt végig és állította meg annak forgalmát. Az útvonalat mindenhol rendőrjárőrök biztosították. A tüntetők végül fél 9-re értek a múzeumhoz, amelynek zászlórúdjára felhúzták a nemzetiszínű zászlót. Ezután ismét Péter Árpád szólt a tömeghez. Az MTV székháza előtt lezajlott hétfő esti rombolásról kijelentette, mindenféle vandalizmust elítélnek. „Ugyanakkor az erkölcsi vandalizmust sem tűrjük el" – utalt Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédére. Hozzátette: a politikának szolgálnia kell a nemzetet, nem pedig elnyomnia. A demonstrálók ezután a demokrácia védelme mellett tettek hitet, és elhatárolódtak attól a csoporttól, akik tegnapelőtt még a miniszterelnök felakasztását szorgalmazták.

Érdemes megemlíteni, tegnap este egyetlen pártmozgalom sem képviseltette magát a demonstráción, még a Jobbik transzparensei is hiányoztak a tüntetők soraiból. Péter Árpád megköszönte a rendőröknek, hogy biztosították a rendezvényt, és elmondta: ma ugyanezen az útvonalon vonulnak majd végig. Ezért arra szólította fel a demonstrálókat, hogy ma este 7 órakor – még akkor is, ha a tüntetés elmaradásáról szóló SMS-eket kapnak – ismét jöjjenek a Széchenyi térre. Végül elárulta, ma fontos, országos bejelentést tesznek: megválasztják a „nép valódi képviselőit".

A háromnegyed tízkor véget érő demonstráció után békésen vonultak el a tüntetők a múzeum elől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szégyenfoltok a szegedi József Attila sugárúton

A belváros szívébe vezető József Attila sugárúton több elhanyagolt telek évek óta kilóg rendezett… Tovább olvasom