Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

A Hattyúk tavával ünnepel a Szegedi Kortárs Balett

Szinte napra pontosan húsz évvel ezelőtt tartották meg a Szegedi Nemzeti Színházban a frissen megalakult balettegyüttes első táncestjét. Az idei évadot a jubileum jegyében szervezte a Szegedi Kortárs Balett, szombat este lesz a nyitány, ünnepi előadással.
Meghívták a szegedi közélet jeleseit, az együttest működtető alapítványt támogató cégek vezetőit a mai ünnepi estre: huszadik születésnapját üli a Szegedi Kortárs Balett, a vendégek a Hattyúk tava modern feldolgozását látják a nagyszínházban, Juronics Tamás új művét.

Szinte napra pontosan két évtizeddel ezelőtt – 1987. szeptember 27-én – volt a Szegedi Nemzeti Színházban a frissen alakult balett-társulat első táncestje: külföldön dolgozó magyar koreográfusok, Vámos György és Barbay Ferenc művei mellett a Szegeden akkor újrakezdő Imre Zoltán Asszonyszerelem, asszonysors című balettje szerepelt a műsoron.

Juronics Tamás, a szegedi együttes művészeti vezetője az ünnepi évadban a balettirodalom egyik klasszikus művét választotta feldolgozásra. A Hattyúk tava, Csajkovszkij zenéje szinte a világ valamennyi neves koreográfusát megihlette. Juronics Tamás kortárs táncszínházában is már-már megszokott a klasszikusok jelenléte, Bartók, Sztravinszkij, Orff után most Csajkovszkij a választott. A koreográfust „nem zavarják" a korábbi klasszikus feldolgozások, a Hattyúk tava plazmatévés színpadán ezúttal a mese mélységei tárulnak föl, egyfajta pszichoanalitikus megközelítésben. A „született hattyú", Jónás Zsuzsa és Haller János táncolja a főszerepeket, és színpadra lép Uhrik Dóra, a Pécsi Balett egykori primabalerinája is.

Az ünnepi előadáson itt lenne Uhrik Dóra fia, Kamarás Iván, ha... A népszerű színésznek pont most van bemutatója Pesten. Ígérte magát viszont a művésznő baráti köréhez tartozó író, Konrád György. A művészeti élet más nevesei is kíváncsiak persze Juronics új „modern klasszikusára" – október 4-én lesz a pesti bemutató a Művészetek Palotájában.

Az ünnepi évad Szegeden a februári második bemutatóval folytatódik, amikorra meghívják mindazon hazai és külföldi táncosokat, koreográfusokat, zenészeket, más színházművészeket, akiknek közük volt a szegedi baletthez létének két évtizedében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árulja autóit és összevon a megye

Hatvankilenc autójából harminckilencet elad, kis kincstárat hoz létre, és szociális intézményeit is… Tovább olvasom