Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A határ mentén nem üzlet a kerítés őrzése

A határ mentén nem üzlet a kerítés őrzéseRöszkén csak a Forró fogadóban laknak határvédők. Fotó: Karnok Csaba
A Homokhátságon a vendéglátóknak nemigen hoz a konyhára a megerősített határvédelem. Az egyenruhások többségét ugyanis nem az általuk őrzött határ melletti településeken, hanem attól jóval messzebb, Szegeden szállásolják el.
– Engem is megkerestek korábban a készenlétisek, honvédség, meg a rendőrség is, de nem volt nekik megfelelő a szállás színvonala, és nálam az étkeztetés sem megoldott – mondta el kérdésünkre Dobóné Rácz Zsuzsanna, a röszkei Dobó-tanya vezetője. A szerb határtól 800 méterre lévő, turista kategóriás szálláshely 21 ember befogadására alkalmas, négyágyas szobák vannak. A tulajdonos felesége azt mondja, jól jött volna ugyan a biztos bevétel, de így legalább mindig tud szállást adni a visszatérő vendégeinek.

A tanya vezetőjét – más határ menti kistelepülések szállásadóihoz hasonlóan – arról kérdeztük, milyen forgalomnövekedést hozott nekik a kerítés őrzése, azaz mennyivel több egyenruhás lakik náluk, mint a határzár előtt.

Röszkén csak a Forró fogadóban laknak a határőrizetben részt vevők. – Általában néhány nappal korábban szólnak, a megyeiek vagy a készenlétisek, hogy jönnének. Változó, hogy hány napot maradnak, és az is, hogy kérnek-e étkezést vagy sem – mondta el Forró Csaba tulajdonos, aki hozzátette, közel harminc éve működteti a panzióját, ehhez pedig nagy rugalmasságra van szükség. Megjegyezte, azért nem csak egyenruhásoknak ad szállást: mindig van üres szobája a civileknek is. Arra a kérdésre nem kívánt válaszolni, milyen arányban adják a forgalmát az egyenruhások.

Ásotthalmon a 13 szobával és százfős étteremmel rendelkező Fenyő panzióban információnk szerint januárig szállásoltak el egyenruhásokat, heti váltásban egyszerre huszonnégyet. Azóta egyetlen rendőrautó sem áll az 55-ös út melletti parkolóban – legfeljebb a szomszédos bekötőútnál posztolnak. Az általunk megkeresett többi ásotthalmi szállásadónál sem laktak, illetve laknak egyenruhások.

A kerítéssel szomszédos harmadik határ menti település, Mórahalom idegenforgalmi bevételeit sem növelik a BM-től érkező szállásdíjak – tudtuk meg a polgármestertől. Nógrádi Zoltán hozzátette, nagyon sajnálják, hiszen a kisváros jobbnál jobb szálláshelyekkel rendelkezik, és szívesen vették volna, ha a határőrizeti feladatokat ellátók náluk szállnak meg.
 
Szeged a befutó

Úgy tudjuk, a határőrizetben részt vevő készenlétis és más rendőri egységeket szegedi panziókban, illetve a rendészeti szakközépiskolában szállásolták el. A Bajai út mellett lévő rendészetiben összesen 250 egyenruhás lakik, aki tiszta, rendezett körülmények között pihenhet. Lehetőségük van mosni, sőt kondizni is. Van orvosi rendelő, napi többszöri meleg étkezést kapnak, és teával, hideg élelmiszercsomaggal szerelik fel őket, ha a határra indulnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem feledünk, Gyula!

Nem feledünk, Gyula!
A tíz éve tragikusan fiatalon, autóbalesetben elhunyt népszerű zenészre és sportemberre, Wiegand… Tovább olvasom