Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

A hat négycsillagos hazai gyógyfürdőből kettő megyénkben van

Azoknak a gyógyfürdőknek, amelyek a legjobb minősítésre pályáznak, számtalan szempontnak kell megfelelniük. A szakmai bizottság pontozza például a fürdő környezetét, a szolgáltatások mennyiségét és minőségét, az infrastruktúrát, az építészeti megoldásokat és az öltözők számát. Magyarország hat négycsillagos gyógyfürdőjéből kettő Csongrád megyei: a szegedi Anna és a mórahalmi Erzsébet.
Az elmúlt években több fürdővel gazdagodott Csongrád megye. Eddig is működött strand Csongrádon, Makón, Ásotthalom, Szentesen, és Hódmezővásárhelyen. A létesítmények közül az ásotthalminak most keres új gazdát az önkormányzat, néhányat pedig felújítottak és bővítettek. Vásárhelyen a strandfürdő területén 2003-ban adták át a nemzetközi sportversenyek megrendezésére alkalmas, korszerű sportuszodát. 2005-ben a kistelekiek karácsonyi ajándékként vehették át a tanmedencével, termál és élménymedencével megépült fürdőjüket. Tavaly év végén pedig Algyő is megnyitotta Borbála névre keresztelt fedett intézményét négy medencével, wellness-szolgáltatásokkal.

A legtöbb, ami adható

A Magyar Fürdőszövetség minősítési rendszere 2003-ban készült el, akkor 2, 3 és 4 csillagos kategóriákat állítottak fel. Most azon gondolkodnak, hogy az ötcsillagos minősítés szempontjait is megalkotják, hiszen az elmúlt években akadt olyan létesítmény, amely plusz pontjaival túlszárnyalta a maximális pontszámot. A minősítés nettó ára 150 ezer forint, a cím megtartását felülvizsgáló procedúráért azonban már nem kell fizetni. A négycsillagos vizes létesítmények tizenhárom tagú elit klubjához tartozik a két Csongrád megyei gyógyfürdő mellett a szegedi SZUE és csúszdaparkja is. Ezek mellett a fővárosi Széchenyi uszoda és a Római strandfürdő, a tiszaújvárosi strand, a miskolctapolcai barlang- és gyógyfürdő, a gyulai várfürdő, a hajdúszoboszlói Hungarospa gyógyfürdője és aquaparkja, a debreceni Aquaticum élményfürdője, valamint a büki gyógyfürdő is négy csillaggal rendelkezik.

A megyei vizes létesítmények közül a csongrádi, a makói, a szentesi és a hódmezővásárhelyi még nem kérte minőségi besorolását, így ezek a fürdők egyelőre csillag nélküliek. A megyei létesítmények közül messze kiemelkedik a szegedi Anna fürdő és az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, mindkettő megkapta az elit klubtagságot, a legjobbaknak járó négycsillagos minősítést. A két gyógyfürdőre a megye lakói azért is különösen büszkék lehetnek, mert az ország hat négycsillagosa közül kettő Csongrádban szolgálja a helyiek mellett a hazai és külföldi turisták gyógyulását, pihenését, rekreációját.

A szegedi Anna falára 2005-ben helyezték ki a négycsillagos minősítést bizonyító táblát, míg az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő tavaly kapta meg a rangos minősítést a Magyar Fürdőszövetség (MF) szakbizottságától. Az MF egyébként mintegy ötvenre becsüli a magyarországi gyógyfürdők számát. Ma három kategóriában – gyógyfürdő, uszoda és strand – lehet csillagokat szerezni. Az elitklubba nagyon nehéz bekerülni. A legtöbb csillagra pályázóknak szigorú feltételeknek kell megfelelniük.

– A szövetségünk kidolgozott egy minősítő rendszert, ami a honlapunkról letölthető. Ha egy létesítmény úgy látja, hogy esélyes a jobb minősítésre, akkor felkéri a fürdőszövetséget, hogy végezze el a minősítést – mondta Mogyorósi Ferenc, az MF minősítő szakbizottságának elnöke. A bizottság szigorú szempontok alapján értékeli a magyar gyógyfürdőket: megvizsgálják például a környezetet, az infrastruktúrát, a megközelíthetőséget, a higiénés feltételeket, az építészeti paramétereket, a szolgáltatások és gyógykezelések mennyiségét és színvonalát.

 
Mórahalom példája

– Rögtön négy csillagra terjesztettük fel az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőt, s ehhez meglehetősen nagy bátorság kellett, mert Mórahalom nem tartozott a tradicionális fürdővárosok közé – mondta Nógrádi Zoltán polgármester. – Fürdőfejlesztési stratégiánk arra irányult, hogy komplex szolgáltatást nyújtsunk minden korosztálynak. A négycsillagos minősítés egy kicsit önmagunknak is szól, vállveregetés, jutalom magunknak és a város lakóinak a tíz év fejlesztési munkáiért. Mórahalom lakossága két-három év alatt átállt a turizmusra, ennek legmívesebb tevékenységét, a gyógyturizmust szolgáltatjuk szívből jövő emberséggel és vendégszeretettel. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elnök embere már felmérte a körzeti rádiót

Információink szerint a Magyar Rádió árulja a szegedi körzeti stúdiójának épületét, ami a szakértők… Tovább olvasom