Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A harmadik SZIN sikeres, de nem nyereséges

Legjobb esetben is nullszaldós, de sikeres volt az idei SZIN. A 28-29 ezer látogató több mint fele nem Szegedről érkezett, de csak 2500-an sátraztak a Partfürdőn. A hangerő a mérések szerint a megengedett értéknek megfelelt. Gondok azért voltak, például a mosdók tisztaságával.
Sikeres rendezvényként értékelte Boros Gyula tegnap lapunknak az elmúlt hét végén megrendezett Szegedi Ifjúsági Napokat. A fesztivált szervező ifjúsági ház vezetője elmondta: amíg tavaly a látogatók közel 80 százaléka szegedi volt, addig ebben az évben a 28-29 ezer SZIN-ező több mint fele más településekről illetve külföldről érkezett, ami azt jelenti, hogy az újjászületett fesztivál fiatal kora ellenére ismert és népszerű. A látogatók közül 2500-an sátraztak, a többiek komfortosabb szállást választottak: a környékbeli szálláshelyeken és a kollégiumokban pihentek.

Boros Gyula hangsúlyozta: a The Cure-hoz hasonló sztár-együttes eddig még nem koncertezett a Dél-Alföldön – bár lehet, hogy a SZIN-en ezután nem is fog, ugyanis a körülbelül 85 millió forintos költségvetés közel harmadát költötték a bandára. A rendezvény ezért várhatóan nullszaldós lesz vagy néhány százezer forintos veszteséget könyvelhet el.

A The Cure fellépésének napján egyébként ugyanannyian – 9-10 ezren – váltottak jegyet a fesztiválra, mint szombaton az Alphaville koncertjére. A szervezők péntekre több nézőt vártak, valószínűleg azonban sokan drágának találták az aznapi, négyezer forintos belépőjegyet, a híd és a rakpart ugyanis tömve volt a rendezvényt csak kívülről élvező nézőkkel.

Boros Gyula a negatív tapasztalatok között a mosdók állapotát említette – pedig folyamatosan több mint tíz ember takarította a kis helyiségeket – és elismerte, voltak súrlódások a biztonsági szolgálat emberei és a fesztivál látogatói között. A fiatalok kifogásolták a biztonsági emberek által velük szemben használt kemény hangot, de összetűzésre nem került sor.

A hangerőt független, külső szakértő a négy nap alatt folyamatosan mérte, az önkormányzat által engedélyezett 60 decibelhez képest a koncertek 55-58 decibelen szóltak.

– Előfordulhatott, hogy egy-egy együttes hangszerelése olyan volt, hogy a 61-62 decibelt is elérte, de összességében halkabb volt az idei SZIN mint a tavalyi – magyarázta Boros Gyula.

A sár ellen folyamatosan küzdöttek a szervezők, de a Partfürdőt borító vastag iszapréteget kevés eső is pocsolyává változtatta. Húsz-harminc autónyi homokot szórtak szét, ember nagyságú zsákokban szállították a fűrészport, amit aztán az eső mindennap újra eláztatott.

A szervezőkben fölmerült, hogy a fesztivál időpontját jövőre megváltoztatják, de egyelőre erről még nem döntöttek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint nyolcmilliót kaszált a növényvédelem

Ellenőrzést tart a vidékfejlesztési hivatal: az agrártámogatások nyerteseinél adatokat és… Tovább olvasom