Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A határ és Szeged között

Röszke szempontjából a határ és Szeged közelsége meghatározó. A konferencia-központ, melyet ma adnak át, jó példa arra, hogyan befolyásolja a település életét a speciális földrajzi helyzet.
Csinos házak, kellemes faluközpont – az első benyomás Röszkéről. Erős civil szervezetek, viszonylag sok fiatal – ezt már a polgármestertől, Borbásné Márki Mártától tudjuk.

Civilek

A már említett civil szervezetek: a Beretzk Péter Természetvédelmi Klub Egyesület, a Kaláka Hagyományőrző és Teleház Közhasznú Egyesület, a Röszkei Sportkör, a polgárőr egyesület, az ifjúsági önkormányzat.

Szeged közelsége, és a déli határszél meghatározó a település számára: előnyt, de egyúttal speciális fejlesztési politikát jelent. Erre példa a ma nyíló térségi képzési és konferencia-központ, melyet a szerbiai testvértelepüléssel, Magyarkanizsával közösen hoztak létre. A szegediekre is számítanak: a megyeszékhely kis- és középvállalkozásai tarthatnak itt előadásokat, konferenciákat. A kétszintes központ, melynek százötven fős nagytermét szimultán fordítórendszerrel szerelték föl, a Magyarország–Románia és Magyarország–Szerbia és Montenegró határon átnyúló együttműködési program részeként valósult meg. A projekthez Röszke 118 millió 24 ezer forinttal (ebből támogatás 112 millió 123 ezer forint), Magyarkanizsa 59 ezer 147 euróval (ebből támogatás 53 ezer 232 euró) járult hozzá.

Röszkén jártunk

Megyejáró körutunkat kedden Röszkén folytattuk: olvasóinkkal találkoztunk a művelődési házban. Előfizetőink azt kérték: írjunk többet a környezetvédelemről.
Őrizze meg politikai semlegességét a lap, írjunk többet a környezetvédelemről – többek között ezt kérték tőlünk röszkei olvasóink, akikkel a lapunk által szervezett megyejárón találkoztunk kedden délután. Koncsek József az új sajtóházat dicsérte, mert az épület megváltoztatta, rendezetté tette a környék arculatát.
V. Fekete Sándor főszerkesztő-helyettes a lap felépítéséről, az új rovatokról beszélt, Pintér Melinda marketingmunkatárs pedig rendezvényeinkről, akcióinkról. Kiderült: a jelenlévők közül többen részt vettek programjainkon, volt, aki az Ákos-koncerten, más a lakodalmas zenekarok versenyének döntőjén. A találkozó második felében olvasóinkkal kvízjátékot játszottunk, nyereményekért.

Röszke kapcsolata nemcsak a szerbiai, de a többi testvértelepüléssel is erős. A romániai Végvárral a hagyományőrzés a közös pont. Egymás ünnepségein részt vesznek, a röszkeiek segítik a néptáncoktatást a testvértelepülésen. A franciaországi St. Pierre de Trivisy-vel, a harmadik testvérrel a környezetvédelem területén működnek együtt.

Majdnem négyezer ember él Röszkén. A dél-alföldi településekre általánosan jellemző a kiterjedt tanyavilág, itt is. A településen általános iskola, óvoda, sőt bölcsőde is működik. Utóbbi egy csoporttal, időnként várólistával. 2005 vége óta teljes a csatornázottság. Saját kábeltévé-szolgáltatóval, és havi lappal – Falusi Suttogó – rendelkeznek. Két háziorvosi, egy gyermekorvosi, egy fogorvosi körzet van a településen, az egészségügyi intézmények épületei azonban felújításra, korszerűsítésre várnak, ahogy az iskola épületei is. Szeptembertől Domaszékkel közösen, intézményi társulási formában látják el közoktatási feladatokat.

Röszke egyutcás falu, így kevés a hasznosítható zöld terület, mégis arra törekszenek, hogy legyenek parkok, terek a településen. A faluközpontban ez már megvalósult, de az itt élők szeretnének egy fogadó teret is, hogy a vendégeknek már az első pillanattól „kedvet csináljanak a röszkeiséghez."

– Határtalan a bizalmam és a hitem ebben a közösségben, egymásért felelősséget vállalni tudó, a közös célokért áldozatokat, és munkát vállalni tudó emberek élnek itt – jellemezte a röszkeieket a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi hírességeket faggattunk diplomaszerzésükről

Olimpiai bajnok vízilabdázónk, Molnár Tamás edzéssel és tanulással, Jáksó László műsorvezető ünneplő… Tovább olvasom