Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

A hazai zöldség drágább

Magyar zöldségeket kerestünk két, Szegeden is jelen lévő üzletlánc boltjaiban. Az egyikben szinte egyáltalán nem találtunk, a másikban ugyan bőséggel volt – viszont jóval drágábban.
Magyar paradicsom a CBA Áruházban. Vannak, akik ezt vennék, ha nem lenne drágább a külföldinél Fotó: Frank Yvette
– Anyu! Tudod, hogy én nem szeretem a sárga krumplit! – mondta nyávogós hangon az ötéves Molnár Zsófi, aki anyukája bevásárlókocsijában ült a Makkosházi körúti Lidl Áruházban. – Tudom, kicsim, de itt csak ez van – összegezte a kínálattal kapcsolatos egyik legfontosabb tényt édesanyja, Molnárné Halász Renáta. A fiatal nő ugyanis nem tudott másféle áruból választani, csak az aprószemű cseh burgonyából.

A zöldségsoron végigsétálva csodásnak tetsző spanyol paradicsommal és paprikával, átlagos német hagymával és fonnyadt spanyol uborkával is találkoztunk. Az olasz retek mérete megdöbbentő: a magyarnak legföljebb a harmada. Magyar áru alig van a zöldség- és gyümölcsfélék között, ami azonban Molnárnénak, mint mondta, csak akkor jelent gondot, ha a keresett termék ronda. Ilyenkor többnyire átmegy egy másik boltba, ahol megtalálja a megfelelő minőséget. Ha nincs rá ideje, marad a sárga krumpli és a mikroretek.

Nagyban olcsóbb

– Amíg a magyar fogyasztók pénztárcája lényegesen vékonyabb, mint a régi uniós országok polgáraié, addig nehezen lehet őket rábeszélni a magyar élelmiszerek vásárlására, hiába jobb a minőségük – mondta Hódi Pál, a mórahalmi Mórakert TÉSZ vezetője. Tapasztalatai szerint a kis és közepes termelőket és földbirtokaikat összefogó szövetkezetek kialakításával a termények előállítási költségei csökkenthetők. Így a magyar áru versenyképesebb lesz, és fogyasztókhoz is olcsóbban juthat el.  
Az almák közt válogató Békesi János számára az a legfontosabb, hogy mennyibe kerül az adott zöldség vagy gyümölcs. – Nem szoktam nézni, honnan jön a portéka. Az ár sokkal nagyobb méretben van kiírva, a kisbetűt meg szemüveg nélkül nem látom – mondta a nyugdíjas férfi, akinek véletlenül sikerült a gyümölcsválaszték nagyjából tíz százalékát adó magyar áruból választania. A kocsijában lévő vöröshagyma azonban már Németországból jött. Mint mondta, tudja, hogy ezzel nem a magyar gazdákat támogatja, de egyedülálló nyugdíjasként nem telik neki a többnyire drágább magyar árura.

Normális méretű retekcsomók, jóval drágább, de hasonlóan szép paradicsomok és paprikák álltak a ládákban a Budapesti körúti CBA Áruházban, ahol a táblák tanúsága szerint a zöldségfélék túlnyomó része magyar. Más kérdés, hogy a Makóról származó hagyma és fokhagyma helyett hollandot és kínait árul a szlogenje szerint magyar üzletlánc.

– Ritkán vásárolok itt, mert nem a legolcsóbb ez a bolt, viszont a zöldség és a gyümölcs általában friss és jó ízű – mondta Tóth Boglárka. A közelben lakó nő hozzátette: az akciós katalógusokban ugyan szépnek és olcsónak látszanak a multikban árult zöldségfélék, az ízükben viszont már többször csalódott. – Kár, hogy gyakran drágább a magyar zöldség, mint a külföldi. Ha olcsóbban vagy ugyanannyiért adnák, szerintem sokan ezt választanák – vallja Tóth Boglárka.

Etikai kódexen dolgoznak

Dékány András, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője elmondta: tavaly augusztus vége óta a multikkal, a nagykereskedőkkel és a termelőkkel közösen dolgoznak egy olyan etikai kódexen, amit a magyar áruk forgalmazásával kapcsolatban álló minden piaci szereplő elfogad. Eszerint a hiper- és szupermarketeket üzemeltető multinacionális cégeknek élelmiszereik legalább hetven százalékát magyar termelőktől kellene beszereznie. Bár a megállapodás még aláírásra vár, minden, a hazai piacon jelen lévő óriáscég – a Lidl-t kivéve – kifejezte már szándékát annak elfogadására. A szóvivő hozzátette: adminisztratív intézkedésekkel egy szabad piacgazdaságban nem lehet elérni, hogy a magyar áruk ott álljanak a polcokon külföldi versenytársaiké mellett. 


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városiasodó állatvilág

Nemcsak az ember városiasodik – hanem az állatok is. Egyre újabb állatfajok fedezik föl az… Tovább olvasom