Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

A háromszázmilliót kéri Szabó Gábor rektor

Szeged - Elengedhetetlennek tartja a Szegedi Tudományegyetem, hogy az illetékes minisztérium 300 millió forinttal támogassa a szegedi egészségügyi integrációt – fogalmazta meg közleményében tegnap Szabó Gábor, a szegedi egyetem rektora.
Az önkormányzati kórház, valamint a szakorvosi ellátás és a háziorvosi szolgálat integrációját az egyetem klinikai központjával a Szegedi Tudományegyetem szenátusa feltételekkel támogatta. Ezek közé tartozott, hogy a rektor a megkötendő szerződést csak akkor írja alá, ha az egészségügyi kormányzat az integráció végrehajtásához biztosítja az előzetes tárgyalások szerinti 300 millió forintot. Az egyszeri, vissza nem térítendő támogatás az osztályok, a laboratóriumok és a konyhák összevonását, a gazdasági-műszaki apparátus átalakítását és egy kórházi épület kiürítését fedezné. A támogatási igényt az egészségügyi tárca egyik államtitkára jogosnak ismerte el, a szegedi projektet szakmailag támogatta, erre a rektor aláírta az integrációs szerződést. Ezt követően azonban a másik államtitkár közölte: forrás híján a kért összeget nem tudják biztosítani, a projekt megvalósítása csak önkormányzati és egyetemi saját forrásokból történhet.

Az önkormányzat azonban kizárólag fejlesztési célú támogatást biztosít az egyetemnek a feladat ellátásáért. Ebből az átköltöztetés költségei nem fedezhetők. Ugyanakkor a klinikai központ gazdasági helyzete és az egészségügy finanszírozása sem engedi meg, hogy a betegellátásra érkező pénzből elvonjanak az integráció közvetlen költségeinek fedezésére. Ezért ismételten, közleményben is hangsúlyozza a rektor: az SZTE továbbra is elengedhetetlennek tartja a 300 millió forint egyszeri, minisztériumi támogatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A karácsony slágere lehet a GPS

Szeged - Szinte extrém módon megnőtt a kereslet a műholdas helymeghatározó rendszer, a GPS iránt,… Tovább olvasom