Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

A határőrségtől mennek el a legtöbben

A szolgálati nyugdíjrendszer várható átalakítása miatt a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége tömeges pályaelhagyástól tart. Csongrád megyében – egyelőre – kevesen éltek a jogszabály nyújtotta kedvezményes nyugállományba vonulás lehetőségével.
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium még szeptember elején, közleményben tudatta: a kormány jóváhagyta a nyugdíjrendszer átalakításának egyes, rövid távon megvalósítandó intézkedéseiről szóló előterjesztést. Ebben arról is döntöttek, hogy javaslatot kell kidolgozni a fegyveres erők és a rendvédelmi szervek tagjainak járó nyugdíjszabályainak az általános nyugdíjszabályokhoz közelítésére.

Az előzetes tervek szerint a változásokat a kormány 2007. január 1-jével akarta bevezetni – a legutolsó kormányzati anyagban már az szerepel, a részletes koncepciót jövő nyár elejéig kell a kabinet elé terjeszteni. A változások így 2008. január 1-jén lépnének hatályba. Információk szerint megváltozna a szolgálati idő beszámítása a nyugdíjba. A hatályos jogszabályok szerint egyébként a hivatásos állományba tartozók akkor kérhetik nyugdíjazásukat, ha elmúltak ötvenévesek és mellette 25 év szolgálati idővel is rendelkeznek. Esetükben eddig az utolsó év összkeresete és a jutalmak alapján számították ki havi járandóságukat.

Úgy tudni, az új tervezet szerint az utolsó öt év átlagát vennék figyelembe, jutalmak nélkül. Megszűnne a 13. havi illetmény és a jubileumi jutalom is.

A Csongrád megyei fegyveres és rendvédelmi szerveket sem érintette
Megszűnő vámhivatalok

Románia 2007. január 1-jei uniós csatlakozása miatt a VPDARP-nak megszűnik a nagylaki, gyulai, battonyai, valamint lökösházi vámhivatala. A vezetés már tárgyal az itt szolgálatot teljesítőkkel a romániai csatlakozást követő munkalehetőségekről, aminek tükrében előfordulhat a nyugdíjazási kérelmek számának emelkedése.  
közömbösen a változás, de az országos lapokban megszellőztetett tömeges leszerelésnek nincs nyoma. A rendőrök közül december 30-i hatállyal ez idáig tizenkilenc nyugdíjra jogosult kérte nyugállományba vonulását, ami az összállomány kevesebb, mint 1,7 százaléka.

Legtöbben a Kiskunhalasi Határőr Igazgatóság szegedi kirendeltségéről mennének el: a több mint háromszáz dolgozó közül eddig huszonhárman kérték nyugdíjazásukat. A szegedi tűzoltóságtól azonban a nyugdíjrendszer tervezett átalakítása miatt eddig senki nem jelezte pályaelhagyási szándékát. Mint azt Tandari Attila személyzeti osztályvezető elmondta: a vonulós állományban nem alkalmaznak ötven év felettieket és a vezetésből sem akar senki távozni.

A Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága viszont érdekes helyzetben van: hazánk 2004. május 1-jei uniós csatlakozásakor már megtörtént egy, az egész testületet érintő átszervezés, amivel egyidejűleg a hivatásosokról szóló törvényben előírt feltételekkel rendelkezők nyugállományba vonultak. Ennek következtében nem számottevő azok száma, akik számára a jogszabály lehetőséget biztosít nyugdíjazási kérelmük benyújtására. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jelenleg átszervezés előtt áll, az új állománytábla november végére várható, így a nyugdíjazási kérelmekről nem tudtak információval szolgálni.

Az igazságügyi minisztérium közleménye egyébként hangsúlyozza: a jövőben bevezetett rendelkezések semmilyen formában nem érintik azoknak a kedvezményes nyugdíjra vonatkozó jogait, akik a törvénymódosítás elfogadásakor már legalább húsz év szolgálati idővel rendelkeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szükségpénzek a Móra Ferenc Múzeumban

Szükségpénzhez jutott a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Nem arról van azonban szó, hogy hirtelen segélyt… Tovább olvasom