Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A házasság megvéd az elbutulástól? - Adalék az Alzheimer-kór kutatásához

Szeged - Ahogy telnek az évek, romlik az emlékezet, az agy nem teljesít jól. Kiderült: a házasság e téren is előnyt jelent.
Nagyobb a kockázata annak a korosodó férfiak körében, mint a nők között, hogy a gondolkodóképesség mérhetően gyengülni kezd.
A világhírű amerikai Mayo Klinika munkatársai, dr. Ronald C. Petersen és munkacsoportja idős emberek kikérdezése és vizsgálata alapján írják ezt egy most közzétett tanulmányban.

A szellemi képességek visszafordíthatatlan leépülése, vagyis az Alzheimer-kór a szakértők véleménye szerint tényleges kifejlődése előtt egy-két évtizeddel már érzékelhető. A betegség ugyanis vizsgálatokkal kimutatható elváltozásokat hoz létre a központi idegrendszerben.
A vizsgálat 1969 résztvevőjét – 70–89 éves férfiakat és nőket – a legjobb ideggyógyászati módszerekkel vizsgálták. Kitértek a korábbi, illetve a jelenlegi szervi betegségekre és egyéb adatokra, mint például az iskolázottság vagy a vizsgálati alanyok egykori foglalkozása.

Ahogy telnek az évek, romlik az emlékezet, az agy nem teljesít jól. Kiderült: a házasság e téren is előnyt jelent. Fotó: DM/DV
Ahogy telnek az évek, romlik az emlékezet, az agy nem teljesít jól. Kiderült: a házasság e téren is előnyt jelent. Fotó: DM/DV

A gondolkodás enyhe, de már kimutatható romlása a férfiak csoportjában 19 százaléknál fordult elő, a nők között ugyanez 14 százalék volt.
Ami az iskolázottságot illeti: a rosszabb gondolkodóképesség azoknak az idős embereknek a 30 százalékánál észlelhető, akik kilenc évnél kevesebbet jártak iskolába, míg a 16 évnél több időt tanultak között ez csak 11 százalék volt.

Érdekes társadalmi összefüggés: a gyorsabban csökkenő gondolkodóképesség lényegesen gyakoribb azok csoportjában, akik soha nem kötöttek házasságot, és ellenkezőleg: ritkább volt a házasok körében.

Prof. dr. Matos Lajos

Olvasóink írták

 • 1. Herli 2010. szeptember 21. 15:00
  „Szóval az úgy kezdődik, hogy az anyjalánya kimegy a kamrába, és azt mondja: na, mit is akartam innen ??
  Nem tudom, majd el.
  2 perc múlva újra, na a kamrából kell a só, gyerünk hozzuk ki, mert megint elfelejtem.
  Hasonlók esetén lehet gyanakodni !
  Bezártam az ajtót?
  Elzártam a gázt ? stb.
  Mit is akartam írni még ?? :-))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bacilushordozó sportszerek?

Vajon hány embernek jut eszébe, hogy kezet mosson a sportszerek használata előtt és után, ha edzőterembe megy? Tovább olvasom